2024.04.18. - Andrea, Ilma

Boldog születésnapot Golo!

Harminc éves Golo, a Fõvárosi Állat- és Növénykert hím gorillája. Budapesten 1989 óta láthatja a közönség. Az elmúlt húsz évben három utódja biztosan született, az idén világra jött kölyök esetében azonban az apaság kérdéses, az apa Golo egyik fia is lehet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A budapesti gorillacsapat vezére 1980. szeptember 27-én született a stuttgarti állatkertben. Budapestre 1989-ben érkezett, hogy csatlakozzon a Liesel nevû, majna-frankfurti születésû nõstényhez, amelyet pár héttel korábban szállítottak a magyar fõvárosba. Golo és Liesel voltak egyébként az elsõ gorillák, amelyeket Magyarországon bemutattak - tájékoztatott hétfõi közleményében a budapesti állatkert.

A vezérhímnek három kölyke biztosan született. Ezeket Liesel, a jelenleg 33 éves nõstény hozta világra. Dango és Gorka már más állatkertekben élnek, a tízéves Ebobo azonban jelenleg is Budapesten lakik. Idén januárban a gorillacsapat másik nõsténye, a kilencéves N'Yaounda adott életet Bongónak, ennek a kölyöknek is lehet Golo az apja, de nem kizárt, hogy Golo fia, Ebobo nemzette. Ezt egy késõbb elvégzendõ apasági vizsgálat fogja tisztázni.

A harmincéves Golo egyébként kiváló egészségi állapotnak örvend. A gorillák a természetben általában 35 évig élnek, az állatkertekben viszont - ahol nem kell megküzdeniük a túlélésért - jóval tovább. A legidõsebb ismert gorilla egy Jenny nevû nõstény volt, amely 55 éves korában pusztult el Dallas állatkertjében.

A világ állatkertjeiben jelenleg valamivel több mint 760 gorilla él. Az állomány túlnyomó többsége a nyugati síkvidéki gorilla elnevezésû, kritikusan veszélyeztetett alfaj képviselõje.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra