rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Lelkes Miklós: A macska álma

 • Share on Tumblr

  A macskát, Fészerbenszületett Ferenckét, gazdája, Üreszsebû János nagyon szerette. Ezt a koromfekete cica meg is érdemelte, mert nem hagyta el a legényt sem gazdagságban, sem szegénységben, és szorgalmasan egértelenítette a házat. Igaz, gazdagságban nem is hagyhatta el, mivel János mindig szûkösségben éldegélt. Kis föld, sok munka, nehéz élet, - nemcsak János sorsa volt ez, sokaké.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Egyszer a cica azt álmodta, hogy õ a király fõminisztere lett. Babonás volt, erõsen hitt az álmokban. Fogta egérbõr tarisznyáját, elballagott, egészen a királyi várig. A várba könnyen bejutott, még a palotába sem túl nehezen, a király lakosztályába azonban már csak nagy szerencsével. A fõlakáj ugyanis szintén babonás volt. Amikor a cica átfutott elõtte a folyosón, megijedt: ez rossz jel! Berohant a szobájába, hogy a rossz jel ellen jó jelet találjon a SEJTÉSEK ÉS GYANÍTÁSOK KÖNYVE lapjain. Nem talált, de addig Ferencke cica már ott állt a király elõtt, és így szólt:

  - Felséges Király Uram! Álomország Nagy Szelleme azt javasolta nekem: kérjek Király Uramtól fõminiszteri kinevezést. Legyen szíves titkosítottan kinevezni a Különleges Trónügyek Fõminiszterének! Ha én leszek a fõminisztere, nem fõ majd gondtól a feje. Fizetést magamnak nem kérek, csupán egy csekélységet, ami három: gazdámnak, Üreszsebû Jánosnak grófságot, mindig arannyal telt zsebet, meg egy kastélyt, hétezer hold földdel.

  Meghökkent a király, de azután - mivel nem tudta, hogy jó jel-e a cica megjelenése, kérése, vagy pedig rossz - óvatosan így felelt:
  - Rendben van, kinevezlek a Különleges Trónügyek Titkos Fõtitok Fõminiszterének, de csak próbaidõre. Három hónap a próbaidõ, ha nem válsz be, akkor süthet a nap, eshet a hó, lehet akármilyen idõ: leteszlek e fõtisztségrõl. Ebben maradunk?

  - Ebben, de legyen a Nagy Titkolt Megegyezés Közöttünk: én akkor megyek, csak a gazdám marad gróf, kastéllyal, földekkel!

  A király parancsba adta: ezentúl tisztelni kell minden macskát, akárhol van is: háztetõn, pincében, kamrában, réten, mezõn, ezt-azt-keresõn, vagy fület hegyezõn. No volt macska, aki ezzel visszaélt, - de hát ilyen a világ, hogy a macska karmolná meg!

  A király azonban hamar feladta az elsõ fogas kérdést titkoltan titkos fõminiszerének:
  - Mondd meg, kandúr, legyen-e durr!-durr!, vagyis háborúnk Innyehinnyedinnyeországgal, vagy nem?! Mit tegyünk, mit ne tegyünk, mit együnk, mit ne együnk?

  - Utánanézetek! - vágta rá a cica, és elvágtatott. Harminc macskát titokban elküldött Innyehinnyedinnyeországba, kipuhatolni a választ a kõkemény királyi kérdésre. Három nap után jelentette:
  - Innyehinnyedinnyeországnak négyszer több katonája, hétszer több ágyúja van, mint nekünk. Ám ott nagyon utálják egymást a görögdinnyét dicsõítõk, meg a sárgadinnye evõk. Erre a viszályra legyünk vevõk! Elõször támogassuk a görögdinnye evõket, ha pedig azok megerõsödni látszanak, akkor a sárgadinnye evõket. Addig tegyünk így, míg ez is, az is legyöngül, mint felkelõ naptól a hajnali harmat! Utána elégedjünk meg azzal, ha adót fizetnek nekünk a meg nem támadásukért, mi csak kitartjuk a markunkat, és az aranyak belepotyognak!

