2024.04.19. - Emma

Veszélyben a mutáns liger

Genetikai rendellenességeket fedeztek fel a szakemberek annál a tigroszlánnál - tigris-oroszlán keverékénél -, amely egy dél-tajvani állatkertben született augusztus közepén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Fogságban tartott hím oroszlántól és nõstény tigristõl négy közös utód született a Tajnan megyei állatkertben augusztus 15-én, ám csak egy maradt életben közülük. A liger, tigon, tiglán vagy oroszgris néven is emlegetett hibrid állat állapota jelenleg stabil. Számos betegséget, lázat, légzési rendellenességet észleltek már nála.

"A hím egyed ugyan betegen érkezett menhelyünkre, ám a szakszerû gondoskodásnak köszönhetõen növekedni kezdett. Jelenleg 3 kilogramm, ám számos rendellenességet mutat: farka és gerince deformálódott, a balhátsó lába nem hajlik, fejletlen a tüdeje, ezáltal hajlamos a gyulladásra" - közölte a Pingtongi Egyetem állatmenhelyének igazgatója. Születése után ez az intézmény fogadta be az életben maradt kölyköt.

"Még ha növekedni fog is, mindig lesznek fájdalmai a rendellenességek miatt" - fejtette ki az igazgató, aki elítélte keverék állatok létrehozását, mondván: az nem szolgál más célt, csak azt, hogy az állatkertek képesek legyenek minél több látogatót vonzani.

A tigroszlán kölykök születésekor a tajnani hatóságok 50 ezer tajvani dollárra megbírságolták az állatkertet védett állatok tiltott tenyésztése miatt. Az állatkert tulajdonosa visszautasította a szándékos tenyésztés vádját, azt azonban elismerte, hogy a "gyerekkori barátokat" közös ketrecben tartotta, és a hibridek születését mindössze véletlen balesetnek tartja.

A hím oroszlán és a nõstény tigris párosításával születõ utódokban az oroszlán nagyságát befolyásoló gén öröklõdik, azonban a nõstény oroszlán növekedésgátló génje nincs jelen, ezért a tigroszlánok elméletileg szüleiknél nagyobbra nõnek.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra