rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: A macska álma

 • Share on Tumblr

  A macskát, Fészerbenszületett Ferenckét, gazdája, Üreszsebû János nagyon szerette. Ezt a koromfekete cica meg is érdemelte, mert nem hagyta el a legényt sem gazdagságban, sem szegénységben, és szorgalmasan egértelenítette a házat. Igaz, gazdagságban nem is hagyhatta el, mivel János mindig szûkösségben éldegélt. Kis föld, sok munka, nehéz élet, - nemcsak János sorsa volt ez, sokaké.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Egyszer a cica azt álmodta, hogy õ a király fõminisztere lett. Babonás volt, erõsen hitt az álmokban. Fogta egérbõr tarisznyáját, elballagott, egészen a királyi várig. A várba könnyen bejutott, még a palotába sem túl nehezen, a király lakosztályába azonban már csak nagy szerencsével. A fõlakáj ugyanis szintén babonás volt. Amikor a cica átfutott elõtte a folyosón, megijedt: ez rossz jel! Berohant a szobájába, hogy a rossz jel ellen jó jelet találjon a SEJTÉSEK ÉS GYANÍTÁSOK KÖNYVE lapjain. Nem talált, de addig Ferencke cica már ott állt a király elõtt, és így szólt:

  - Felséges Király Uram! Álomország Nagy Szelleme azt javasolta nekem: kérjek Király Uramtól fõminiszteri kinevezést. Legyen szíves titkosítottan kinevezni a Különleges Trónügyek Fõminiszterének! Ha én leszek a fõminisztere, nem fõ majd gondtól a feje. Fizetést magamnak nem kérek, csupán egy csekélységet, ami három: gazdámnak, Üreszsebû Jánosnak grófságot, mindig arannyal telt zsebet, meg egy kastélyt, hétezer hold földdel.

  Meghökkent a király, de azután - mivel nem tudta, hogy jó jel-e a cica megjelenése, kérése, vagy pedig rossz - óvatosan így felelt:
  - Rendben van, kinevezlek a Különleges Trónügyek Titkos Fõtitok Fõminiszterének, de csak próbaidõre. Három hónap a próbaidõ, ha nem válsz be, akkor süthet a nap, eshet a hó, lehet akármilyen idõ: leteszlek e fõtisztségrõl. Ebben maradunk?

  - Ebben, de legyen a Nagy Titkolt Megegyezés Közöttünk: én akkor megyek, csak a gazdám marad gróf, kastéllyal, földekkel!

  A király parancsba adta: ezentúl tisztelni kell minden macskát, akárhol van is: háztetõn, pincében, kamrában, réten, mezõn, ezt-azt-keresõn, vagy fület hegyezõn. No volt macska, aki ezzel visszaélt, - de hát ilyen a világ, hogy a macska karmolná meg!

  A király azonban hamar feladta az elsõ fogas kérdést titkoltan titkos fõminiszerének:
  - Mondd meg, kandúr, legyen-e durr!-durr!, vagyis háborúnk Innyehinnyedinnyeországgal, vagy nem?! Mit tegyünk, mit ne tegyünk, mit együnk, mit ne együnk?

  - Utánanézetek! - vágta rá a cica, és elvágtatott. Harminc macskát titokban elküldött Innyehinnyedinnyeországba, kipuhatolni a választ a kõkemény királyi kérdésre. Három nap után jelentette:
  - Innyehinnyedinnyeországnak négyszer több katonája, hétszer több ágyúja van, mint nekünk. Ám ott nagyon utálják egymást a görögdinnyét dicsõítõk, meg a sárgadinnye evõk. Erre a viszályra legyünk vevõk! Elõször támogassuk a görögdinnye evõket, ha pedig azok megerõsödni látszanak, akkor a sárgadinnye evõket. Addig tegyünk így, míg ez is, az is legyöngül, mint felkelõ naptól a hajnali harmat! Utána elégedjünk meg azzal, ha adót fizetnek nekünk a meg nem támadásukért, mi csak kitartjuk a markunkat, és az aranyak belepotyognak!

  Megörült a király. Kinevezte a cica gazdáját gróffá, kandúrkedvelõföldi elõnévvel, adott neki kastélyt, aranyakat, meg hétezer hold földet. Kandúrkedvelõföldi Üreszsebû János gróf nem tudta mire vélni a dolgot. Talán rosszul forog a király agyának egyik kereke, hogy számára ennyire jól?!

  Tudakolta ezt tapintatosan a díszebéden a királykisasszonytól is, de az nem törõdött a király agyával, viszont Jánossal, aki megtetszett neki, annál inkább. Még a palotakerti szõlõlugasba is lehívta, hogy szemezgessen vele szõlõt a holdas éjben. Hasonló kegyet még senkivel sem tett! János nem is tudta, hogy illik-e elfogadnia egy ilyen meghívást, de a királykisasszony nem sokat teketóriázott, elkapta János mentéjét, és már ott is voltak. Mit csináltak? No arra egy nagy tollas madár azt mondta: UHU!

  A király azonban megint bajba került. Nagyon szerette leányát, de háborútól való félelmében Háromlónyerítõországgal, annak királyának megígérte: az õ fiához adja leányát. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, - tartja a közmondás, de nem mindig úgy jó! Most sem lett volna az, mert a királykisasszony, bár még sohasem látta, megutálta Háromlónyerítõország királyfiát, részben azért, mert annyit dícsérték elõtte, részben azért, mert annyi rosszat hallott felõle. A királyt a szava kötelezte, de a lelke lázadozott az ígéret beváltása ellen.

  - Most mit csináljak?! Ígéretet kihányjak?! Had nyerít itt majd lován! Ló rúgja meg koronám!

  Ferencke cica nem esett a feje lágyára. Cincogj ellenpipere, rútságnak is van szere! Szép csúf legyen, mint sátán, kapott púppal és sántán! Csak jöjjön az a királyfi leánynézõbe!

  Az jött is, közben a királykisasszony szépségérõl álmodozott. Ám amikor elõjött a leány, púposan, sántán, rücskös arccal, büdösséget árasztó hajjal, és meg akarta csókolni, mint jegyesét, a királyfi zavarában a magával hozott rózsákat nem átadta, hanem enni kezdte. A leány macskahangon szólalt meg, minden szavát nyávogás kísérte. Hát még amikor a király, a királyné, meg a királyi kincseskamra fõõre is a nyakába akart borulni, miközben szegénységükrõl, az ország kifosztottságáról, koldusbotra jutásukról panaszkodtak!

  A királyfit szorult helyzetébõl Ferencke cica mentette meg. Aláiratott vele egy hosszú papirost, amelyben elismerte: a királykisasszony a Föld legszebb leánya, a Királykisasszonyok Gyöngye. Õ csak azért mond le a királykisasszony hófehér kezérõl, mert szívét már másik leány rabul ejtette. Könyörög a király és a királykisasszony kegyes bocsánatáért.

  Ezt követõen a királyfi lóra ugrott, hazavágtatott, ott gyorsan megházasodott, nehogy utólag mégis volt jegyeséhez kényszerítsék.

  No lett nagy nevetés a királyi udvarban! A királykisasszony lemosta kezérõl, karjáról, arcáról a kormot, piszkot. Hátáról eltûnt a púpot alkotó kispárna, a sántítást abbahagyta. Szemei boldogan felragyogtak. Gyönyörû fehér kezecskéjét, finom célzásként, János gróf ölébe ejtette.

  A király elgondolkozott. Tényleg! Nincs annál gazdagabb gróf, mint akinek ilyen cicája van! Ebéd után sietett a szõlõlugashoz, közölni leányával és Jánossal: nem áll boldogságuk útjába.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Kerekeket kapott a sérült teknõs

  Az állaton véletlenül hajtottak át egy fûnyíróval. A Zvilka névre keresztelt, eltévedt hím teknõst az ijedt háziak azonnal beszállították egy izraeli állatkórházba, de sérülései annyira komolynak bizonyultak, hogy Zvilka elvesztette a kontrolt két hátsó lába fölött.

 • Lelkes Miklós: Macskás Karcsi

  Macskás Karcsi buzgón látogatta az iskolát. Olykor macskáját, Búsképû Barnabást is becsempészte, ezért nevezték el Macskás Karcsinak, pedig Nagykutyás Károly volt az igazi neve. Megjegyzem: Búsképû Barnabás inkább csak akkor búslakodott, ha sem egeret nem sikerült farkincán csípnie, sem pedig a kamrából nem kapott cicaszájba valót.

 • Ir Szetter

  Leírása: Szép bundájú, elegáns eb. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa mély.

  Lábai párhuzamosak, jó csontozatúak. Szõrzete a fején, a füle hegyén, a mancsán és lábai elülsõ felületén hullámos, selymes; farkán és végtagjai hátulsó felületén zászlót alkot. Színe mahagónibarna vagy rozsdavörös, ill. égõvörös. Eredete: Ír fajta; valószínûleg a legrégebbi szetterféle.

 • Magyar Vizsla

  Leírása: Jó felépítésû, elegáns megjelenésû, közepes nagyságú kutya. Feje szikár, nemes vonalú, szeme egy árnyalattal sötétebb a szõrzete színénél, füle lelóg. Háta egyenes, rövid, ágyéka széles, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Farkát kétharmadára kurtítják; általában vízszintesen tartja. Végtagjai egyenesek, izmosak. Szõrzete rövid, sûrû, erõs szálú. Színe sötét zsemlyesárga. Eredete: Régi magyar fajta, már a 15. században ismerték. Az évszázadok folyamán angol sárga vizslákkal német pointerekkel, különféle kopókkal keresztezték. Tulajdonságai: Intelligens, tanulékony, kiegyensúlyozott, ragaszkodó, eléggé érzékeny.

 • Családtagként él a medve a házaspárral

  Családtagként él a medve a házaspárral23 évvel ezelőtt egy orosz család a gondozásába vett egy árva és legyengült néhány hónapos kismedvét, akire vadászok találtak rá az erdőben. A medve, akit Sztyepannak neveztek el, azóta is velük él és családtagként bánnak vele. A hatalmasra nőtt, szelíd medve Szvetlana és Jurij Panteleenkov házában él, együtt játszik, piknikezik és tévézik a házaspárral, és olykor még a ház körüli munkákba is besegít nekik. Az emberek jelenlétéhez hozzászokott medve rendkívül barátságos mindenkivel, imádja a simogatást és azt is ha olvasnak neki.

 • Döbbenet! A kutyák szó szerint kiszagolják a rákot!

  Hihetetlen tanulmányra bukkant a NEON csapata! Azt eddig is tudtuk, hogy az állatok rendkívül fogékonyak gazdájuk éppen aktuális testi-lelki állapotára, de azt legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer õk lesznek a rákkutatás egyik mozgatórugója!

 • 65 éves lett Vászja, az Ukrajnában élõ krokodil

  A fogságban tartott alligátorok között már matuzsálem-korú, mégis szerelemre vágyik Vászja, a nyikolajevi állatkert kedvenc óriáshüllõje.

 • Részeg lett a kelt tésztától egy osztrák kutya

  Részegségi tünetekkel szállítottak be egy hároméves labradort az állatklinikára az ausztriai Gmunden körzetben. A Dingo névre hallgató kutyának a vérében 1,6 ezrelékes (mg/ml) alkoholszintet állapítottak meg, pedig egy korty szeszt sem ivott.

 • Megoldódott a "rejtély"?!

  A kisebb kutyák valószínûleg a Közel-Keletrõl származnak, ahol a szürke farkasok kölykeit 12 ezer évvel ezelõtt háziasították. Ezt állítják amerikai kutatók, akik genetikai vizsgálataik eredményeit szerdán tették közzé.

 • Patkányokkal egerek ellen

  Újdelhi - Patkányokat vet be az egerek ellen a rendõrség India egy államában.

  A hatóság örök gondja, hogy az egerek rendre megeszik mind a hivatalos jelentéseket, mind pedig a bizonyítékokat. (Emellett persze a parasztságnak sem kevés kárt okoznak a termés megdézsmálásával.)

 • Megsütötte a lopott papagájt a betörõ

  Egy tinédzser Hamiltonban betört egy általános iskolába és ellopott egy törpepapagájt, majd halálra mikrózta.

 • Perzsa macskák

  Körülbelül 500 esztendeje ismerik a hosszú szõrû macskákat, eredetük azonban homályba vész. Eredetileg két típusuk létezett: a Perzsiában (ma: Irán) kialakult perzsa macska és a Törökországból származó angóra. Az is valószínû, hogy mindkét típus õshazája Oroszország volt, és kereskedõk vitték magukkal õket a macskatenyésztés fellegvárába, Angliába. Mindenesetre sokáig hol perzsa, hol angóramacskának nevezték ezeket a bozontos szépségeket.

 • Nyakörve mentette meg a kutya életét

  Egy kutya a csodával határos módon saját lábán jár azután, hogy lezuhant egy 12 méteres szikláról, miután egy nyulat üldözött.

 • Ismét van telelõ vándorsólyom Budapesten

  Visszatért Piri, a vándorsólyom Budapestre, és egy új tollas vendéget is lencsevégre kaptak a fõvárosban.

 • Egy kacsa vigasztalta meg a társát gyászoló kutyust

  Egy kacsa vigasztalta meg a társát gyászoló kutyustGeorge a kutyus immár két éve depressziós, de legalábbis nagyon letört: pontosan azóta, hogy elveszítette társát és legjobb barátját, a 12 éves labradort, akit Blackie-nek hívtak. „Blackie halála óta George minden áldott nap sír. Az étvágya sem olyan, mint régen. Egyértelműen látszik rajta, hogy gyászol” – mondta a gazdi, majd hozzátette, a változást George életébe egy váratlanul felbukkanó kiskacsa hozta el. „A kacsák meglehetősen ritkák errefelé, az meg pláne szokatlan, hogy egy példány csak úgy felsétál a tornácra és összebarátkozik az ott fekvő kutyával.”

 • Fiatal nõre esett a ló

  Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a mentõk egy 22 éves békéscsabai nõt, akire sportlovaglás közben ráesett a ló.

 • 15 hónapig éhezett egy skorpió egy fosszíliában

  Az apró állatka 15 hónapot töltött bezárva, étlen-szomjan egy dinoszaurusz fosszíliában.

 • Hiúz az év állata

  A kihalástól veszélyeztetett hiúz lett az év állata Németországban.

 • Védett farkasok tizedelik a háziállatokat egy kárpátaljai nemzeti parkban

  Ungvár - Farkasok pusztítják a háziállatokat a kárpátaljai Szinevéri Nemzeti Park területén lévõ falvak közlegelõin, a helyi gazdák az ordasok ritkítását sürgetik.

  Augusztusban közel negyven birkát, három tehenet, két borjút, egy lovat és hat csikót marcangoltak szét a farkasok az Ökörmezei (mizshirjai) járás Felsõkalocsa (Negrovec) nevû falujának határában.

 • Hat hétig õrizte egy kutya felakasztott gazdáját

  Greeley (Ohio) - Hat héten át õrizte egy kutya felakasztott gazdáját az Egyesült Államokban.

  A 25 éves férfi Colorado állam egy kihalt pusztáján lett öngyilkos - hogy miért, arra nem tért ki az AP amerikai hírügynökség. Csak a minap találtak holttestére, lábainál német juhász kutyájával. Az eb igencsak lesoványodott és nagyon szomjas volt. Feltehetõen egereket és nyulakat fogott magának a másfél hónapos gyászolás alatt.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása