2024.05.13. - Szervác, Imola

Nem üstökös végzett az amerikai mamutokkal?

Az amerikai mamutok, óriáslajhárok és társaik kihálásának okáról több feltételezés létezik. Az egyik szerint egy felrobbanó üstökös törölte el a kontinens színérõl 12 900 évvel ezelõtt a megafaunát. Az elmélet követõi a talajban fellelhetõ, e korból származó szokatlan szerves törmelékben látják a bizonyítékot. Szerintük az csak szélsõséges, egész Észak-Amerikán átsöprõ tûzvész eredménye lehet. Brit kutatók most azt állítják, hogy e törmelék nem más, mint gombamaradvány és rovarürülék.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Andrew Scott, a University of London kutatója és kollégái négyféle mikroszkopikus eljárással tárták fel e rejtélyes törmelékalapjának, az úgynevezett széntartalmú gömböcskéknek a szerkezetét.

A kutatócsoport párhuzamot lelt fel a 12 900 éves széntartalmú gömböcskék és az úgynevezett szkleróciumok, egyes gombák túlélõképletei között. Amikor a szkleróciumokat viszonylag alacsony hõfokon hagyták megszenesedni, tovább nõtt a hasonlóság. A hosszúkásabb alakzatok pedig valószínûleg termeszek ürülékei - írják a kutatók a Geophysical Research Letters címû szaklapban.

A gömböcskékrõl azt is kiderítették, hogy alacsony hõmérsékletû természetes tüzekben keletkeztek, tehát biztosan nem egy üstökös okozta intenzív tûzvészben. Scott munkája visszaterelheti a figyelmet a többi elméletre, miszerint a korai ember, az éghajlatváltozás vagy járvány okozta a mamutok és társaik pusztulását.

Az üstököselmélet hívei ennek ellenére úgy tûnik, megingathatatlanok hitükben. James Kennett paleoceanográfus, a Kaliforniai Egyetem nyugalmazott professzora e-mailben adott hangot kétkedésének. Legfõbb ellenérvként egyes széntartalmú gömböcskék szokatlan velejáróit, a nanogyémántokat említette. Ezek nanométeres nagyságú gyémántdarabkák, amelyek az üstökös-elmélet elkötelezettjei szerint csakis egy becsapódás szélsõséges körülményei során keletkezhettek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra