rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Pályaudvari veréb

 • Share on Tumblr

  Egy kerti veréb lelkiismeretfurdalás nélkül csipeget az érett gyümölcsbõl.Utána leszáll a fáról, hogy a kutya tányérjából lopjon. Fõként azért , hogy bosszantsa a kutyát.Nem fél ugyan tõle, mert kutyával nem lehet verebet fogatni, akkor sem, ha az eb nagyon örül, viszont nem szereti a kutya ugatós hangját.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Koldulni viszont a kerti veréb nem megy oda a kert gazdájához. Nagyritkán, persze, van kivétel, mint például Jókai Mór híres verebe, de az fõként azért tett ilyet, mert be akart kerülni az irodalomba.

  Egy idõben gyakran utazgattam vasúton, mivel - átmenetileg - ingyenes utazási igazolvány lapult a zsebemben és féltem, hogy a vasúttársaság megsértõdik, ha alig használom. Éppen az egyik állomás elõtt ültem a padon , amikor közvetlen közel jött hozzám egy igen életrevalónak látszó veréb. A verebek hozzátartoznak az állomások megszokott képéhez. Ott vannak mindenütt: a peronokon, a sínek között, sõt még a fedett pályaudvari csarnokokban is vidáman szemfüleskednek.

  Az említett veréb csak abban különbözött picikét a többi állomásverébtõl, hogy még náluk is bátrabban nézegette azt a nagy sóskiflit, amit alkalmi fényûzésként magamnak vásároltam. Amikor enni kezdtem, szinte kinézte a számból. Rászóltam:

  - Kérsz belõle?

  - Csipcsirip! - mondta a veréb. Ez verébnyelven, - amelyik sokkal értelmesebb, könnyebben megtanulható, mint például a francia, - annyit jelent: kérek.

  Dobtam neki néhány morzsát. Mindegyiket gyorsan felcsípte. Az egyiket - ez is merészségére vall! - majdnem a cipõm orráról.

  Szürke kis veréb vagyok magam is, aki nem érzi magát jól a hivalkodó papagájvilágban. Gondoltam: miért ne beszélgessek el ezzel az önérzetes kis koldussal? Azt tudakoltam tõle, hogy milyen az élete itt, a beérkezõ fénylõszemû mozdonyok, villanó sínek, füstös-kormos állomásördögök és megriadt , sietõ, vagy közönyös arccal várakozó utasok között.

  - Nem valami változatos - panaszkodott a veréb. Múlt évben ugyan kigyulladt egy raktárhelyiség és abban, szerencsére, két vasutasmacska is bentégett mire a tüzet eloltották. Többnyire azonban az unalmas, megszokott nyüzsgés mindenütt. Élelmezésünkre viszont nem panaszkodhatom: akad itt elhullajtott zsemlyemorzsa, pattogatott kukorica, kiflivégecske, nyáron még egy-egy fagylalttölcsér maradványa is. Sok utas megszán minket, ha koldulunk, de azon felül is találunk ezt-azt. Legjobban annak örülünk, ha a vonat késik! Akkor a papák-mamák elkezdenek unatkozni, csemetéik mégjobban, és a csemeték végül vetetnek a mamával-papával-nagymamával valami csemegét. Addigra viszont megérkezik a vonat és a gyerekek izgatottságukban földre ejtik a csemegét vagy annak egyrészét. Intézd el , hogy a vonatok gyakrabban késsenek!
  Nevetni kezdtem:

  - Én intézzem el?! Nincs nekem ehhez semmiféle hatalmam! Ám késnek a vonatok, ne félj, nélkülem is! Nem szoktad hallgatni a hangosbemondót?

  - Szoktam! - felelte sértõdötten a veréb. Én is onnan tudom meg, hogy ez vagy az a vonat késni fog. Akkor már nagyon figyelek arra, hogy hol, milyen ehetõ dolgot vásárolnak az unatkozók!

  - No és kit szeretsz leginkább az itt megforduló emberek közül?! - faggattam a verebecskét.

  - Kit is? Leginkább a hisztis, nyafogós, elkényeztetett papa-mama kedvence gyerekeket szeretem! Õk azok, akik, ha kapnak például egy sajtosrudat vagy csokoládés ostyát, felét a földre morzsázzák, a végét pedig eldobják. Így nekünk, verebeknek, bõven jut belõle. Az öreg néniket és bácsikat is szeretem, mert remeg a kezük és így, amikor esznek, nagyon morzsáznak, le-leejtenek egy-egy szájukba szánt falatot. Viszont az is igaz, hogy õk általában szegények és nem kalácsot vagy más finomságot esznek, hanem zsíroskenyeret. A már dûlöngélõ borosembereket viszont nem szeretem, mert azok már minden pénzük elköltötték italra, és ha nagyritkán vesznek is egy virsliskiflit, vagyis hotdogot, ott szaglászik nyomukban a virslivadász kutya. Ha elejtik, az eszi meg. Téged sem szeretlek valami nagyon, mert egyre csak beszéltetsz-beszéltetsz, csiripeltetsz, de alig adsz valamicskét a sóskiflidbõl!

  - Bocsánat! - mosolyodtam el. Itt van még néhány darabka! Egyél! A lakásod hol van?
  A veréb elõbb gondosan felcsipegette a morzsákat, utána válaszolt:

  - Innen nem messze, a vasúti fõraktár padlásán. Öreg, kissé már romos épület, de nekünk éppen így jó! Intézd el, hogy ne hozzák rendbe!

  Megint nevettem:

  - Minek nézel engem?! Valamiféle nagyhatalmú fõvasutasnak?! Nincs nekem erre hatalmam, de ne félj, nem valószínû, hogy egyhamar rendbehozzák! Tele van hasonló matuzsálem-korú vasúti épületekkel az egész ország... Annyi bizonyos: én nem fogom megírni, hogy hozzák rendbe! Szeretem az ódon hangulatot...

  A veréb kunyeráló szemekkel tekintett a kezemben levõ kiflivégre:

  - Azt viszont írd meg, hogy a macskát, aki bejáratos oda, fogják meg és vigyék el a macskatelepre! Ott pedig nyúzzák meg elevenen! Disznó állat és kegyetlen! Megírod?!

  - Szó sem lehet róla! - közöltem a verebecskével. Én szeretem a cicákat! Kis történeteket is szoktam írni róluk! Volt egy cicám, bundáján fekete-fehér foltokkal , Donkinak hívtuk...
  A veréb rám nézett mérgesen, én pedig az órámra. Felkiáltottam:

  - Hû! A mindenit! Amíg társalogtunk, elment a vonatom! Nem hallottam azt sem, amikor bemondták, hogy érkezõben.

  Izgatottságomban elejtettem a kiflivéget. A veréb gyorsan otttermett, de, mielõtt felkapta volna, még odaszólt nekem:

  - Majd elfelejtettem: az izgatott embereket sokkal jobban szeretem, mint a nyugodtakat. Az elõbbiek gyakran elejtenek valamit, ami nekünk értékes. Sajnos, múltkor Mancinak, a barátnõmnek, egy nénike fél kiló kenyeret ejtett a lábára. Még most is sántít szegényke... Szóval: le a hidegvérrel!, de ez a jelszó neked már, amint látom, szükségtelen! Így hát téged is szeretnélek, ha nem szeretnéd a macskákat!

  Berobogott egy vonat. Ez már, persze, nem az enyém volt, másoké. A verebecske fogta a kiflivég-darabkát és köszönés nélkül elrepült. Úgy látszik: ezt a cica-dolgot nagyon mellreszívta!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Sztereó a patkány-szimat

  Egyetlen szippantás és a patkányok a másodperc tört része alatt képesek megállapítani egy szag forrását - mindezt azért, mert egy legújabb kutatás szerint sztereó a szaglásuk.

  Eredetileg azért kezdték a patkányok szaglását vizsgálni az indiai Bangalore-ban található egyetem kutatói, mert arra voltak kíváncsiak, hogy az emberi agy miként érzékeli az illatokat. – idézte a New Scientist-t az inforadio.hu.

 • Vizsgaidõszaki kutyasimogatás egyetemen

  Kutyasimogatással bõvült egy amerikai egyetemen a vizsgaidõszakban különösen feszült hallgatók nyugtatási tárháza.

 • 30 éves teknõst használtak focilabdának az állítkínzók

  Egy fiatalokból álló banda Nagy-Britanniában ellopott egy teknõst, majd focilabdának használta. A véresre rúgott házikedvencet állatbarátok mentették meg.

  A banda tagjai egy kertbõl emelték el Tommyt, a teknõst, majd focizni kezdtek vele.

 • Húszmillió éves pókot találtak

  Egy brit tudós 20 millió évre becsülte annak a póknak a korát, melyet borostyánba ágyazva õriznek egy dominikai múzeumban. David Penney, a Manchesteri Egyetem paleontológusa a négy centi hosszú és 2 centi széles õsmaradványt egy látogatása alkalmával fedezte fel a Puerto Plata városában található Dominikai Borostyán Múzeumban.

 • Az EU kéri a macskák és kutyák bezárását ott, ahol gyilkos madárinfluenza terjed

  Az Európai Unió arra kérte az érintett országokat, hogy hozzanak intézkedéseket a húsevõ háziállatok és a vadmadarak találkozásának megakadályozására azokban a körzetekben, ahol a madárinfluenza H5N1-es agresszív vírusa felbukkant. A 25-ök szakértõi Brüsszelben több ajánlott óvintézkedést is megfogalmaztak, például azt, hogy "a macskákat be kellene zárni, a kutyákat pedig pórázra kellene kötni, vagy más módon korlátozni a mozgásukat, és a gazdáik felügyelete alatt kellene tartani".A szakértõk azt is ajánlják, hogy senki se nyúljon elhullott kóbor macskák és kutyák teteméhez, hanem a vizsgálatok elvégzése érdekében értesítse az állatorvosi hatóságokat, ha ilyen állatot talál.

 • Négy mókuscickánnyal bővült az Állatkert

  Négy mókuscickánnyal bővült az Állatkert Ezúttal a mókuscickányoknál születtek kölykök. Méghozzá mindjárt négy, ami egészen kivételesnek számít, mert az ellésenkénti utódszám általában egy és három között szokott lenni ennél az állatfajnál. Már az is látszik, hogy a négy kölyök mindegyike rendesen fejlődik. Az apróságok ugyanis még július végén, tehát bő másfél hónapja jöttek a világra, mostanáig azonban a gondozókon kívül más nemigen láthatta őket. A tupaja néven is ismert állatok egy védett odúban kialakított fészekben nevelik utódaikat, ahonnan a kölykök csak egy hónap eltelte után merészkednek elő - írja az intézmény közleményében.

 • Rókás képek, cuki mi?!

  Rókás képek, cuki mi?!Tyúkudvarba beosonó, kurta lábú ragadozó, vörös bundás ravasz koma, kotorékban az otthona. Mi az?... Úgy van, a róka! Remélem tetszenek a cuki rókás képek :) A természetben vadon élnek. További infók itt: a vörös róka (Vulpes vulpes) a rókák legismertebb és egyúttal a Vulpes nem legnagyobb termetű faja. A valódi kutyaformáktól külsőleg a napvilágon tojásdad alakú pupillája, lapos szembolti íve és aránylag kicsiny felső tépőfogai különböztetik meg; életmódja többnyire magányos, míg a kutyáké inkább csapatos.

 • Denevérek támadnak egy kolumbiai városban - természet

  Vérszívó denevérek fenyegetik egy kolumbiai város lakosságát. A Kolumbia középsõ-nyugati részén fekvõ Choco megye egészségügyi hatóságai szerdán közölték, hogy Condoto városban már 43 embert martak meg a nagy bõregerek, amelyek általában állatok vérével táplálkoznak.

 • Stratégiaváltásra van szükség a tigrisek védelmében

  Kihalásuk megakadályozására a korábbi gyakorlattal szakítva nem a tigrisek tágabb élõhelyének védelmére kell gondot fordítani, hanem kulcsfontosságú szaporodóhelyeik óvására.

 • Állati nagy fogás Ferihegyen

  Gyíkok, békák, régiségek kerültek elõ egy szlovák utas poggyászából Ferihegyen.

  A reggeli órákban a Kairói járattal érkezett Ferihegyre egy szlovák állampolgár, akit a határõrök jelzése alapján szigorított vámvizsgálatnak vetettek alá a pénzügyõrök – tudatta Sipos Jenõ, a VPOP szóvivõje.

 • Meghívó: Fiatalokkal a fiatalokért

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen tartja meg önkéntes jelöltek számára a kerekasztal megbeszélését. A programon önkéntességről, az állatvédő egyesületről ismerhetnek meg a résztvevők sok információt. A közösségi térben megtartartandó program a fiataloknak kapcsolatfelvételi lehetőség is. Az egyesület, mint önkéntes szolgálatosokat fogadó szervezet a fiatalok számára tartalmas eszmecserét biztosít, hogy a témában felmerülő kérdésekre választ kaphassanak.

 • Feketebogaras Sámuel

  Feketebogaras Sámuel onnan kapta nevét, hogy szeretett a palotakertben bogarászni.Egyébként Feketebogártalan Bámulmér feketebõrû király kedvenc cicája volt, szép fekete szõrû, és nem szorult rá a bogarászásra, csak kedvtelésbõl csinálta.

 • Orángutánbébi született az Állatkertben

  A múlt csütörtökön a Fõvárosi Állat- és Növénykertben született orángután az elsõ kölyke a 14 éves Menginek, de nem okoz neki gondot az utód gondozása, felnevelése a közlemény szerint. Az anyaállat annyira ölelgeti és védelmezi a kicsit, hogy egyelõre még a gondozók is alig látnak belõle valamit.

 • Nem a vadászat tizedelte meg az északi simabálna-populációt

  Az egyik legritkább bálnafajta, az északi simabálna (Eubalaena glacialis), amelynek mindössze 300-350 egyede él az óceánban.

 • Hány foga van a krokodilusnak?

  A majom a pálmafán datolyát eszegetett. A krokodilus a majmot szerette volna eszegetni, ezért hízelgõ hangon szólította meg:
  - Kedves majom! Úgy szeretném tudni, hány fog van a szájamban. Nem számolnád meg? Te olyan okos vagy!

 • Fehérkezû gibbon született

  Fehérkezû gibbon született a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõi Állatparkban. A kis majom a karácsony elõtti napon jött a világra - közölte Gajdos László, az intézmény igazgatója.

 • Husky

  Leírása: Rendkívül vonzó, "nevetõs" ábrázatú, közepes termetû kutya. Koponyája kissé domború. Füle feláll, szeme barna vagy kék, kissé keleties metszésû. Háta egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély. Végtagjai egyenesek, izmosak, jó csontozatúak.

  Farkát a hátára kunkorítja. Bundája közepesen hosszú, dús, selymes. Színe leggyakrabban farkas- vagy ezüstszürke, de lehet rõt, fekete, fekete fehér folttal, valamint a fehér minden árnyalata.

 • Az afgán agár története

  Az afgán agár eredete úgy 6-8 ezer évvel ezelõttre tehetõ. Létezik olyan elmélet, miszerint az afgán agár volt az egész kutyafaj megmentésére kiválasztott fajta: a nagy özönvíz idején ez a kutyafajta nyert bebocsátást Noé bárkájába. Ez az elmélet többé-kevésbé logikus is lehet, mivel Noé bárkája azokon a területeken hajózott, ahol az afgán agár eredetileg élt; így természetesnek tûnik, hogy Noé ezt választotta.

 • A gyerekeket hússal etetni erõszak! Le a hájjal!

  Ön szereti a gyermekét. Azt szeretné ha egy beteljesült, alkotó és boldog életet élnének. Nem lenne itt az ideje végre abbahagyni egy olyan táplálkozásnak az elvárását, ami a gyermeket boldogtalanná, kórosan elhízottá és lustává teszi? A gyermekeket hússal etetni erõszak!

 • Karcsút tojt egy tyúk

  Kuglibábu-alakú tojást tojt egy tyúk Kínában, meglehetõsen aprócskát. A rendhagyó tojás magassága nagyjából azonos a normál méretûekével, ám "derékbõsége" legfeljebb tizede, kisujjnyira keskenyedik el. A karcsú tojás a két végén kiszélesedik.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása