2024.03.29. - Auguszta

Karvalyok jelentek meg Pécs belvárosában

Pécs külterületei után már a baranyai megyeszékhely belvárosában is fészkelnek karvalyok.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Az idén az egyetem botanikus kertjében, egy fenyõfára rakott fészekben nevelték fel 5 fiókájukat a szülõmadarak. Kíváncsian várjuk, hogy folytatódik-e a karvalyok városi térhódítása, és Budapesthez hasonlóan megjelennek-e a nagyobb parkokban is” - tette hozzá a szakember.

A karvaly (Accipiter nisus), más néven verebészõ héja 27-36 centiméter nagyságú. Az öreg madarak egész felsõ része feketés hamuszürke, alsó része fehér alapon rozsdavörös hullámvonalakkal és rozsdaszínû szárnyvonalakkal mintázott. A faj Európában és Ázsiában él. Bokros, tisztásokkal tarkított erdõben, parkokban és ligetekben érzi jól magát.

Az alig galambnagyságú ragadozó madárnak az utóbbi évtizedekben a fõvárosban már jelentõs állománya alakult ki (30-40 pár). A madarak az épületek takarásait kihasználva rendszerint lesbõl csapnak le áldozatukra, nagy riadalmat keltve a verebek, a rigók, a balkáni gerlék és a házi galambok kisebb-nagyobb csapataiban. A galambnagyságú fajokat azonban csak a nagyobb testû tojó képes zsákmányolni. A madár Magyarországon védett, eszmei értéke 50 ezer forint.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra