rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Labdázó nyulacskák

 • Share on Tumblr

  A réten négy kis nyuszi labdázott. Pöttömke volt a legkisebb. Övé volt a labda, tegnap reggel kapta a szép piros, katicapettyes labdát, születésnapjára.

  Meg is csodálták ezt a labdát, különösen a lepkék. Bár azok nem valami nagy labdaszakértõk, - virágnak hitték az ugribugri játékszert.

  Ügyes nyuszi volt a legkisebb tapsifüles, de a másik három sem ügyetlenebb. A legidõsebb, Bársonyfül, tavaly káposztaugró-bajnokságot nyert: tizenkét fej káposztát ugrott át egyszerre. Egy kapa rögtön utánaugrott, de három nyúlfarokkal lemaradt, így csak második lett. Mozgóbajusz futótehetségérõl volt híres. Egyszer csak úgy kutyafuttában versenyt nyert: az utána futó kutya hamarosan feladta és félóráig lihegett. No és Réparágicsa? Õ mindenkinek hajlandó lett volna tízóraira hozott répáját már reggel nyolckor elrágicsálni, de a többiek nem akarták ezzel terhelni õt, ezért saját répájuk sajátfogúlag rágcsálták.

  Ezek az ügyes nyuszik labdázásban is ügyesek voltak. Ám a labda gömbölyû és olykor kissé önfejû, azaz önlabdájú, - nem oda száguld ahová küldték.
  Így történt ezzel a katicapiros-katicapettyes labdával is. Repült, repült és hopp! - eltûnt. Nem volt kétséges: beleesett a domb melletti lyukba.

  Az a lyuk nem volt más, mint rókatanya egyik lejárata-kijárata. Sírni kezdett Pöttömke: ilyen hamar rókamancsra jutott az õ születésnapi ajándéka!
  Bársonyfül, Mozgóbajusz, és Réparágicsa vigasztalni próbálták, de sikertelenül. Nem csoda: õk maguk is elszontyolodtak. Még szerencse, hogy csak a labda esett bele a rókalyukba, és nem valamelyikük!

  Ekkor váratlanul, hirtelen a rókalyukban feltûnt a piros labda! Pöttömke már futott is volna érte, de a többiek megállították:
  - Oda ne menj, Pöttömke! Láttad már valaha, hogy föld alá gurult labda visszafelé jön - önmagától?! A labdád nem más, mint a nyúlfogó rókaravaszság emelte újra a lyuk szájához!

  Így volt, valóban.
  A labda Róka Kázmér lábaihoz gurult a földalatti rókavárban, aki megszagolta, majd semmiresejó gömbölyûnek nevezte. Felesége azonban helyesbített:
  - Lehet semmiresejó, de lehet belõle hasznos, nyúlcsalogató gömbölyû is. Láttam a nyuszikat, ezzel játszottak. Fûszál-kendõt teszek az orromra, és úgy tolom fel vele a nyílásig. Hátha érte szalad a nyúlpecsenye.
  Kázmér úr bólintott. Próba - szerencse.

  A négy nyuszi azonban tisztes távolból nézte csak a rókavár lyukán kikacsintgató labdát. Okos nyuszik voltak, óvatosak...

  Szellõ Marci, ez a kis szeleburdi levélrezegtetõ, megszánta a négy kisnyulat. Elszaladt pajtásaiért: Virághintáztató Mancikáért és Majdnemszelecske Mártonért. Ott bóklászott mindkettõ a patakparton. Õket hívta segítségül: gurítsák el együttes erõvel a labdát a fûszál takarta rókaorról - a nyúlgyerekekhez.

  Nekirugaszkodtak a labdának mindhárman, - és már sietett is a labda a réten, egészen a nyúlgyerekek lábáig! Bársonyfül nagyot ugrott, felkapta, odadobta Mozgóbajusznak. Az meg nekiiramodott vele. A másik három nyuszi utána. Öt perc múlva már újra vígan labdázott a négy nyulacska, biztonságos távolban
  a rókalyuktól.

  Róka Kázmérné orráról lerepült a fûszál-kendõ, õ maga meg kidugta fejét a rókalyukon, és csak bámult az elguruló labda után. Nem sokáig bámulhatott, mert Majdnemszelecske Márton a róka két szeme közé fújta három pitypang termését: a picurka ejtõernyõsöket.
  Erre a rókaasszonyság bosszúsan visszahúzta veres képét a rókavárba.

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fagyálló vérük volt a mamutoknak

  A mamutoknak "fagyálló" vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel. A kutatók megállapításaikat a gyapjas mamut hemoglobinjának vizsgálatából vonták le. A vérben lévõ hemoglobin fehérje feladata, hogy az oxigént a test sejtjeihez szállítsa, a hideg azonban általában gátolja azt a képességét, hogy leadja az oxigént.

 • Belehalt sérüléseibe a sárbogárdi nõ, akit saját kutyája támadott meg

  Meghalt egy 47 éves nõ, akit a saját kutyája támadott meg a hétvégén Sárbogárdon.

 • Láthatósági mellény szarvasoknak

  Több száz szarvasra adnak Norvégiában láthatósági mellényt, hogy ezzel védjék az állatokat a gázolásoktól az ország sarkvidéki, teljes téli sötétségbe burkolózó vidékén.

 • Búvártacskó

  Búvárt akar faragni tacskójából egy orosz férfi. A vlagyivosztoki Szergej Gorbunov jó példával jár elöl, mivel hivatásos búvár.

 • Grizzlyk költöztek a jegesmedvék otthonába

  Amerikai kutatók megfigyelték, hogy grizzly medvék kóborolnak egy olyan térségben, amelyrõl eddig azt hitték, hogy kizárólag a jegesmedvék élõhelye.

 • Bezáratnák Hemingway macskáit

  Állatjóléti szervezetek szerint be kellene zárni éjszakára a floridai Hemingway-múzeumot ellepõ macskákat.

 • Életbe lépett a kaviárexport tilalom

  Életbe lépett a nemzetközi kaviárstop: nem exportálható a tokhal ikrája, jelen esetben elsõsorban az orosz, kisebb részt iráni tokhalkaviár, mert így határoztak a veszélyeztetett vadon élõ növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmérõl kötött egyezmény, a CITES aláírói. Évi 110 tonna körüli világméretekben a külföldre vitt tokhalkaviár mennyisége. Az oroszországi belsõ forgalmat 1200-1500 tonnára becsülik, nagyrészt orvhalászat eredményeképp.

 • A hû kutya

  Hideg õszi reggelen
  Egy kóborkutya didereg.
  Túl hûséges hogy elmozduljon,
  Túl riadt ahoz, hogy fusson.

 • Dizájnos iglu kiskedvenc tyúkoknak

  Egy futurisztikus kinézetû házikó ezentúl lehetõvé teszi, hogy a tyúkok és csirkék is belépjenek a házikedvencek privát körébe.

 • Biotehenek pártfogoltságban?!

  Madrid - Egy spanyol biofarm pártfogásba adja teheneit és a pártfogási összeget természetben fizeti vissza. A katalóniai Girona közelében lévõ San Feliu de Pallerolsban gazdálkodó Emili Doménech-nek farmja modernizálásához nem volt elég tõkéje. Hogy pénzhez jusson, eredeti ötlete támadt. Ezerötszáz euróért - ennyibe került neki egy tehén 1997-ben - kliensei pártfogásukba vehetnek egy-egy jószágot, és õ ezen összeg fejében tejtermékeket, tartósítószer, színezék, mesterséges aroma nélküli biojughurtot, sajtot szállít nekik. Az ötlet bevált, a pártfogók internetes megrendelés alapján kéthetenként kapják az egészséges táplálékokat.

 • Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet

  Kihalás fenyegeti az észak-afrikai édesvízi életet: a honos állat- és növényfajok több mint egyötöde veszélyeztetett - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentésébõl.

 • Delfinek és fókák õrjáratban a katonai bázison

  Delfinek és fókák teljesítenek õrszolgálatot mostantól az Egyesült Államok hadseregének Washington állambeli tengerészeti támaszpontján: a besorozott állatok feladata lesz riasztani, ha illetéktelenek túl közel úsznak a bázishoz.

 • A királyi család kutyájának elaltatását követeli az ellenzék

  Dánia - A dán királyi család tacskójának "kíméletes elaltatását" követeli a dán ellenzék, miután a kutya súlyosan megmarta az uralkodó egyik testõrét.

 • Medve elleni gázpánik - gázriadó

  Medveriasztógáz-riadó alaszkai repülõtéren

  Juneau - Medveriasztó gáz elszabadulása miatt volt riadó egy repülõtéren Alaszkában, méghozzá akkora, hogy ki kellett üríteni az egész fõépületet.

  A Juneau-i Nemzetközi Repülõtér szellõzõrendszerébe került be véletlenül medveriasztó spray-bõl.

 • Egy X-aktákba illõ eset Romániában

  Egyetlen éj alatt megzöldült egy teljes birkanyáj Romániában, és a földönkívüli külcsínû juhok csodájára járnak a környékbeliek - adta hírül a román sajtó. A mintegy 250 birkát állatorvos is megvizsgálta és gyapjuk alapján arra jutott, hogy nem "juhfók", azaz nem idegen galaxisból érkezve cserélõdtek ki földi juhokra, hanem meszes oldat okozta "kizöldülésüket".

 • A kutyások nyári veszedelme a toklász

  A kutyások nyári veszedelme a toklászA nyári szabadtéri élmények elrontója, jellegzetes veszélyforrása a toklász. Néhány fontos tudnivalót érdemes kiemelni ezzel kapcsolatban minden állattartó számára. A toklász az egérárpa (Hordeum murinum) nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalászának egy darabkája. A fű kaszálása után a kiszáradt növény termése megszárad, lehullik és potenciális veszélyt jelent kedvenceinkre. A séták alkalmával a fűből alattomosan a szőrzetbe kerülő toklászok igen nagy gondot jelenthetnek. Éles, tűszerű elülső részükkel képesek a bőrbe furakodni és a bőr alatt haladva komoly szövetroncsolást, szövetkárosodást okozhatnak.

 • A kutyák ösztönösen félnek a vihartól

  Kutyák ezrei menekülnek az ágy alá, vagy bújnak el a legeldugottabb helyekre, amikor meghallják a villámlás hangját. Legrosszabb esetben még el is szökhetnek otthonról. A nyugtatással nem sokra mehetünk, mivel ez egy pszichés reakció.

 • Kutyáját akarta megmenti, de az életébe került

  Kutyáját akarta megmenti, de az életébe kerültEgy fiatal pár szokás szerint kutyát sétáltatott a walesi tengerparton, Bridgends mellett. Az állat azonban egyszer csak elszaladt, és leesett a meredek sziklafalról. A két gazdi megpróbált segíteni, ezért lemásztak utána. A mentőakció azonban balul sült el, Rhys Clark és barátnője, Ania tragikus balesetet szenvedett. Visszafelé ugyanis megcsúsztak, és 50 métert zuhantak a sziklákra. A parton sétáló turisták fedezték fel őket, és hívták a mentőket. A fiú és a kutya azonnal meghaltak, ám a lány csodával határos módon életben maradt, láb- és medencetöréssel megúszta.

 • Mentõkutyamentés: jégbe fagyott a farka

  Billings (Montana állam) - Mentõkutyát mentettek az Egyesült Államokban, Montanában: egy bernáthegyi szorult emberi segítségre, mert jégbe fagyott a farka.

  A 16 hónapos, félmázsás eb nem halászni akart - ahogy egy magyar népmesében egy farkas, mely farkatlan lett -, hanem egyszerûen csak elszökött otthonról, és beszakadt egy golfpálya mesterséges tavába.

 • Két év börtön macskaölésért

  Los Angeles - Két év börtönt kapott egy macska megöléséért egy férfi az Egyesült Államokban.