2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A BP bûne: Kihalás fenyegeti a csikóhalat

Teljesen eltûnhetnek a törpe csikóhalak a Mexikói-öböl olajszennyezése miatt. Az állatfajt nemcsak maga az olajkatasztrófa, hanem a vegyszeres takarítás is veszélyezteti, ráadásul meglehetõsen rosszul úszó fajról van szó. Bójákkal és trágyával lehetne megmenteni a kihalás szélén álló tengeri élõlényeket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Máig nem tisztázótt, hogy a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa összesen mekkora kárt okoz a tengeri élõvilágban, hiszen a halaktól a madarakig gyakorlatilag minden élõlényre hatással van. Egy különleges fajt pedig egészen konkrétan a kihalással fenyeget a szennyezés: a törpe csikóhal (Hippocampus zosterae), ez az apró, alig két centiméteres állatka kizárólag a Mexikói-öbölben volt eddig honos. A tengerifû között, többnyire a sekély vízben él, de idõnként megkapaszkodik a nyílt vizeken lebegõ tengerifûszõnyegekben is.

Kérdésessé vált a csikóhal-populációk jövõje - figyelmeztetnek a Project Seahorse nevû londoni kutatócsoport tagjai. Természetes lakóhelyüket ugyanis gyakorlatilag megsemmisítette az olajfolt, a kõolajégetés és azok a vegyszerek, amelyekkel megpróbálták az olajat eltakarítani.

A nyílt vízben lebegõ tengerifûszõnyegek gyakorlatilag megteltek nyersolajjal az alatt a három hónap alatt, amíg a BP olajvezetéke szivárgott. Néhány ilyen szõnyeg - csikóhal lakóival együtt - az ellenõrzött égetések áldozatául esett, amikor a BP így próbálta megakadályozni, hogy a szennyezés elérje a partvidékeket.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra