2024.04.20. - Tivadar

Tavaszi felmérés készült a túzokokról

Összeszámolták a túzokokat Magyarországon: 1481 példányt vettek nyilvántartásba. A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport tagjai az idei tavasszal is szinkronizált számlálásokat végeztek a hazai túzok élõhelyeken, a két kijelölt napon a megfigyelõk átfésülték a tradicionális területeket a madarak után kutatva. Ebben az évben a második országos számolás hozta meg a szakemberek által várt eredményt, 1481 példányt vettek nyilvántartásba - közölte a Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület (MME).
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A megfigyelésben részt vevõk feljegyezték a látott túzok csapatok létszámát, ivarát és korát, rögzítették, hogy milyen növényeken figyelték meg õket. Ebben az idõszakban többnyire gyepeken, lucerna- és gabonaföldeken, ugarokon tartózkodnak a kakasok és a tyúkok, sok idõt töltve táplálkozással.

A Dévaványai-síkon kiugróan szép eredménnyel zárult a számlálás, összesen 559 példányt figyeltek meg, ebbõl 293 volt a kakasok száma. 2010-ben a második helyre került a Duna-völgyi síkság állománya 478 példánnyal. A bronzérmes a Hortobágy és Nagykunság lett, aholt 147 egyed került a túzokvédõk távcsöve elé.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra