2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egzotikus hüllõk pusztítanak a brit folyókban és tavakban

Komoly veszélyt jelentenek a brit folyók és a tavak természetes növény-, és állatvilágára azok az egzotikus hüllõk, köztük szárazföldi és vízi teknõsbékák, amelyeket a gazdáik egyszerûen meguntak és elengedtek a szabadban - figyelmeztetnek a brit állatvédõ szervezetek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Évente több millió hüllõt importálnak Nagy Britanniába azért, hogy kielégítsék a szokatlan és különleges háziállatokra vágyók igényeit. A gazdik kezdeti lelkesedése azonban nem tart sokáig, és jobb híján egy közeli tó, vagy folyó környékén engedik szabadon az apró állatokat, nem is sejtve, hogy ezzel milyen komoly környezeti problémákat okoznak.

Néhány szakértõ ezért most a hüllõk behozatalának korlátozását javasolja. A Brit Állatorvosi Egyesület (BVA) és az Állat Jóléti Alapítvány (AWF) szervezetei a kezdeményezés élharcosaivá léptek elõ. "A '90-es években a Tini Nindzsa Teknõcök miatt akart mindenki teknõsbékát" - hangoztatta Peter Jinman, a BVA etikai és jóléti bizottságának elnöke. "Az emberek nem gondolnak bele abba, hogy ezek az apró hüllõk akár 30 évig is elélnek, és amikor már megunták õket, akkor egyszerûen elviszik egy közeli kis tóba, ahol azok aztán megeszik az ebihalakat" - magyarázta.

Matt Brash, a Brit Állatorvosi és Állattani Társaság munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy mind a szárazföldi, mind a vízi teknõsbékák is terjeszthetnek olyan baktériumokat, mint például a szalmonella, illetve olyan betegségeket, amelyek az õshonos állatokat veszélyeztetik.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra