2021.01.23. - Zelma, Rajmund

Kokaint esznek a rendõrlepkék

Bogotá - A kolumbiai rendõrség újfajta fegyverrel kísérletezik a kokaintermesztõk lebuktatása érdekében. Bármily furcsán is hangzik, de a titkos, bevetendõ alálmány egy lepke, amely a kokacserje levelével táplálkozik.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Eloria noyesi, vagy ahogyan a helyiek nevezik, a gringo többedmagával képes lerágni mindent.

- Elég lenne egy ember ahhoz, hogy kitenyéssze, ráadásul olcsó is, hiszen mindegyikük több mint száz petét rak le - magyarázta Alberto Gomez Mejia, a botanikus kertek igazgatója, aki szerint laboratóriumi körülmények között lenne a legjobb elõállítani õket.

Mivel a dél-amerikai ország az egyik legnagyobb kokaintermesztõ állam, a kolumbiai kormány állítólag élénken érdeklõdik a különleges lepke iránt, még annak ellenére is, hogy egyes kritikus szemmel vizsgálódó szakértõk úgy vélik, hogy ökológiai kár keletkezne belõle.

- Az a baj ezzel, hogy más növényeket is tönkretesznek, amennyiben a világra szabadítják a gringókat - jött az ellenérvvel Ricardo Vargas, Andean járás igazgatója.

Az Eloria noyesi mellett korábban már más hasonló ötlettel is elõálltak az okosok. Akkor egy gombával, a Fusarium oxysporummal próbálkoztak, jelenleg pedig az amerikaiak által ajánlott füstölés van érvényben.

(igaz)
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra