rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Lelkes Miklós: A macska álma

 • Share on Tumblr

  A macskát, Fészerbenszületett Ferenckét, gazdája, Üreszsebû János nagyon szerette. Ezt a koromfekete cica meg is érdemelte, mert nem hagyta el a legényt sem gazdagságban, sem szegénységben, és szorgalmasan egértelenítette a házat. Igaz, gazdagságban nem is hagyhatta el, mivel János mindig szûkösségben éldegélt. Kis föld, sok munka, nehéz élet, - nemcsak János sorsa volt ez, sokaké.

  Egyszer a cica azt álmodta, hogy õ a király fõminisztere lett. Babonás volt, erõsen hitt az álmokban. Fogta egérbõr tarisznyáját, elballagott, egészen a királyi várig. A várba könnyen bejutott, még a palotába sem túl nehezen, a király lakosztályába azonban már csak nagy szerencsével. A fõlakáj ugyanis szintén babonás volt. Amikor a cica átfutott elõtte a folyosón, megijedt: ez rossz jel! Berohant a szobájába, hogy a rossz jel ellen jó jelet találjon a SEJTÉSEK ÉS GYANÍTÁSOK KÖNYVE lapjain. Nem talált, de addig Ferencke cica már ott állt a király elõtt, és így szólt:

  - Felséges Király Uram! Álomország Nagy Szelleme azt javasolta nekem: kérjek Király Uramtól fõminiszteri kinevezést. Legyen szíves titkosítottan kinevezni a Különleges Trónügyek Fõminiszterének! Ha én leszek a fõminisztere, nem fõ majd gondtól a feje. Fizetést magamnak nem kérek, csupán egy csekélységet, ami három: gazdámnak, Üreszsebû Jánosnak grófságot, mindig arannyal telt zsebet, meg egy kastélyt, hétezer hold földdel.

  Meghökkent a király, de azután - mivel nem tudta, hogy jó jel-e a cica megjelenése, kérése, vagy pedig rossz - óvatosan így felelt:
  - Rendben van, kinevezlek a Különleges Trónügyek Titkos Fõtitok Fõminiszterének, de csak próbaidõre. Három hónap a próbaidõ, ha nem válsz be, akkor süthet a nap, eshet a hó, lehet akármilyen idõ: leteszlek e fõtisztségrõl. Ebben maradunk?

  - Ebben, de legyen a Nagy Titkolt Megegyezés Közöttünk: én akkor megyek, csak a gazdám marad gróf, kastéllyal, földekkel!

  A király parancsba adta: ezentúl tisztelni kell minden macskát, akárhol van is: háztetõn, pincében, kamrában, réten, mezõn, ezt-azt-keresõn, vagy fület hegyezõn. No volt macska, aki ezzel visszaélt, - de hát ilyen a világ, hogy a macska karmolná meg!

  A király azonban hamar feladta az elsõ fogas kérdést titkoltan titkos fõminiszerének:
  - Mondd meg, kandúr, legyen-e durr!-durr!, vagyis háborúnk Innyehinnyedinnyeországgal, vagy nem?! Mit tegyünk, mit ne tegyünk, mit együnk, mit ne együnk?

  - Utánanézetek! - vágta rá a cica, és elvágtatott. Harminc macskát titokban elküldött Innyehinnyedinnyeországba, kipuhatolni a választ a kõkemény királyi kérdésre. Három nap után jelentette:
  - Innyehinnyedinnyeországnak négyszer több katonája, hétszer több ágyúja van, mint nekünk. Ám ott nagyon utálják egymást a görögdinnyét dicsõítõk, meg a sárgadinnye evõk. Erre a viszályra legyünk vevõk! Elõször támogassuk a görögdinnye evõket, ha pedig azok megerõsödni látszanak, akkor a sárgadinnye evõket. Addig tegyünk így, míg ez is, az is legyöngül, mint felkelõ naptól a hajnali harmat! Utána elégedjünk meg azzal, ha adót fizetnek nekünk a meg nem támadásukért, mi csak kitartjuk a markunkat, és az aranyak belepotyognak!

  Megörült a király. Kinevezte a cica gazdáját gróffá, kandúrkedvelõföldi elõnévvel, adott neki kastélyt, aranyakat, meg hétezer hold földet. Kandúrkedvelõföldi Üreszsebû János gróf nem tudta mire vélni a dolgot. Talán rosszul forog a király agyának egyik kereke, hogy számára ennyire jól?!

  Tudakolta ezt tapintatosan a díszebéden a királykisasszonytól is, de az nem törõdött a király agyával, viszont Jánossal, aki megtetszett neki, annál inkább. Még a palotakerti szõlõlugasba is lehívta, hogy szemezgessen vele szõlõt a holdas éjben. Hasonló kegyet még senkivel sem tett! János nem is tudta, hogy illik-e elfogadnia egy ilyen meghívást, de a királykisasszony nem sokat teketóriázott, elkapta János mentéjét, és már ott is voltak. Mit csináltak? No arra egy nagy tollas madár azt mondta: UHU!

  A király azonban megint bajba került. Nagyon szerette leányát, de háborútól való félelmében Háromlónyerítõországgal, annak királyának megígérte: az õ fiához adja leányát. Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, - tartja a közmondás, de nem mindig úgy jó! Most sem lett volna az, mert a királykisasszony, bár még sohasem látta, megutálta Háromlónyerítõország királyfiát, részben azért, mert annyit dícsérték elõtte, részben azért, mert annyi rosszat hallott felõle. A királyt a szava kötelezte, de a lelke lázadozott az ígéret beváltása ellen.

  - Most mit csináljak?! Ígéretet kihányjak?! Had nyerít itt majd lován! Ló rúgja meg koronám!

  Ferencke cica nem esett a feje lágyára. Cincogj ellenpipere, rútságnak is van szere! Szép csúf legyen, mint sátán, kapott púppal és sántán! Csak jöjjön az a királyfi leánynézõbe!

  Az jött is, közben a királykisasszony szépségérõl álmodozott. Ám amikor elõjött a leány, púposan, sántán, rücskös arccal, büdösséget árasztó hajjal, és meg akarta csókolni, mint jegyesét, a királyfi zavarában a magával hozott rózsákat nem átadta, hanem enni kezdte. A leány macskahangon szólalt meg, minden szavát nyávogás kísérte. Hát még amikor a király, a királyné, meg a királyi kincseskamra fõõre is a nyakába akart borulni, miközben szegénységükrõl, az ország kifosztottságáról, koldusbotra jutásukról panaszkodtak!

  A királyfit szorult helyzetébõl Ferencke cica mentette meg. Aláiratott vele egy hosszú papirost, amelyben elismerte: a királykisasszony a Föld legszebb leánya, a Királykisasszonyok Gyöngye. Õ csak azért mond le a királykisasszony hófehér kezérõl, mert szívét már másik leány rabul ejtette. Könyörög a király és a királykisasszony kegyes bocsánatáért.

  Ezt követõen a királyfi lóra ugrott, hazavágtatott, ott gyorsan megházasodott, nehogy utólag mégis volt jegyeséhez kényszerítsék.

  No lett nagy nevetés a királyi udvarban! A királykisasszony lemosta kezérõl, karjáról, arcáról a kormot, piszkot. Hátáról eltûnt a púpot alkotó kispárna, a sántítást abbahagyta. Szemei boldogan felragyogtak. Gyönyörû fehér kezecskéjét, finom célzásként, János gróf ölébe ejtette.

  A király elgondolkozott. Tényleg! Nincs annál gazdagabb gróf, mint akinek ilyen cicája van! Ebéd után sietett a szõlõlugashoz, közölni leányával és Jánossal: nem áll boldogságuk útjába.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Betiltaná az internetes állatkereskedelmet Bécs

  Betiltaná az internetes állatkereskedelmet BécsBécs, 2014. 07. 10. (Compress) Egy az egyben betiltaná az internetes állatkereskedelmet Bécs, mivel az online piactereken kínált kölykök nagy része illegálisan cserél gazdát. Ráadásul a legtöbbjük borzasztó egészségi állapotban van, tízből hét az egyéves kort sem éri meg. A jelenlegi szabályozás szerint Ausztriában magánszemélyek nem kínálhatnak eladásra állatokat, erre kizárólag bejegyzett tenyésztőknek van joga. Az állatvédelmi egyesületek pedig csak olyan internetes oldalakon hirdethetnek, amelyek az állatok ingyenes közvetítésére jöttek létre.

 • Patkányinvázió a repülőn

  Patkányok lepték el a Saudi Airlines egyik gépét. Az állatokat egy utas vitte a gépre.

  Tucatnyi izgatott patkány okozott pánikot a Saudi Airlines egyik repülőgépének fedélzetén. Amikor a szaúdi nemzeti létigatársaság gépe egy Tabukba tartó éjszakai belföldi úton 7620 méteres magasságban járt, hirtelen megjelentek az állatok az ülések között - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 • Halálos házikedvenc

  Rosszul járt az a svéd férfi, aki egy mérges kígyót tartott otthonában: nem elég, hogy a kígyó szinte halálra marta, még büntetést is kell fizetnie.

 • Kis híján felfalta kandisznója a gazdát

  Hétórás mûtéttel sikerült megmenteni annak a walesi gazdának az életét, akit saját nevelésû kandisznója támadott meg.

 • Egy kutya mentette meg a kihűléstől a magára hagyott 2 éves kisfiút

  Egy kutya mentette meg a kihűléstől a magára hagyott 2 éves kisfiútEgy kutya mentette meg egy kétéves kisfiú életét Oroszországban: az állat ugyanis két napon át melegen tartott a kisgyermeket, akit az anyja magára hagyott a farkasordító hidegben. A Lokotyi járásban élő anya január végén négy napra elutazott, ám érthetetlen okokból nem vitte magával gyermekét, hanem egyedül hagyta a ház fűtetlen verandáján, csak a kutya volt vele. A kisgyermeket közel két nap után vették észre a szomszédok, ez idő alatt a hősiesen viselkedő állat végig mellette maradt és szorosan hozzábújva próbálta melegíteni.

 • Kígyó a kofferban

  Hívatlan vendéget vitt haza Egyiptomból egy német turista: "kígyót" talált a kofferjában.

 • Kipusztulás fenyegeti az erszényes ördögöt

  Egy ausztrál szövetségi állam, Tasmánia szeretné védetté nyilvánítani az erszényes ördögöt, amelynek fennmaradása egy bõrbetegség terjedése következtében veszélybe került.

 • Milyen hüllõt válasszak? 2. (kígyók)

  Bevezetõ:

  Amennyiben hüllõ vásárlásra, tartásra adjuk a fejünket, akkor tisztában kell lennünk a tartásuk alapvetõ feltételeivel.

  Mivel nem az a cél, hogy életben maradjanak, hanem a lehetõ legjobb életfeltételeket teremtsük meg kedvencünknek.

  A kígyókat kis korban érdemes beszerezni, -megbízható helyrõl- hogy mi neveljük fel.
  Így kis kortól meg ismerjük, hogy milyen korban hogyan viselkedik, hogyan növekszik.

 • Az állatvédõk nem kérnek a mókuspecsenyébõl

  Elmúltak a böjti hónapok a mókushús-imádók számára: több hónapos szünet után ismét engedélyezte a hatóság a kedves állatka fogyasztását New Jersey-ben - a New York mellett lévõ amerikai szövetségi államban ugyanis ínyencfalatnak számít. Az év elején azért tiltották be a specialitást, mert a vegyi elemzések azt jelezték, hogy túl sok ólmot és nehézfémet tartalmaz a mókusok szervezete, így az egészségre ártalmas lehet a belõlük készített pecsenye.

 • Kacsacsalád az alagútban

  Egy kacsacsalád adott munkát a bázeli hatóságoknak a hét végén. Legalább tucatnyi rendõr, tûzoltó és határõr volt kénytelen kivonulni a St. Johann-alagúthoz, ugyanis egy eltévedt kacsamama totyogott be nagy bõszen a gépkocsik által használt létesítménybe, nyomában kilenc csemetéjével.

 • Lelõtte az udvarára tévedt kutyát a vadász

  Állatkínzás miatt nyomoznak a hivatásos vadász ellen a rendõrök.

 • Három kiló heroin egy kölyökkutyában

  Kölyökkutyákban akartak kábítószert csempészni Amerikába kolumbiai drogfutárok. A heroint a kiskutyák gyomrába operálták, volt amelyikbõl 3 kilogramm kábítószert szedtek ki. A hat kölyökkutyából három elpusztult.

 • Állat taxi a kedvenceknek

  Különleges szolgáltatás boldogítja a Milánóban élõ vagy az olasz városban megforduló háziállatokat és gazdáikat: állati taxi áll az utazni vágyók rendelkezésére.

 • Kántor, a hõs

 • Mégsem lesz cápauszonyleves Hongkong Disney-ben

  Beadta a derekát a Disney cég, amely eddig minden módon megpróbálta hongkongi étlapján tartani azt a finomságot, amely nem csúszott le az állatvédõk torkán: a cápauszonylevest.

 • Nyíllal lõtt medvét egy bakfis

  Nyíllal lõtt termetes medvét egy 17 éves amerikai lány. A középiskolás bakfis még csak nem is számszeríjjal - nyílpuskával - terítettre le a több mint 2 mázsás mackót, hanem íjból repítette belé nyilát. Az eset vadászaton történt, Ontarióban, azaz nem véletlenül és nem önvédelembõl. A lány 15 méterrõl végzett a feketemedvével.

 • Meghívó: Civil kerekasztal

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitációval közösen és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal Civil kerekasztal rendezvénysorozatán belül civil önkéntesekkel és óvodai szakeberekkel közösen állatok világnapi fejlesztő rendezvényt tart. A program célja, hogy pedagógusok és szabadidős szakemberek közösen dolgozzák fel a a természetben élő állatok, a házi kedvencek és a gazdasági haszonállatok kérdéskörét. Regisztrálni a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig (pedagógusok és civil önkéntesek számára) munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Medvebõrt próbáltak átcsempészni Ártándnál

  Egy hét alatt immár a második medvebõrcsempészt tartóztatták fel a pénzügyõrök az ártándi határállomáson - közölte Szabó Károly alezredes.

 • Újabb delfinbaj - nyolcvan delfin sodródott partra Tasmaniában

  Hobart - Mintegy nyolcvan delfin sodródott partra vasárnap Tasmania partvidékén.

  A hosszúszárnyú gömbölyûfejû delfinek (Globicephala melas) egy sziklás partszakaszon vetõdtek ki a szárazra, az Ausztráliához tartozó sziget északnyugati részén.

 • Éles fogak

  Ha akarna, széttéphetne,
  Torkod szétmarná véresre,
  Egy harapásába kerülne,
  És csuklód már összetörne.