2024.04.20. - Tivadar

Bálnavédelmi terület létesül az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau szigeteknél

Az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-szigetek politikai vezetõje, Foua Toloa a Dél-csendes-óceáni Bálnakutató Konzorcium aucklandi találkozóján jelentette be az új védelmi zóna tervét. A bálnavédelmi "park" 290 ezer négyzetkilométernyi területet ölel majd fel a három atollsziget alkotta Tokelau körül, amely nagyjából félúton helyezkedik el Új-Zéland és Hawaii között.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Toloa szerint a zóna kialakítása a szigeten élõk azon "szilárd meggyõzõdésen alapszik, hogy mindannyiuk közös felelõssége a Csendes-óceán bálnafajainak védelme". A természetvédõk szerint bár a védelmi területnek nem lesz azonnali hatása a bálnavadászatra, de mindenképpen erõsítõen hat majd a vadászatellenes törekvésekre.

Annak ellenére, hogy már 1986-ban lépett hatályba a bálnák kereskedelmi célú vadászatát tiltó rendelkezés, Japán, Norvégia és Izland - kijátszva a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) szabályozásának kiskapuit -, mégis több mint 30 ezer példányt gyilkolt le az elmúlt évtizedekben.

Az IWC jelenleg ezért egy olyan megoldáson dolgozik, amely szigorú szabályokhoz kötné a kereskedelmi célú bálnavadászatot, és ezzel pontot tenne végre a vitára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra