2024.03.19. - József, Bánk

Szuperokos kutyák! Felkapcsolják a villanyt, üdítõt hoznak a hûtõbõl

Évente alig 4-5 terápiás kutyát adnak át Magyarországon, szemben a nyugati országok átlagával, ahol 60 kiképzett eb is mozgássérült gazdához kerül egy esztendõben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy apró köhintéssel, a köhécselés zöngéjének megváltoztatásával, egy pillantással is lehet irányítani egy kutyát - ezt bizonyította be Maczuczáné Fenyvesi Viktória, a Magyar ParAgility Közhasznú Egyesület elnöke pénteken a terápiás és segítõ kutyák konferenciáján, amelyet a Viktória Rehabilitációs Központban tartott a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület (a program szombaton is tart). Egy olyan kislány paragility-s versenyszámának lehettünk videón szemtanúi, akinek csak az értelme ép, minden másban segítségre szorul. Kutyája azonban gazdája minden megnyilvánulásából tudta, hogy éppen ugrania, kerülnie, futnia vagy várnia kell-e. Jack London: A beszélõ kutya címû regénye rá a példa: régen is tudták az emberek, hogy a kutya ezreszer többre képes annál, mint amire mi képesnek tartjuk.

- A kutyáknak is van személyiségük, ezt még a legfafejûbb etológusok is elfogadják ma már -sommázta a lényeget Gácsi Márta, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi tagja, kiképzési csoportvezetõ a konferencián.

A segítõ és terápiás ebek említésekor elõször mindenkinek a vakvezetõ kutya jut eszébe, amelynek képzése Magyarországon hosszú múltra vezethetõ vissza, az igazság azonban az, hogy számos más módon is alkalmazhatóak a terápiás kiképzésen résztvevõ állatok. A mozgásukban korlátozott emberek számára szintén csodás társ és segítõ válhat belõlük, aki kinyitja nekik az ajtót, felkapcsolja a villanyt és odaviszi a hûtõbõl az üdítõt.

- Egyszerû feladatoknak tûnnek ezek, de higyjék el: roppant bonyolult gondolkodási mûveletet igényel s még komolyabb kiképzési stratégiát - árulta el a kiképzési szaktekintély Gácsi Márta, aki szerint egyáltalán nem biztos, hogy mindig a jutalomfalatos, pozitív megerõsítéses tréningmódszer a legmegfelelõbb. A képzések során nagyrészt az emberi tényezõn csúsznak el a dolgok, nem a kutyán - árulta el hallgatóságának Mányik Richárd, habilitációs kiképzõ.

A legújabb jogszabályok szerint egyébként a különbözõ terápiás (mozgássérülteket, siketeket és nagyothallókat segítõ, valamint rohamjelzõ) kutyáknak vizsgát kell tenniük, amelyet a kijelölt szervezetek szerveznek s bonyolítanak le.

Az egyik leghasznosabb újdonság, amelyet Magyarországon is alkalmaznak már, az epilepsziás rohamokat elõre jelzõ kutyák képzése. Ezt a debreceni Pacsi Alapítvány végzi. Az ebek a rohamokat elõre jelzik, így a gazdának lehetõsége van magát biztonságba helyezni vagy akár meg is elõzheti a rohamot az idõben bevett gyógyszerrel. Hasonló rohamjelzõ kutyák képzésérõl is beszámoltak, akik cukorbetegeket segítenek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra