2024.03.19. - József, Bánk

Hasast ugrottak az õsi békák

Az elsõ békák még nem tudtak megfelelõen földet érni az ugrást követõen, a tökéletes landolást az evolúció folyamán kellett megtanulniuk - állapította meg egy amerikai tanulmány.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kemény tanulási folyamat "kezdete" tetten érhetõ a kezdetleges békáknál, amelyek még mindig hasra érkeznek.

Azelõtt, hogy az edwardsville-i Southern Illinois Egyetem tanulmánya a Naturwissenschaften címû folyóiratban megjelent volna, a zoológusok úgy vélték, hogy minden béka hasonlóképp ugrik: az elrugaszkodást követõen behúzzák, majd elõrenyújtják elülsõ és hátsó végtagjaikat, és legalább a mellsõ lábaikra érkeznek.

Miután a kutatók videofelvételek segítségével kiértékelték a primitív testfelépítésû õsbékafélék (Leiopelmatidae) három fajának ugrásait, rájöttek, hogy ezek az állatok bizony nem nyújtják ki lábaikat - és ebbõl adódóan minden egyes alkalommal a hasukon landolnak.

Richard Essner, a kutatás vezetõje szerint az õsbékák sajátos viselkedése arra utal, hogy az állatok ugrása két fejlõdési szakaszon esett át. Meg van gyõzõdve arról is, hogy a békák evolúciós történetében a hátsó lábak behúzása fontos mozzanat volt, amely lehetõvé tette az ellenõrzött érkezést, illetve a következõ ugrás elkezdését.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra