rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Szótárt alkottak a tehenek beszédének megértésére

 • Share on Tumblr

  Az állatok, elsõsorban a tehenek hangjainak felismerésére számítógépes szoftvert dolgozott ki egy német kutató.

  Gerhard Jahns, az észak-németországi Wendeburgban élõ agrárkutató korábban a braunschweigi mezõgazdasági kutatóintézetben dolgozott, és éveken át foglalkozott az állati hangok számítógépes azonosításával.

  Az eljárás az emberi hangfelismerés metódusán alapszik, mivel a gerincesek hangképzése - a békáktól a teheneken át az emberig - pszichológiailag nagyon hasonló.

  Jahns a tehenek beszédére külön kis szótárt alkotott. Elmondása szerint a tehenek azért szófukarok, mert zsákmányállatként az evolúciós fejlõdésnek megfelelõen nem használnak fájdalmat jelzõ hangokat, ugyanis azzal sérülésük esetén csak további ragadozókat csábítanának magukhoz. Emellett "beszédükben" a szomjúság és az éhség között sem tesznek különbséget.

  A kutató rögzítette a különbözõ hangokat és lehetséges jelentésüket, kiegészítve az anyagot viselkedéskutatók és gazdák tapasztalataival. A 39 tehéntõl származó összesen 688 felvételt elemezve tíz hangot különböztetett meg, amelyeket húsz ismertetõjegy alapján matematikai modellben rendszerezte.

  A rendszer segítségével az éhes és szomjas állatokat teljes bizonyossággal, a köhögõ állatokat 93 százalékos bizonyossággal, azokat pedig, amelyeknél fejésre lenne szükség, 74 százalékos bizonyossággal lehet felismerni.

  A fogamzásra kész tehenek 88 százalékos biztonsággal azonosíthatók. Különösen a tenyésztõk számára fontos tudni, hogy mikor lesz sikeres a megtermékenyítés. A gazdák a rendszer segítségével látható és hallható jelet kapnak a számítógépükre, és azonnal cselekedhetnek. Jahns szerint a rendszer elõnyei közé tartozik, hogy éjjel-nappal mûködhet az istállóban anélkül, hogy akadályozná az állatok természetes viselkedését.

  Úgy véli azonban, hogy az általa kifejlesztett modell egyelõre nem alkalmas a gyakorlati alkalmazásra, mivel még csökkenteni kell a hibaszázalékot. Ezen kívül még dolgoznak azon is, hogy a rendszer a sok mellékzörej mellett is jól mûködjön, és még egyértelmûbben jelezze, hogy melyik hang melyik állattól származik.

  Jahns a teheneken kívül egyéb állatok hangjait is tanulmányozta. A köhögõ sertések esetében például már fel tudják ismerni, hogy tüdõbetegségrõl van-e szó, és hogy milyen kórokozó okozta azt.

  A kis kaptárbogárral (Aethina tumida) is végez vizsgálatokat a kutató. Ez a tengerentúlról Európába érkezett parazita a méhkaptárakban képes elpusztítani az egész méhcsaládot. Jahns reményei szerint a zúgó méhkasban is képesek lesznek azonosítani a betolakodó táplálkozásának hangját, és így még idõben meg tudják majd tenni a szükséges intézkedéseket.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Thelma és Louise: kétfejű teknős született San Antonioban

  Thelma és Louise: kétfejű teknős született San AntoniobanIgazi ritkaságnak számító kétfejű teknős született San Antonio-ban, az Egyesült Államokban. A kis állat nőnemű, a Thelma és Louise nevet kapta gondozóitól. Az egy héttel ezelőtt született hüllő teljesen egészséges, és napokon belül megnézhetik a látogatók a Friedrich Akváriumban. „Mikor első nap láttam és kezembe foghattam, éreztem rajta, hogy két külön jellem. Az egyik fejét felém fordította, a másik szájával pedig meg akart harapni. Úgy érzem, a bal oldala kicsit dominánsabb, mint a jobb!\" – mondta Craig Belke, az állatkert kurátora.

 • Két lábon él a rokkant kiscica

  Két lábon él a rokkant kiscicaKiscica van négylábú, háromlábú, de jelenleg a kétlábú Higany a sztár az interneten, rengetegen kísérik figyelemmel a fejlődését. Már tud lépcsőzni, és a díványra is képes felugrani, de a legelképesztőbb, ahogy a két lábán megáll, pedig az egyiken csak egyetlen ujjperc található. A rokkant csöppség története szívbe markoló. Négynapos lehetett, amikor sorsára hagyták a magas fűben, és akkor derült ki, hogy ott fekszik, amikor a fűkasza levágta a mellső lábacskáit, méghozzá majdnem tőből. Bal hátsó lába is ekkor sérült meg.

 • Orosz olajfelderítés veszélyezteti a szürke bálnákat

  Az Oroszország keleti partjainál tervezett olajfelderítések komolyan veszélyeztetik az ott élõ szürke bálnákat - figyelmeztettek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) kutatói.

 • Régóta döglött oposszumot próbált újraéleszteni

  Jó ideje megdöglött oposszumba próbált életet lehelni egy részeg férfi az Egyesült Államokban egy autóút szélén.

 • Kutyapszichológiát tanulnak a postások

  A tanfolyamot elõször 2001-ben szerveztek a német postásoknak, s azóta mintegy 80 ezer dolgozó kapott képzést.

 • Fehér Isten

  Fehér IstenMundruczó Kornél, aki eddig jobbára csak nehezen emészthető kvázi művészfilmekkel sokkolta a közönséget, következő filmjében más terepre merészkedik. A Fehér Isten című film egy kutyák által megszállt Budapestet állít a középpontba, ahol a káosz közepette egy kislány igyekszik megtalálni az elveszett kutyusát. Meglepően erős darabnak néz ki, enyhe zombifilm-beütéssel. Nagy a hangsúly a filmben a magyarországi kutyák helyzetén, mi állatvédők örömmel fogadjuk a hasonló figyelemfelkeltő alkotásokat! Köszönjük!

 • Valószínûleg visszament a barnamedve és bocsa Szlovákiába

  Aggtelek - Vélhetõen visszabarangolt a Magyarországra áttévedt barnamedve és bocsa Szlovákiába, a két állat nyomai átvezettek a határon, a vadászok pedig nagy valószínûséggel ezeket az állatokat láthatták szlovákiai Almás (Jablonca) térségében - mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Õrszolgálata osztályvezetõje hétfõn.

 • Kutyák és gazdáik valóban hasonlítanak

  London - Az emberek meglehetõsen pontosan eltalálják, melyik gazdihoz melyik kutya tartozik, ám a hasonlóság felületes - ismertették tanulmányukat egy múlt heti konferencián brit kutatók.

 • Abruzzói juhászkutya

  Az Abruzzói juhászutya (Cane de Pastore Maremmano-Abruzzese, Maremman) egy olasz pásztorkutya. Nemes vonalú, erõteljes és izmos. Az olaszok egyik leghíresebb nyájõrzõ kutyája. Pontos származása nem ismert. Egyes források szerint õsi olasz, illetve római fajta. Azoknak az õsi pásztorkutyáknak lehet a leszármazottja, amelyeket már a római kor elõtt is ismertek Maremma és Abruzzo tájain. Mások szerint azonban Közép-Ázsiából származik, alighanem azoktól a nagy fehér keleti nyájõrzõktõl, amelyek ezer évvel ezelõtt, lassan terjedtek el egész Európában.

 • Kecskefejõgép online-on

  Kapós a kecskefejõgép az interneten, legalábbis annak egy olcsó változata, amelyet egy alaszkai gazda talált fel, és árul a világhálón.

 • A verembe jutott oroszlán

  Az oroszlán nem vette észre a gallyakkal, fûvel fedett vermet, melyet a vadászok csapdának készítettek. Beleesett.

  Megpróbált kimászni belõle. Kis híján sikerült neki felugorni és megkapaszkodni a szélén, de végül mégiscsak vissza-visszacsúszott.

 • A sünöket figyelik a britek

  Sünseregszemlét tartanak Nagy-Britanniában, hátha sikerül kideríteni, miért fogyatkozik a tüskés disznócskák állománya.

 • Farkasok terrorizálják Kárpátalja településeit

  A tél végére egyre több éhezõ farkas jár be portyázni Kárpátalja hegyvidéki falvaiba.

 • Lóval szeretkezett - meghalt egy amerikai férfi

  Egy gazdálkodásra fenntartott telepen meghalt egy amerikai férfi, miközben szexuális kapcsolatot létesített egy lóval.

 • Állatkínzó mutatvány?

  Sosem láttunk még kötélen táncoló elefántot. Az egyik bangkoki állatparkban találtunk rá példát.

 • Patkányinvázió Kínában

  Sok millió patkányt hajtott a környezõ megmûvelt földekre a Kína középsõ részén, Hunan tartományban elterülõ Dongting tó vízszintjének emelkedése, és az éhes rágcsálók hadai megrohamozták a rizs-, tök- és dinnyeültetvényeket, meg a faiskolákat.

 • 12 melltartót nyelt le a kutya

  Molly, a fiatal Rottweiler csupa csont és bõr volt, amikor végre állatorvoshoz került. A mûtét megmentette az életét, angol gazdáit állatkínzással vádolják, mert hónapokig nem vitték orvoshoz.

 • Megmenekült a kis állatkert

  Leállítja a Fõvárosi Állat- és Növénykert az állatok "kitelepítésének" elõkészítését a Margitszigetrõl, mivel az ott mûködtetett kisállatkertet mégsem kell bezárni.

 • A drogcsempészek jelzõberendezései is fenyegetik a bálnákat

  Guerrero Negro (Mexikó) - A klímaváltozáson és a növekvõ tengeri hajóforgalmon kívül a kábítószer-kereskedõk által jelzésre használt cianid jelenti a legfõbb veszélyt a szürkebálnákra, akik minden télen átkelnek a Kaliforniai-félsziget partjainál - figyelmeztetnek a mexikói hatóságok.

 • Lövöldözõ malac - önvédelembõl tette

  Éppen disznóvágáshoz készültek a munkások egy kanadai vágóhídon, amikor a malac lelövéséhez használt pisztoly váratlanul elsült. A golyó azonban nem a hízót, hanem az egyik dolgozót találta el...