  Megörült a király. Kinevezte a cica gazdáját gróffá, kandúrkedvelõföldi elõnévvel, adott neki kastélyt, aranyakat, meg hétezer hold földet. Kandúrkedvelõföldi Üreszsebû János gróf nem tudta mire vélni a dolgot. Talán rosszul forog a király agyának egyik kereke, hogy számára ennyire jól?!

  Tudakolta ezt tapintatosan a díszebéden a királykisasszonytól is, de az nem törõdött a király agyával, viszont Jánossal, aki megtetszett neki, annál inkább. Még a palotakerti szõlõlugasba is lehívta, hogy szemezgessen vele szõlõt a holdas éjben. Hasonló kegyet még senkivel sem tett! János nem is tudta, hogy illik-e elfogadnia egy ilyen meghívást, de a királykisasszony nem sokat teketóriázott, elkapta János mentéjét, és már ott is voltak. Mit csináltak? No arra egy nagy tollas madár azt mondta: UHU!

  A király azonban megint bajba került. Nagyon szerette leányát, de háborútól való félelmében Háromlónyerítõországgal, annak királyának megígérte: az õ fiához adja leányát. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, - tartja a közmondás, de nem mindig úgy jó! Most sem lett volna az, mert a királykisasszony, bár még sohasem látta, megutálta Háromlónyerítõország királyfiát, részben azért, mert annyit dícsérték elõtte, részben azért, mert annyi rosszat hallott felõle. A királyt a szava kötelezte, de a lelke lázadozott az ígéret beváltása ellen.

  - Most mit csináljak?! Ígéretet kihányjak?! Had nyerít itt majd lován! Ló rúgja meg koronám!

  Ferencke cica nem esett a feje lágyára. Cincogj ellenpipere, rútságnak is van szere! Szép csúf legyen, mint sátán, kapott púppal és sántán! Csak jöjjön az a királyfi leánynézõbe!

  Az jött is, közben a királykisasszony szépségérõl álmodozott. Ám amikor elõjött a leány, púposan, sántán, rücskös arccal, büdösséget árasztó hajjal, és meg akarta csókolni, mint jegyesét, a királyfi zavarában a magával hozott rózsákat nem átadta, hanem enni kezdte. A leány macskahangon szólalt meg, minden szavát nyávogás kísérte. Hát még amikor a király, a királyné, meg a királyi kincseskamra fõõre is a nyakába akart borulni, miközben szegénységükrõl, az ország kifosztottságáról, koldusbotra jutásukról panaszkodtak!

  A királyfit szorult helyzetébõl Ferencke cica mentette meg. Aláiratott vele egy hosszú papirost, amelyben elismerte: a királykisasszony a Föld legszebb leánya, a Királykisasszonyok Gyöngye. Õ csak azért mond le a királykisasszony hófehér kezérõl, mert szívét már másik leány rabul ejtette. Könyörög a király és a királykisasszony kegyes bocsánatáért.

  Ezt követõen a királyfi lóra ugrott, hazavágtatott, ott gyorsan megházasodott, nehogy utólag mégis volt jegyeséhez kényszerítsék.

  No lett nagy nevetés a királyi udvarban! A királykisasszony lemosta kezérõl, karjáról, arcáról a kormot, piszkot. Hátáról eltûnt a púpot alkotó kispárna, a sántítást abbahagyta. Szemei boldogan felragyogtak. Gyönyörû fehér kezecskéjét, finom célzásként, János gróf ölébe ejtette.

  A király elgondolkozott. Tényleg! Nincs annál gazdagabb gróf, mint akinek ilyen cicája van! Ebéd után sietett a szõlõlugashoz, közölni leányával és Jánossal: nem áll boldogságuk útjába.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Vigyázzon! Veszélyes paraziták veszélyeztetik az állatot és az embert!

  Ha szeretné elkerülni az egész lakás fertõtlenítését, hetente legalább kétszer alaposan át kell nézni az állatot. Könnyen megtörténhet ugyanis, hogy bolhát hoz haza.

 • Csak az embereket tévesztik meg a kétdimenziós farkasok

  Merrillville - Csak az embereket tévesztik meg a kétdimenziós álfarkasok, a ludakat, kacsákat nem rettentik el - ez az eredménye egy kísérletnek az Egyesült Államokban.

 • Félholtra verte kutyáját

  Bálamadzaggal megkötözte, az utcán végigvonszolta, miközben bottal brutális módon félholtra verte kutyáját egy vajdácskai férfi a hétvégén. A szívtelen gazda ezt követõen egy zsákba rakta, majd vízbe dobta a magatehetetlen állatot.

 • Két magára hagyott törpeelefánt borjat mentettek meg Malajziában

  Két magára hagyott és éhezõ borneói törpeelefánt borjat mentettek meg a vadvédelmi hatóságok Malajziában, elõször találkoztak olyan esettel a szakemberek, hogy a végveszélyben lévõ faj nõstény egyedei magukra hagyták a kicsinyeiket.

 • Meghalt a kedvenced?!?

  Szeretett kutya, macska, patkány, díszhal, díszmadár... sokunknak az álatok tartása életmód... Amelyik élõlény megszületett egyszer, az el is fog pusztúlni :(

 • Tornamutatványokkal fokozza zsákmányszerzését a kék bálna

  A világ legnagyobb állata, a kél bálna (Balaenoptera musculus) valóságos akrobatamutatványokkal fokozza zsákmányszerzésének hatékonyságát. Ezt derítették ki amerikai kutatók.

 • Pontyot gyászol a brit horgásztársadalom

  Döglött halat gyászol a brit horgásztársadalom, a szigetország vélhetõen legöregebb pontyát és egyben legnagyobb édesvízi halát.

 • Megható módon vette rá az evésre az orvos a legyengült kutyust

  Megható módon vette rá az evésre az orvos a legyengült kutyustEgy elhagyatott helyen találták meg a teljesen legyengült kutyust. A menhelyen betették egy ketrecbe, de hiába próbálták megetetni a sokkos állapotban lévő állat egy falatot sem nyelt le az ételből. Dr. Andy Mathist mindenki arról ismeri, hogy nagyon ért az állatok nyelvén. Reggel, amikor a kutya ereje teljesen elfogyott a doktor tudta mit fog tenni. Fogott két tálat és megtöltötte ennivalóval. Természetesen csak az egyikbe tett kutyaeledelt. Egyszerűen beült a kutyus mellé a ketrecbe és kanalazni kezdett. A kutya először csak az állatorvos kezéből mert enni, de aztán felbátorodott és végül kettesben szépen kényelmesen elköltötték reggelijüket.

 • Robbie Williams koncertje zavarja a denevéreket

  Német állatvédõk tiltakoznak a brit popsztár Muengersdorf-i fellépése ellen, mivel a koncert megzavarná egy igen ritka és védett denevérfaj nyugalmát.

 • Rendõrkutyák képezik ki túlélésre az óriáspandákat

  A zoológusok azt hitték, nincs nehezebb feladat a világon, mint óriáspandát fogságban szaporítani. Késõbb azonban kénytelenek voltak rájönni, hogy van nehezebb feladat is: a fogságban nevelt állatok visszaszoktatása a természetbe. Kiderült ugyanis, hogy ezek az állatok nagyon sebezhetõek, ha magukról kell gondoskodniuk. A szakértõk aggodalma különösen azóta megalapozott, mióta kiderült, hogy az elsõ, fogságban nevelt és szabadon engedett panda elpusztult; valószínûleg a saját fajtársai ölték meg.

 • Leharapott kar a krokodilszájban - Sokkoló fotó!

  Pár nappal ezelõtt majdnem tragédia történt az egyik tajvani állatkertben. A 17 éves nílusi krokodil még ébren volt, amikor az egyik állatorvos azt hitte, hogy már elaltatták.

 • Franklin, a teknõs

  Franklin éppen a nyári szünidejét élvezi, amikor különleges látogató érkezik hozzájuk - Lucia nagynéni, a szenvedélyes kincskeresõ régész. Franklin Nagymamájának errõl eszébe jut a saját "kincse", egy doboz, amit még kisgyermekkorában ásott el. De a múlt felidézésétõl hirtelen megbetegszik.

 • Pusztítanak a hajócsavarok

  Egy tanulány elsõ alkalommal mutatta ki, hogy a gyorsuló motorcsónakok keltette örvénylés jelentõs mennyiségû zooplanktont pusztít el.

 • Légi harc Kanadában: szitakötõkkel a szúnyogok ellen

  Véres légi csata dúlhat hamarosan Winnipeg felett - nem túl nagy magasságban -, hogy kevesebb legyen az emberi vérveszteség a "szárazföldön": szitakötõ-kommandókat akarnak hadrendbe állítani a kanadai városban a szúnyogok ellen.

 • Vízibiciklibe szeretett bele egy hattyú

  Télire összeköltözhetett szerelmével Fekete Péter. A német Münster város tavánál élõ fekete hattyú - úgy tûnik - egy vízibiciklibe szeretett bele, amely egy fehér hattyút formáz.

 • A cica, aki mindenkinek tetszett

  Igen bájos, kékesszürke bundájú cica tekintgetett ide-oda a tölgyfaágról, tanácstalanul.Boldog lett volna, ha valakitõl tanácsot kap: merre menjen, miként találhatna vissza kis gazdájához, Pannikához.

 • Akita

  Leírása: Nagy termetû, erõs, izmos felépítésû állat. Feje spiccszerû, füle kicsi, hegyes, felálló. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai erõteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik.

  Szõrzete rövid, sûrû. Színe: a vörös különbözõ árnyalatai, fehér, szürkésfekete vagy acélkék, tigriscsíkos, esetleg fehér alapon fekete foltos. Két típusa van: az amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb. Eredete: Õsi japán fajta.

 • A kutyák empatikusan viselkednek a szomorú emberekkel

  A kutyák empatikusan viselkednek a szomorú emberekkelDr. Deborah Custance és Jennifer Mayer, az egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai kifejlesztettek egy új módszert, amelynek segítségével meg tudták vizsgálni, miképp reagálnak a kutyák az emberek különböző érzelmi állapotaira. Összesen 18, különböző korú és fajtájú kutya részvételével végezték egy a kísérletet az alábbi módon: a kutyákat bevezették egy szobába, ahol a gazdájuk vagy egy számukra ismeretlen személy 20 másodpercig sírt, hümmögött, vagy egy másik emberrel beszélgetett.

 • Mese az icipici nyulacskáról, aki mindenáron tojást akart kifesteni

  Volt egyszer egy erdõ, - megjegyzem: ott van most is, ahol volt.
  Volt benne egy icipici nyúl, - megjegyzem: most is ott van benne, de már nem picike, mert felnõtt.
  Volt az erdõben egy híres tojásfestõ, a Nyúlmester, - megjegyzem: most is ott van benne, még a tojásfestést is oktatja a Gyorslábú Nyuszkóról elnevezett Nyúlegyetemen.

 • Több a rákkeltõ anyag a kapirgáló tajvani tyúkok tojásaiban

  Egy tanulmány szerint Tajvanon közel hatszor annyi rákkeltõ dioxint tartalmaznak a szabadon tartott tyúkok tojásai, mint ketreces társaiké.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása