rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Pályaudvari veréb

 • Share on Tumblr

  Egy kerti veréb lelkiismeretfurdalás nélkül csipeget az érett gyümölcsbõl.Utána leszáll a fáról, hogy a kutya tányérjából lopjon. Fõként azért , hogy bosszantsa a kutyát.Nem fél ugyan tõle, mert kutyával nem lehet verebet fogatni, akkor sem, ha az eb nagyon örül, viszont nem szereti a kutya ugatós hangját.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Koldulni viszont a kerti veréb nem megy oda a kert gazdájához. Nagyritkán, persze, van kivétel, mint például Jókai Mór híres verebe, de az fõként azért tett ilyet, mert be akart kerülni az irodalomba.

  Egy idõben gyakran utazgattam vasúton, mivel - átmenetileg - ingyenes utazási igazolvány lapult a zsebemben és féltem, hogy a vasúttársaság megsértõdik, ha alig használom. Éppen az egyik állomás elõtt ültem a padon , amikor közvetlen közel jött hozzám egy igen életrevalónak látszó veréb. A verebek hozzátartoznak az állomások megszokott képéhez. Ott vannak mindenütt: a peronokon, a sínek között, sõt még a fedett pályaudvari csarnokokban is vidáman szemfüleskednek.

  Az említett veréb csak abban különbözött picikét a többi állomásverébtõl, hogy még náluk is bátrabban nézegette azt a nagy sóskiflit, amit alkalmi fényûzésként magamnak vásároltam. Amikor enni kezdtem, szinte kinézte a számból. Rászóltam:

  - Kérsz belõle?

  - Csipcsirip! - mondta a veréb. Ez verébnyelven, - amelyik sokkal értelmesebb, könnyebben megtanulható, mint például a francia, - annyit jelent: kérek.

  Dobtam neki néhány morzsát. Mindegyiket gyorsan felcsípte. Az egyiket - ez is merészségére vall! - majdnem a cipõm orráról.

  Szürke kis veréb vagyok magam is, aki nem érzi magát jól a hivalkodó papagájvilágban. Gondoltam: miért ne beszélgessek el ezzel az önérzetes kis koldussal? Azt tudakoltam tõle, hogy milyen az élete itt, a beérkezõ fénylõszemû mozdonyok, villanó sínek, füstös-kormos állomásördögök és megriadt , sietõ, vagy közönyös arccal várakozó utasok között.

  - Nem valami változatos - panaszkodott a veréb. Múlt évben ugyan kigyulladt egy raktárhelyiség és abban, szerencsére, két vasutasmacska is bentégett mire a tüzet eloltották. Többnyire azonban az unalmas, megszokott nyüzsgés mindenütt. Élelmezésünkre viszont nem panaszkodhatom: akad itt elhullajtott zsemlyemorzsa, pattogatott kukorica, kiflivégecske, nyáron még egy-egy fagylalttölcsér maradványa is. Sok utas megszán minket, ha koldulunk, de azon felül is találunk ezt-azt. Legjobban annak örülünk, ha a vonat késik! Akkor a papák-mamák elkezdenek unatkozni, csemetéik mégjobban, és a csemeték végül vetetnek a mamával-papával-nagymamával valami csemegét. Addigra viszont megérkezik a vonat és a gyerekek izgatottságukban földre ejtik a csemegét vagy annak egyrészét. Intézd el , hogy a vonatok gyakrabban késsenek!
  Nevetni kezdtem:

  - Én intézzem el?! Nincs nekem ehhez semmiféle hatalmam! Ám késnek a vonatok, ne félj, nélkülem is! Nem szoktad hallgatni a hangosbemondót?

  - Szoktam! - felelte sértõdötten a veréb. Én is onnan tudom meg, hogy ez vagy az a vonat késni fog. Akkor már nagyon figyelek arra, hogy hol, milyen ehetõ dolgot vásárolnak az unatkozók!

  - No és kit szeretsz leginkább az itt megforduló emberek közül?! - faggattam a verebecskét.

  - Kit is? Leginkább a hisztis, nyafogós, elkényeztetett papa-mama kedvence gyerekeket szeretem! Õk azok, akik, ha kapnak például egy sajtosrudat vagy csokoládés ostyát, felét a földre morzsázzák, a végét pedig eldobják. Így nekünk, verebeknek, bõven jut belõle. Az öreg néniket és bácsikat is szeretem, mert remeg a kezük és így, amikor esznek, nagyon morzsáznak, le-leejtenek egy-egy szájukba szánt falatot. Viszont az is igaz, hogy õk általában szegények és nem kalácsot vagy más finomságot esznek, hanem zsíroskenyeret. A már dûlöngélõ borosembereket viszont nem szeretem, mert azok már minden pénzük elköltötték italra, és ha nagyritkán vesznek is egy virsliskiflit, vagyis hotdogot, ott szaglászik nyomukban a virslivadász kutya. Ha elejtik, az eszi meg. Téged sem szeretlek valami nagyon, mert egyre csak beszéltetsz-beszéltetsz, csiripeltetsz, de alig adsz valamicskét a sóskiflidbõl!

  - Bocsánat! - mosolyodtam el. Itt van még néhány darabka! Egyél! A lakásod hol van?
  A veréb elõbb gondosan felcsipegette a morzsákat, utána válaszolt:

  - Innen nem messze, a vasúti fõraktár padlásán. Öreg, kissé már romos épület, de nekünk éppen így jó! Intézd el, hogy ne hozzák rendbe!

  Megint nevettem:

  - Minek nézel engem?! Valamiféle nagyhatalmú fõvasutasnak?! Nincs nekem erre hatalmam, de ne félj, nem valószínû, hogy egyhamar rendbehozzák! Tele van hasonló matuzsálem-korú vasúti épületekkel az egész ország... Annyi bizonyos: én nem fogom megírni, hogy hozzák rendbe! Szeretem az ódon hangulatot...

  A veréb kunyeráló szemekkel tekintett a kezemben levõ kiflivégre:

  - Azt viszont írd meg, hogy a macskát, aki bejáratos oda, fogják meg és vigyék el a macskatelepre! Ott pedig nyúzzák meg elevenen! Disznó állat és kegyetlen! Megírod?!

  - Szó sem lehet róla! - közöltem a verebecskével. Én szeretem a cicákat! Kis történeteket is szoktam írni róluk! Volt egy cicám, bundáján fekete-fehér foltokkal , Donkinak hívtuk...
  A veréb rám nézett mérgesen, én pedig az órámra. Felkiáltottam:

  - Hû! A mindenit! Amíg társalogtunk, elment a vonatom! Nem hallottam azt sem, amikor bemondták, hogy érkezõben.

  Izgatottságomban elejtettem a kiflivéget. A veréb gyorsan otttermett, de, mielõtt felkapta volna, még odaszólt nekem:

  - Majd elfelejtettem: az izgatott embereket sokkal jobban szeretem, mint a nyugodtakat. Az elõbbiek gyakran elejtenek valamit, ami nekünk értékes. Sajnos, múltkor Mancinak, a barátnõmnek, egy nénike fél kiló kenyeret ejtett a lábára. Még most is sántít szegényke... Szóval: le a hidegvérrel!, de ez a jelszó neked már, amint látom, szükségtelen! Így hát téged is szeretnélek, ha nem szeretnéd a macskákat!

  Berobogott egy vonat. Ez már, persze, nem az enyém volt, másoké. A verebecske fogta a kiflivég-darabkát és köszönés nélkül elrepült. Úgy látszik: ezt a cica-dolgot nagyon mellreszívta!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Lejárt a kegyetlenkedõ sintérek ideje

  A napokban bezárták a monori sintértelepet. A monori gyepmesterek január 2-án kegyetlenül megvertek egy kutyát, a Zorkó nevet viselõ eb azóta a Noé Állatotthon telepén lábadozik. Az állatot úgy megverték, hogy több foga letört, a szeme bevérzett, közel egy hétig sokkos állapotban volt, orrából, szájából napokig folyt a vér.

 • Farkasprémet akart átjuttatni a határon

  Egy szürke farkas koponyáját és prémjét találták meg egy magyar férfinál a vámosok Röszkén; a fokozottan védett állat trófeáját lefoglalták, a vadász ellen pedig feljelentését tettek - tájékoztatta a vám- és pénzügyõrség hétfõn az MTI-t.

 • Minden idõk legõsibb állatlábnyomát találták meg Nevadában

  Washington - Minden idõk legõsibb állatlábnyom-fosszíliáját találták meg az amerikai Nevada állam üledékes rétegeiben.

  A vízben élõ kis állat nyomának maradványai az ohiói egyetem földtani intézetének kutatója, Loren Babcock professzor szerint 570 millió évesek, ez pedig azt mutatja, hogy a lábbal rendelkezõ állatok 30 millió évvel korábban jelentek meg a Földön, mint ahogyan azt a tudósok korábban hitték. Kutatásainak összegzését a professzor vasárnap tette közzé az Amerikai Geológiai Társaság houstoni konferenciáján.

 • Rekordszámú fóka a Watt-tengerben

  A számlálások megkezdése óta nem volt annyi fóka a Watt-tengerben, a Föld legnagyobb - Hollandiától Dániáig nyúló - összefüggõ árapálysíkságán, mint most.

 • Bajor Hegyi Véreb

  Leírása: Hasonlít a hannoveri vérebre, de könnyebb, karcsúbb, hosszabb lábú. Feje kissé elhegyesedõ. Szeme sötétbarna.

  Füle széles alapon lelóg, vége lekerekedõ. Nyaka izmos, karcsú, háta egyenes, feszes, mellkasa mély, dongás, fara hosszú, a vége felé elkeskenyedik. Végtagjai izmosak, egyenesek. Szõre rövid, sûrû. Színe sárgásvörös; a füle, a farka és az arcorri része általában kissé sötétebb.

 • Betiltották a szarvasvadászatot Írországban

  Az ír parlament elfogadta a szarvasvadászatot tiltó törvényt, véget vetve ezzel az országban szervezett egyetlen ilyen típusú, 150 éves múltra visszatekintõ vadászatnak.

 • Hogyan eszik a 180 tonnás bálna?

  A kék bálna táplálkozása felér egy olimpiai számmal: a Föld legnagyobb állata 500 méter mélyre merül, majd egy éles fordulattal visszakanyarodik a felszín felé, hogy a tengervízbõl parányi rákocskákat - krillt - szûrjön ki. Kanadai kutatók most megfejtették, ez miért éri meg neki.

 • Faron harapta kutyája a lottónyertes sikoltozót

  London - Minden jóban van valami rossz: hatalmas lottónyereménye feletti örömsikoltozása miatt harapott ülepen kutyája egy nyertest Nagy-Britanniában.

  Az egyenleg azonban még így is igen pozitív: a 18 éves lány 7 millió fontot - 2,1 milliárd forintot - tehet zsebre.

  "Amikor anyám felhívta telefonon a lottótársaságot és bebizonyosodott, hogy valóban telitalálatom van, annyira elkezdtünk sikoltozni örömünkben, hogy a kutyám nem tudta, mi baj van, és ijedtében a fenekembe harapott"

 • Sokba került az elpusztult kígyó

  "Elszökött", heteken át keresték, majd végül döglötten találtak rá egy német férfi kígyójára, és a gazdát kedvencének elvesztése mellett a kutatás tetemes költségei is nyomaszthatják.

 • A királyfi csókjai

  Oroszlántlegyõzõ Dárdás Eduárd királyfi szeretett egyedül vadászgatni. Ez is bátorságra vall, de õ megtehette. Védte õt nem csak a kardja, hanem a csatákban szerzett híre is. No és a vár körüli erdõkbe nem volt szabad belépnie idegennek.

 • Színváltoztatással védik magukat a csigák

  Színváltoztatással védik magukat a csigákBőrének elszíneződésével védekezik a ragadozók és az ibolyántúli sugárzás ellen egy Európa-szerte elterjedt édesvízi csigafaj. A csigák nyolc hétig éltek az adott környezeti feltételek mellett, majd a kutatók megvizsgálták a pigmentációjukat. Az eredmények szerint a ragadozók vegyi nyomainak hatására az állatok foltos mintát vettek fel, amely remek álcaként szolgál a kavicsos tómederben, míg az ultraibolya-sugárzásnak kitett társaik sötétebb, kevésbé mintás bőrt öltöttek, amely valószínűleg megvédi őket a sugárzás káros hatásaitól.

 • Meghívó: Zöld Nap az óvodában

  A közelgő ősz lehetőséget ad arra, hogy az Orpheus Önkéntes Közösség csapatával a kiscsoportos óvodások számára érdekes, beszélgetésen alapuló programot tartson. A nyár végével elalvó természetről és az ősz szépségeiről a kicsik bátran tehetnek fel kérdéseket. A pedagógusok és az önkéntes moderátor is tapasztalatokat szerez a sok érdekes felvilágosító téma taglalása során.

 • Rosszul lett, miközben felakasztotta kutyáját

  A Vásárosnamény Rendõrkapitányság állatkínzás vétségének megalapozott gyanújával három tarpai lakos ellen indított eljárást.

 • Megfejtették az egyetlen albínó gorilla titkát

  Megfejtették az egyetlen albínó gorilla titkátMegfejtették a világ egyetlen ismert albínó gorillájának a titkát: a tíz éve elpusztult hím állat a szülei közötti vérfertőzésnek köszönhette fehér bundáját és bőrének világos árnyalatát. Míg élt, Hópehely volt a világ legismertebb gorillája, címlapokon szerepelt a világsajtóban. A Pompeu Fabra Egyetem, valamint a CSIC kutatóintézet szakemberei szerint Hópehely (Copito de Nieve) szülei szoros rokonságban voltak egymással. A vizsgálatok szerint mindketten hordozói voltak annak a genetikai mutációnak, amely az embereknél is albinizmushoz vezethet.

 • Valójában farkas az egyiptomi sakál

  A DNS-elemzések során a tudósok felfedezték, hogy az egyiptomi sakál, amelyrõl eddig úgy hitték, hogy az aranysakál egyik alfaja, valójában sokkal közelebbi rokona az indiai és a himalájai farkasnak. Ezzel az „egyiptomi farkassá” átnevezett állat lett az egyetlen ismert, Afrikában élõ farkasfajta.

 • Lovat mentettek a derítõbõl

  Szennyvízzel telt derítõgödörbõl mentettek ki egy lovat a kecskeméti tûzoltók a várossal szomszédos Helvécián- tudta meg a HavariaPress.

 • Oroszlán próbálta meg táplálni a kismajmot

  Oroszlán próbálta meg táplálni a kismajmotEgy nőstény oroszlán elkapott egy kicsijét cipelő majmot, ám a bébit megkímélte, sőt még megpróbálta táplálni is a kicsikét. A fotókon az látható, amint egy csapat oroszlán páviánokra vadászik, és egyikük, egy nőstény sikeresen terít le egy kicsijét cipelő anyát. Ám innen a történet meglepő fordulatot vett: a vadállat nem nyelte le egyben a kis bébit, mint azt várni lehetett volna, éppen ellenkezőleg: hagyta, hogy a kicsi hozzábújjon, játsszon vele, sőt, azt is eltűrte, hogy a csöpp pávián mellbimbójához bújva szopni próbáljon.

 • Kutya helyett gyermekre lõtt a rendõr

  Szerencsétlen eset történt Peruban, amikor egy veszett kutyát üldözõ rendõr fegyverével véletlenül egy kétéves kislány fejét találta el.

 • Basset hound

  A Basset hound több változatban ismert, a vérebek közé sorolható kutyafajta. A basset szó francia eredetû, jelentése a bas/basse („alacsony”) szóból ered. Legtöbb fajtája Franciaországból származik. Elõször a 16. század közepén jelent meg. Falkában szeret legjobban vadászni. Nyugodt és érzelmes, de – vadászkutya lévén – zsákmányát (étel, játék vagy ezeknek vélt más tárgyak) egyes esetekben agresszívan megvédi. Háziállatnak alkalmas: bolondos és kedves kutya. A felnõtt egyedek mély hangú, öblös ugatása elsõ hallásra ijesztõnek tûnhet. Alkalmas városi és vidéki életre is. Szereti a gyerekeket. Néha csökönyös szokott lenni.

 • Tizennyolcadik borját ellette egy zsiráfmama

  Tizennyolcadik borját ellette egy zsiráfmamaTizennyolcadik borját ellette egy zsiráf Dél-Koreában. Az állatnak otthont adó szafaripark szerint ezzel „szaporasági” világcsúcsot döntött. A Jang-Szun névre keresztelt zsiráf vasárnap ellette legifjabb borját. A rekord mellett további különlegesség, hogy éppen a születésnapján szült: ő is szeptember 8-án jött a világra 27 évvel ezelőtt. Jang-Szun már eddig is rekorder volt, ám egy párizsi zsiráffal együtt tartotta a 17 borjas csúcsot. A harmadik helyen egyaránt 16 borjúval egy amerikai – San Diegó-i - és egy ausztráliai – melbourne-i – zsiráf osztozik.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása