2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Laposarcú békahal és húsevõ szivacs a tavalyi év legérdekesebb új fajai között

Laposarcú békahal és húsevõ szivacs - kettõ a tavalyi év folyamán felfedezett tíz legérdekesebb faj közül.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Arizonai Állami Egyetem új fajok felfedezésével foglalkozó nemzetközi intézete rendszertani tudósok csoportjával minden évben több ezer újonnan felfedezett fajt vesz lajstromba, amelyek közül kiválasztják a tíz legérdekesebbet.

A 2009-es felfedezések top 10-es listáján szerepel egy Mianmarban talált, tépõfogakkal rendelkezõ édesvízi hal, egy mélytengeri féreg, amely zöld foszforeszkáló "bombákat" lövell ki magából, ha fenyegetik, valamint egy rovarokkal táplálkozó tengeri csigaféle. Ugyancsak bejutott a legérdekesebbnek tartott fajok közé egy csíkos késhalféle és egy amerikaifutball-labda méretû rovarfogó zsákot használó növény.

Quentin Wheeler, az egyetemi intézet igazgatója szerint az éves lista segít ráirányítani a figyelmet a biológiai sokféleség és a rendszertan fontosságára. "Az elõzõ évben felfedezett több ezer új faj listája segít felhívni a figyelmet a természettudományi múzeumok és a botanikus kertek jelentõségére, méghozzá a tíz legérdekesebb faj kiválasztása révén derûs formában... A világ fajainak és ezek egyedi tulajdonságainak számbavétele alapvetõ az élet történetének megértése szempontjából" - fejtette ki nyilatkozatában.

A listát minden évben Carl von Linné svéd természettudósnak, a modern tudományos rendszerezés kidolgozójának születésnapján teszik közzé. Linné óta a tudósok becslések szerint 1,8 millió állat- és növényfajt neveztek meg, írtak le és rendszereztek. Kutatók szerint a Földön élõ fajok száma valahol 2 és 100 millió között lehet, a legtöbben azonban 10 millió körüli számról beszélnek.

Egyelõre teljes részletességgel csak a 2008-as év felfedezéseirõl szóló adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint ebben az évben 18 225 új fajt írtak le, amelyek 48,25 százaléka rovar, 11,41 százaléka edényes növény, 7,37 százaléka gomba, 7,24 százaléka pedig pókféle volt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra