rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Pályaudvari veréb

 • Share on Tumblr

  Egy kerti veréb lelkiismeretfurdalás nélkül csipeget az érett gyümölcsbõl.Utána leszáll a fáról, hogy a kutya tányérjából lopjon. Fõként azért , hogy bosszantsa a kutyát.Nem fél ugyan tõle, mert kutyával nem lehet verebet fogatni, akkor sem, ha az eb nagyon örül, viszont nem szereti a kutya ugatós hangját.

  Koldulni viszont a kerti veréb nem megy oda a kert gazdájához. Nagyritkán, persze, van kivétel, mint például Jókai Mór híres verebe, de az fõként azért tett ilyet, mert be akart kerülni az irodalomba.

  Egy idõben gyakran utazgattam vasúton, mivel - átmenetileg - ingyenes utazási igazolvány lapult a zsebemben és féltem, hogy a vasúttársaság megsértõdik, ha alig használom. Éppen az egyik állomás elõtt ültem a padon , amikor közvetlen közel jött hozzám egy igen életrevalónak látszó veréb. A verebek hozzátartoznak az állomások megszokott képéhez. Ott vannak mindenütt: a peronokon, a sínek között, sõt még a fedett pályaudvari csarnokokban is vidáman szemfüleskednek.

  Az említett veréb csak abban különbözött picikét a többi állomásverébtõl, hogy még náluk is bátrabban nézegette azt a nagy sóskiflit, amit alkalmi fényûzésként magamnak vásároltam. Amikor enni kezdtem, szinte kinézte a számból. Rászóltam:

  - Kérsz belõle?

  - Csipcsirip! - mondta a veréb. Ez verébnyelven, - amelyik sokkal értelmesebb, könnyebben megtanulható, mint például a francia, - annyit jelent: kérek.

  Dobtam neki néhány morzsát. Mindegyiket gyorsan felcsípte. Az egyiket - ez is merészségére vall! - majdnem a cipõm orráról.

  Szürke kis veréb vagyok magam is, aki nem érzi magát jól a hivalkodó papagájvilágban. Gondoltam: miért ne beszélgessek el ezzel az önérzetes kis koldussal? Azt tudakoltam tõle, hogy milyen az élete itt, a beérkezõ fénylõszemû mozdonyok, villanó sínek, füstös-kormos állomásördögök és megriadt , sietõ, vagy közönyös arccal várakozó utasok között.

  - Nem valami változatos - panaszkodott a veréb. Múlt évben ugyan kigyulladt egy raktárhelyiség és abban, szerencsére, két vasutasmacska is bentégett mire a tüzet eloltották. Többnyire azonban az unalmas, megszokott nyüzsgés mindenütt. Élelmezésünkre viszont nem panaszkodhatom: akad itt elhullajtott zsemlyemorzsa, pattogatott kukorica, kiflivégecske, nyáron még egy-egy fagylalttölcsér maradványa is. Sok utas megszán minket, ha koldulunk, de azon felül is találunk ezt-azt. Legjobban annak örülünk, ha a vonat késik! Akkor a papák-mamák elkezdenek unatkozni, csemetéik mégjobban, és a csemeték végül vetetnek a mamával-papával-nagymamával valami csemegét. Addigra viszont megérkezik a vonat és a gyerekek izgatottságukban földre ejtik a csemegét vagy annak egyrészét. Intézd el , hogy a vonatok gyakrabban késsenek!
  Nevetni kezdtem:

  - Én intézzem el?! Nincs nekem ehhez semmiféle hatalmam! Ám késnek a vonatok, ne félj, nélkülem is! Nem szoktad hallgatni a hangosbemondót?

  - Szoktam! - felelte sértõdötten a veréb. Én is onnan tudom meg, hogy ez vagy az a vonat késni fog. Akkor már nagyon figyelek arra, hogy hol, milyen ehetõ dolgot vásárolnak az unatkozók!

  - No és kit szeretsz leginkább az itt megforduló emberek közül?! - faggattam a verebecskét.

  - Kit is? Leginkább a hisztis, nyafogós, elkényeztetett papa-mama kedvence gyerekeket szeretem! Õk azok, akik, ha kapnak például egy sajtosrudat vagy csokoládés ostyát, felét a földre morzsázzák, a végét pedig eldobják. Így nekünk, verebeknek, bõven jut belõle. Az öreg néniket és bácsikat is szeretem, mert remeg a kezük és így, amikor esznek, nagyon morzsáznak, le-leejtenek egy-egy szájukba szánt falatot. Viszont az is igaz, hogy õk általában szegények és nem kalácsot vagy más finomságot esznek, hanem zsíroskenyeret. A már dûlöngélõ borosembereket viszont nem szeretem, mert azok már minden pénzük elköltötték italra, és ha nagyritkán vesznek is egy virsliskiflit, vagyis hotdogot, ott szaglászik nyomukban a virslivadász kutya. Ha elejtik, az eszi meg. Téged sem szeretlek valami nagyon, mert egyre csak beszéltetsz-beszéltetsz, csiripeltetsz, de alig adsz valamicskét a sóskiflidbõl!

  - Bocsánat! - mosolyodtam el. Itt van még néhány darabka! Egyél! A lakásod hol van?
  A veréb elõbb gondosan felcsipegette a morzsákat, utána válaszolt:

  - Innen nem messze, a vasúti fõraktár padlásán. Öreg, kissé már romos épület, de nekünk éppen így jó! Intézd el, hogy ne hozzák rendbe!

  Megint nevettem:

  - Minek nézel engem?! Valamiféle nagyhatalmú fõvasutasnak?! Nincs nekem erre hatalmam, de ne félj, nem valószínû, hogy egyhamar rendbehozzák! Tele van hasonló matuzsálem-korú vasúti épületekkel az egész ország... Annyi bizonyos: én nem fogom megírni, hogy hozzák rendbe! Szeretem az ódon hangulatot...

  A veréb kunyeráló szemekkel tekintett a kezemben levõ kiflivégre:

  - Azt viszont írd meg, hogy a macskát, aki bejáratos oda, fogják meg és vigyék el a macskatelepre! Ott pedig nyúzzák meg elevenen! Disznó állat és kegyetlen! Megírod?!

  - Szó sem lehet róla! - közöltem a verebecskével. Én szeretem a cicákat! Kis történeteket is szoktam írni róluk! Volt egy cicám, bundáján fekete-fehér foltokkal , Donkinak hívtuk...
  A veréb rám nézett mérgesen, én pedig az órámra. Felkiáltottam:

  - Hû! A mindenit! Amíg társalogtunk, elment a vonatom! Nem hallottam azt sem, amikor bemondták, hogy érkezõben.

  Izgatottságomban elejtettem a kiflivéget. A veréb gyorsan otttermett, de, mielõtt felkapta volna, még odaszólt nekem:

  - Majd elfelejtettem: az izgatott embereket sokkal jobban szeretem, mint a nyugodtakat. Az elõbbiek gyakran elejtenek valamit, ami nekünk értékes. Sajnos, múltkor Mancinak, a barátnõmnek, egy nénike fél kiló kenyeret ejtett a lábára. Még most is sántít szegényke... Szóval: le a hidegvérrel!, de ez a jelszó neked már, amint látom, szükségtelen! Így hát téged is szeretnélek, ha nem szeretnéd a macskákat!

  Berobogott egy vonat. Ez már, persze, nem az enyém volt, másoké. A verebecske fogta a kiflivég-darabkát és köszönés nélkül elrepült. Úgy látszik: ezt a cica-dolgot nagyon mellreszívta!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A vasúti töltésre dobta az elhullott malacokat

  Állatkínzás és veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt eljárást indított a rendõrség egy 45 éves újfehértói férfi ellen, aki nem gondozta megfelelõen állatait, közölte a szabolcsi fõkapitányság sajtószóvivõje hétfõn.

 • A méhek jól bírják a klímaváltozást

  Még ha az állat-és növényvilágot gyötri is a klímaváltozás, a méheknek nem okoz gondot. "A méhek rendkívüli mértékben képesek alkalmazkodni" - mutatott rá Hans Vockenhuber méhszakértõ, az ORF rádió szerkesztõje. Ha túlságosan felmelegszik a levegõ a kaptárban, akkor víz bevitelével hûtenek, télen pedig szárnyizomzatuk mozgatásával fûtenek a méhek.

 • A zajszennyezés miatt a bálnák is egyre hangosabban jeleznek egymásnak

  A tengerek növekvõ zajszennyezése miatt a bálnák is kénytelenek egyre hangosabban jelezni egymásnak - mutatták ki amerikai kutatók.

  Susan Parks, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója munkatársaival tizennégy, Kanada keleti partjainál élõ északi simabálnán (Eubalaena glacialis) helyezett el felvevõkészülékeket. A hangfelvevõk a bálnák hangján kívül a hajók által kibocsátott zajt is rögzítették.

 • Naponta 3 kilométert gyalogol a kutya, hogy megetesse barátait

  Naponta 3 kilométert gyalogol a kutya, hogy megetesse barátaitMinden este kockára teszi az életét ez a csodálatos kutyus, és nekiindul, hogy ennivalót vigyen családjának. A most következő, igencsak megható történet főszereplője egy brazil négylábú, Lilica. A zsemleszínű keverék kutyust a napokban egy egész világ ismerte meg, miután híre ment annak, amit Lilica minden este megtesz fogadott családjáért: a forgalmas brazil utcákon bandukolva minden éjjel három kilométert gyalogol élelemért. Tényleg van a kutyákban ilyen jellegű ösztönvilág?! Vagy ez a csodakutyus egy kivételes négylábú?!

 • Kutyaiskola - engedelmesség

  Bevezetõ az engedelmes gyakorlatokhoz

  A kutya természetébõl adódóan tud futni, gyorsan-lassan járni, kúszni, úszni, ülni, állni, feküdni, ugrani, ugatni, harapni, küzdeni-harcolni, a kiképzés célja, hogy ezeket a képességeket, hajlamokat a kutya vezényszóra, a kutyavezetõ akaratának megfelelõen hajtsa végre. Csak így tudjuk ezeket a nagyszerû tulajdonságokat, képességeket a magunk hasznára fordítani, fejleszteni.

 • Hegyi állatmentés nagy erõkkel

  Moszkva - Mintegy 130 birkát és kecskét szedtek le sziklákról a rendkívüli helyzetek minisztériumának hegyi mentõi az Altaj Köztársaságban egy példátlan akció során.

  A minisztérium helyi részlegétõl egy gazdálkodó kért segítséget, mert állatai éhes farkasok elõl menekülve jó 200-250 méter magasra felmásztak a meredek sziklákon, de sem továbbjutni, sem lejönni nem tudtak.

 • Több helyet kell adni a tojó tyúkoknak!

  Döntött a német alkotmánybíróság: több helyet kell biztosítani az állatfarmokon a tojást tojó tyúkoknak. Az alaptörvény õrei már 1999-ben alkotmányellenesnek találták a baromfitartásról szóló rendeletet.

 • Akadémiára jár a kutya

  1000 aláírást gyûjtött az az izraeli egyetemista lány, aki lebénult kutyájával jár be nap, mint nap az órákra. Az egyetem vezetõsége megkérte a lányt, ne hozza kutyáját az egyetemre, a makacs gazdi azonban harcol kutyája jogaiért.

 • Keresztes harcol a vérszívókkal

  A kullancsok nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is veszélyesek. Keresztes Ildikó nagyon félti a kedvencét a vérszívóktól, hiszen az állat akár bele is halhat egy fertõzött egyed csípésébe.

 • Fél év után megkerült kutya

  Helena (Montana állam) - Visszatérhet otthonába Buck, a golden retriever, miután a fagyos Montanában csavargott fél éven át.

  A hétéves házikedvencet Washington államban élõ gazdái augusztusban vitték magukkal montanai nyaralásukra.

 • Berci soha többé nem kukorékolhat

  Egyedülálló mûtétet hajtottak végre egy díszkakason a lakitelki állatorvosi rendelõben. Magda Andrásné Bercijét elnémították, hogy kukorékolásával ne zavarja a szomszédokat.

 • Mától szigorodnak az állattartási szabályok

  Mától (2012.08.01. naptól) szigorodnak az állattartási szabályok, az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nõ, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

 • Vadászat (hunting), hobbivadászat, fajvédelem

  A vadász is ember, mondhatjuk. Mondanunk is kell, mert ha nem ember lenne, akkor a vad elejtésekor ragadozónak hívnánk. Az ember vadász a természetes környezetben nem csak ragadozókat ejt el , hanem bérkilövést végez, sportot ûz, fenntartja az állományok arányát. Ezért is beszélhetünk vadászról, vadörrõl, hobbivadászról, illegális vadászról, stb-stb.

 • Az utolsó esély

  Milyen szép ez a nap! A vásár fogatagában árusok kiáltozása hallatszik messze, míg a finom étel illata a levegõben kavarog. A Nap eközben melegen simítja végig bõrömet. Messzebbrõl állatok hangja hallatszik. Cseppnyi kölyökkutyák elbûvölõ vonyítása vegyül a vásári zajok közé. Mindenki megáll a kiskutyák elõtt Én is. Ez persze nem is csoda, hiszen tündériek. Minden kiskutya bájos, olyannyira, hogy minden ember érinteni szeretné puha bundájukat. Minden ember, akinek a szívében egy egészen csepp szeretet is van.

 • Húszezer kacsát vágtak le dioxinmérgezés miatt Tajvanon

  Több, mint egymillió tojásban mutatták ki a vegyület nyomait - a mérgezést valószínûleg ipari szennyezés okozta.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás - Tavaszváró délután

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal, mint önkéntes segítő szervezettel közösen fogadja a tavaszváró programra a gyerekeket és családokat, ahol lesznek sorjátékok, ének – tánc, nassolni való, frissítő. A program nyitott, be lehet kapcsolódni minden érdeklődő számára. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Vízimentõnek csapott fel egy kismalac

  Vízimentõnek csapott fel egy malac. Egy fuldokló kecskegidát segített ki a partra egy tóból az Egyesült Államokban.

 • A bálnák is leéghetnek az erõs ultraibolya sugárzástól

  A bálnák is komoly égési sérüléseket szenvedhetnek az elvékonyodott ózonrétegen átszûrõdõ, erõteljes ultraibolya sugárzástól - állítják a szakértõk, akik Mexikó nyugati partjainál élõ bálnafajokat tanulmányoztak.

 • Hajtóvadászat indult a férfi után, aki a Grand Canyonba rúgta a mókust

  Hajtóvadászat indult a férfi után, aki a Grand Canyonba rúgta a mókust Négymillió forintnak megfelelő nyomravezetői díjat tűzött ki egy nemzetközi állatvédő szervezet annak a turistának az ügyében, aki előbb magához édesgetett, majd az irdatlan mélységbe taszított egy mókust az amerikai Grand Canyon peremén. A brutális cselekményről készült videó bejárta a világhálót és felháborította az embereket, a nemzeti park igazgatósága vizsgálatot indított, a PETA állatvédő szervezet pedig pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki segít „megtalálni, letartóztatni és felelősségre vonni” a tettest, egy „szívtelen gazembert”, feltehetően egy francia turistát.

 • 40 darab védett teknõst találtak egy családi háznál

  Néhány nappal ezelõtt a rendõrség egy Nagymaros közelében található családi házban tartott razziát, ahol nyolcszáz tõ marihuánát találtak.