2024.04.27. - Zita

Két magára hagyott törpeelefánt borjat mentettek meg Malajziában

Két magára hagyott és éhezõ borneói törpeelefánt borjat mentettek meg a vadvédelmi hatóságok Malajziában, elõször találkoztak olyan esettel a szakemberek, hogy a végveszélyben lévõ faj nõstény egyedei magukra hagyták a kicsinyeiket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az egyik, mindössze hathónapos nõstény törpeelefántra még két héttel ezelõtt találtak rá, mikor a Borneó sziget északi részén elterülõ Sabah állam ültetvényein kószált. A másik kétéves nõstényre pedig egy árokban bukkantak rá az ültetvényeken dolgozó munkások - mondta el Laurentius Ambu, Sabah állam vadvédelmi minisztériumának vezetõje.

"Soha nem találkoztunk még olyannal, hogy az anyaállatok magukra hagyták volna a kicsinyeiket" - mondta Ambu, hozzátéve, hogy a hatóságok jelenleg is az esetek lehetséges okait vizsgálják. Azt nem tudni, hogy az állatok mióta kószáltak egyedül. Most viszont mindkét borjú egy sabahi vadvédelmi területre került.

A borneói törpeelefántok (Elephas maximus borneensis) genetikailag különböznek a többi elefánt alfajtól és legfõbb ismertetõjegyük a "babás arcuk", a nagy fülek és az aránylag hosszú farkuk. Ambu becslései szerint jelenleg nagyjából 1400-2000 példány él belõlük Sabahban.

Az állatok továbbra is a végveszélyben lévõ fajok közé tartoznak, ám az elmúlt években stabilizálódott a számuk. Mindez azoknak a környezetvédelmi erõfeszítéseknek köszönhetõ, amelyek az állatok természetes élõhelyeit igyekeznek megvédeni attól, hogy az ültetvényes gazdálkodás, vagy a különbözõ fejlesztési beruházások áldozataivá váljanak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra