rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Veszélybe került az afrikai vadállatok éves nagy vándorlása

 • Share on Tumblr

  Véget vethet a vadállatok éves nagy vándorlásának a tanzániai Szerengeti Nemzeti Park és a kenyai Maszáj Mara rezervátum között az az országút, amelynek építését nemrégiben hagyta jóvá a tanzániai kormány - figyelmeztetnek környezetvédelmi szakemberek.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A tervezett 480 kilométeres országút 53 kilométer hosszan át szeli át a Szerengetit, illetve azt a csapást, amelyen évente mintegy kétmillió gnú, zebra és gazella kel át júliusban, a száraz idõszak beköszöntével a Maszáj Mara természetvédelmi terület frissebb, lédúsabb fûvel borított legelõi felé, ahonnan októberben indulnak vissza Tanzániába. Az állatok vonulása mindkét ország egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága, érdeklõdõk százezreit vonzza.

  A tanzániai kormány júniusi bejelentése arról, hogy országutat épít a Szerengetin keresztül, amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 1981-ben természeti világörökségnek nyilvánított, azonnal nemzetközi felhördülést váltott ki. Környezetvédelmi és idegenforgalmi szervezetek emelték fel szavukat a terv ellen, de a világhálón is megmozdultak a természetbarátok: egy internetes oldalon 3900 tiltakozó aláírás gyûlt össze, a Facebook közösségi portálon több mint 14 600 fõs protestáló csoport alakult.

  Richard Leakey kenyai környezetvédõ szerint az országúttal nemcsak az a baj, hogy akadályt képez, és sok állatot elgázolhatnak, hanem megkönnyíti az orvvadászatot, és a forgalom miatt gyorsabban elterjedhetnek a nem õshonos, betolakodó növények, valamint az állatbetegségek.

  A Szerengeti Nemzeti Parkot anyagilag támogató és vezetésével szorosan együttmûködõ majna-frankfurti természetvédelmi szervezet, a The Frankfurt Zoological Society (FZS) szintén hevesen bírálta az elképzelést. "Mivel Afrikában óriási ütemben bõvül a kereskedelem, a forgalom néhány éven belül jelentõsen növekedni fog, emiatt teherautók százai haladnak majd át naponta a Szerengetin" - hangsúlyozta közleményében a szervezet.

  Az FZS alternatívaként egy olyan útvonalat vázolt fel, amely délrõl szegélyezné a Szerengetit: "ötször annyi embernek válna hasznára, mint a tervezett országút, és ugyanúgy alkalmas lenne a nagy regionális központok összekapcsolására".

  A tanzániai hatóságok azonban minden áron ragaszkodnak a mostani tervhez, amely alapján már 2012 elején hozzáfognak az országút megépítéséhez. Jakaya Kikwete tanzániai elnök, aki nemzetközileg elismert környezetvédõ, legutóbbi, júliusban elhangzott beszédében védelmébe vette a kormányt. "A kabinet arra törekszik, hogy bármilyen idõjárási körülmények között használható utakkal kösse össze az ország minden térségét, és az érintett övezetnek a népessége is megérdemli a jó infrastruktúrát" - mondta.

  Hangsúlyozta, hogy az országút Szerengetin áthaladó szakasza kavicsos lesz, és a megvalósíthatósági tanulmányok szerint nem befolyásolja majd a "nagy vándorlást".

  A kormány a környezetvédõket ostorozza azért, mert nem törõdnek a Tanzánia északkeleti részén lakókkal, akiknek most több mint 400 kilométert kell kerülniük, ha el akarnak jutni az ország gazdasági fõvárosába, Dar es-Salaamba.

  Leakey azonban fenntartja álláspontját. "Ha nem lenne más alternatíva, el lehetne fogadni az elnök érvelését, de így felmerül a gyanú, hogy a tanzániai kormánynak valami homályos érdeke fûzõdik a jelenlegi tervhez" - fogalmazott.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szextelefonokkal akarnak segíteni a nyomorgó ebeken

  Budapest - Ha nem adakozik, le kell lõni 70 ártatlan kutyát - ezzel az internetes felhívással igyekszik egy ismeretlen jótevõ” pénzadományt szerezni egy állítólagos menhelynek. Sem az ebtelep, sem pedig a felhívást közzétevõ adatai nem hozzáférhetõek. Az emelt díjas telefonszámhoz tartozó cég hivatalos elérhetõségein csábító hangú hölgyek jelentkeznek be szexuális izgatásra.

 • Teknõcöt fogó pecás

  Hal helyet jókora teknõc akadt egy pecász horgára Nagy-Britanniában, és az illetõ annyira megijedt tõle, hogy botját eldobva, elrohant.

  A 37 éves férfi többszörösen is megdöbbent: elõször, hogy nem halat fogott, másodszor, mert azt hitte, krokodilt, amely elég ritka brit vizekben. Pár méternyi futás után azonban visszapillantott és felismerte, hogy csak egy teknõsbékától futamodott meg.

 • Iszonyatos kínokat éltek át a mérgezés után - kutyákat mérgeztek Szekszárdon

  Kutyákat mérgeztek meg Szekszárdon a hétvégén. Az állatok mérgezett halat ettek az egyik utcában, gazdáik szerint iszonyatos kínokat éltek át. Az egyik kiskutya nem is élte túl a mérgezést. A kutyatulajdonosok szerint az egyik utcában élõ férfi tette ki a mérgezett halakat, feljelentést tettek a rendõrségen.

 • Postásrém macska

  Tigristõl tartanak postások Nagy-Britanniában: egy Tigris nevû macskától annyira, hogy megtagadták a kézbesítést az adott címre.

 • Krokodilfogás Frankfurtban

  Egy háromméteres krokodilt találtak szombaton a németországi Frankfurtban. Miután egy autós telefonált, a rendõrséget felfedezte a 65 éves, 170 kg-os állatot a német pénzügyi fõváros egy ipartelepénél - közölte a hatóság szóvivõje.

 • Naponta négyszer szoptatja a mellén az asszony a borjút (videóval!)

  Úgy gondolja egy indiai asszony, hogy elégedettek lesznek vele az égiek, ha úgy neveli fel az árván maradt borjúját, ahogyan azt kell.

 • Megbüntették, mert nem etette a macskákat

  Háromszáz svájci frankra, azaz mintegy 50 ezer forintra büntettek egy nõt Svájcban, mert nem tudta tovább etetni a házához szokott kóbor macskákat.

 • Felfüggesztették majd visszahelyeztek a szolgálatba egy rendõrkutyát

  Egy törpeschnauzerrel történt "rendõri túlkapás" miatt felfüggesztettek egy rendõrkutyát az Idaho állambeli Sun Valley városában, de már ismét szolgálatba állhatott.

 • Kígyó ugrasztotta meg vécéjén

  Kígyó ugrasztott meg egy 73 éves asszonyt a vécéjén Lengyelországban. A kétméteres hüllõ a csészébõl bukkant fel és támadta meg az asszonyt.

 • Állatáldozattal javították meg a repülõt

  Kecskéket áldozott a nepáli nemzeti légitársaság elromlott repülõgépéért ahelyett, hogy megjavíttatta volna azokat. Hogy kiengeszteljék Akas Bairabot, a hindu égistent, két kecskét áldoztak a nepáli nemzeti légitársaság meghibásodott repülõgépe elõtt a katmandui repülõtéren.

 • Sarki sirályt láttak a Dunán

  Budapest - Sarki sirályt figyeltek meg a Dunán madarászok, legutóbb 1935-ben jegyezték fel ilyen madár látogatását.

  A sarki sirályt (Larus glaucoides) a szokásos év eleji vízimadár szinkronon vette észre Kókay Bence madármegfigyelõ és Hegedûs Dániel gyûrûzõ szerda délután Dunavecse térségében, az M8-as híd alatt, ahol több száz sirály verõdött össze táplálék után kutatva - közölte pénteken a Magyar Madártani Egyesület (MME).

 • Három éven belül két embert ölt meg a gyilkos teve

  Isztambul - Két embert ölt meg három év leforgása alatt egy teve Törökország nyugati részén.

  Mint a török média hétfõn jelentette, az Alemsah névre hallgató állat elõbb megharapta, majd agyonnyomta gazdáját, Ahmet Durmazt. A hagyományos teveviadalokra használt állat három évvel ezelõtt hasonló módon végzett akkori gazdájával.

 • Állati ikrek

  Állati ikrekKét fej mindig jobb, mint egy. Ez a logika nem csak az embereknél, hanem az állatoknál is követhető. Az állatvilág ikerpárjait egyediségük és cukiságuk teszi igazán különlegessé. Az egypetéjű ikrek szinte minden állatfajban igazán ritka jelenségnek számítanak. Kivételt képeznek ez alól a karmosmajomok, akiknél az ikrek születése a leggyakoribb. A most következő nagyon cuki válogatásban nem az összes állat egypetéjű ikerpár, de hasonlóságuk miatt különlegesnek számítanak. Igazán édesek :)

 • 245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet a települési önkormányzat jegyzõjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreirõl

  Az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Átv.) 49. §-a (3) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következõket rendeli el:

 • Nikotinfüggõ lett a páncélos

  Dohányzó teknõc

  Cigarettázásra szoktatta teknõcét egy férfi Kínában, ami annyira jól sikerült, hogy az állat - a teknõs - látszatra már nikotinfüggõ. Önállóan rágyújtani azonban nem tud, sem a gyufával, sem az öngyújtóval nem boldogul.

 • Hidegben is gyors a kaméleon nyelve

  A hideg sem lassítja le a kaméleonok gumiszalagszerû nyelvének sebességét - állapították meg amerikai kutatók.

 • A korai csótányok háromdimenziós virtuális fosszíliáját alkották meg brit kutatók

  A háromdimenziós modellel annak az Archymylacris eggintoninak a kövületeit "keltették életre", amelyet a modernkori csótányok, imádkozó sáskák és termeszek õsének tekintenek.

 • Megvadult lovak okoztak súlyos balesetet Iowában

  Egy hatvan esztendõs nõ meghalt, két tucatnyian pedig megsebesültek az Egyesült Államokban, amikor egy hintó lovai megvadulva az ünneplõ családok közé rontottak az iowai Bellevue városban.

 • "Bõtõgyû" narha: napi nyolcvanhét liter tej

  Tejelési rekordot döntött az Egyesült Államokban egy tehén: 317 és fél hektó tejet adott egy év alatt, azaz naponta csaknem 87 litert.

 • Egy megszökött pitont keresett egész Ungvár

  Egy megszökött albínó tigrispitonra vadászott Ungvár lakosságának zöme az elmúlt napokban, miközben a hüllõ a könyvek mögött pihent.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása