2024.05.13. - Szervác, Imola

Olajkatasztrófa - csak minden ötödik teknõs éli túl

Csak minden ötödik teknõs éli túl az olajszennyezõdést a Mexikói-öbölben - hangzott el a CBS News hírcsatorna tudósításában.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Környezet- és vadvédõ csoportok feszített ütemben igyekeznek menteni az állatokat az öbölben, az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófájának helyszínén. Akár a partoktól 50 kilométerre is kiemelik a teknõsöket a vízbõl.

A tengeri teknõsök öt fajtáját fenyegeti a 70. napja tartó olajszivárgás, közülük négy veszélyeztetett. Sok teknõsön nem látszik nyersolaj, a bajok belsõleg jelentkeznek: a hüllõk lenyelik, belélegzik a szennyezést. Fõleg az olajat magába szívó hínár veszélyes, amelybõl szívesen táplálkoznak - mondta Mandy Tumlin, a teknõsök szakértõje Louisiana államból.

Környezetvédõ csoportok eddig több mint 500 teknõst mentettek ki a szennyezés térségében, és a tapasztalat az, hogy csak minden ötödik marad életben.

A szövetségi hatóságok közölték, hogy eddig 72 barna pelikánt mentettek ki a körzetbõl és tisztítottak meg; a madarakat egy nemzeti vadasparkban engedték szabadon, Houstontól 280 kilométerre délnyugatra.

A katasztrófáért felelõssé tette BP brit vállalat két mentesítõ fúrást kezdett, amelyek várhatóan augusztusban érik el a szivárgó olajkút csövét, lehetõséget nyújtva a kút végleges eltömítésére. A BP-nek a katasztrófaelhárítás eddig már több mint 2,65 milliárd dollárjába került.

A vezetõ fejlett és fejlõdõ országok G20-as csoportjának hét végi torontói csúcstalálkozóján a résztvevõk a záródokumentumban megemlítették a katasztrófát. Kinyilvánították, hogy meg kell osztaniuk egymás között a legjobb módszereket a hasonló balesetek megelõzése és a tengeri környezet védelme érdekében.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra