2024.03.19. - József, Bánk

Lebuktak a tigriscsontbor állatkerti kotyvasztói Kínában

Hagyományos "tigriscsontbor" titkos kereskedelmére derült fény egy északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilonjiang) tartomány tigrisparkjában - adta hírül a Shanghai Daily címû lap szerdán.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hetekkel ezelõtt egy ugyancsak térségbeli állatkert nemzetközi visszhangot kiváltó országos botrányától volt hangos a kínai sajtó, mert kiderült: három hónap alatt tizenegy szibériai tigris pusztult gyakorlatilag éhen. A magyarázat szerint a nagyrészt magántulajdonban lévõ állatkertnek nem volt elegendõ pénze a vadak etetésére.

A kínai asztrológia szerinti tigris évének mostani újabb botrányszagú hírének fõszereplõje egy nagy méretû akvárium alkoholos párlatában ázó tigriscsontváz, amely a tigrispark vezetõi által mûködtetett jól jövedelmezõ magánvállalkozás fontos kelléke.

Egy helyi hírportál tájékoztatása szerint az értékes nedûbõl egy palackra valót 2 ezer 880 jüanért, vagyis megközelítõen 83 ezer forintért mértek, a legkevésbé minõségi italért 780 jüant (22 ezer forint) kellett fizetni.

Egy helyi alkalmazott beszámolója szerint a legkülönlegesebb fõzetbe egy vékonyka tigriscsontszilánk is került. A kísérõ ajánlás szerint az ital "csodás hatású csonterõsítõ gyógyszer".

Az értékesítõk garantálták, hogy a tigriscsontok legkevesebb három évig áztak a szeszben, s hogy az ital fogyasztása különösen jó reumatikus panaszok kezelésére.

A nyilatkozó állatkerti dolgozó elmondta, hogy a csontok eredetiek voltak, mivel az állatkertben könnyû volt hozzájuk jutni. Azt is elárulta, hogy a legnagyobb forgalmat nyáron bonyolították, s a vásárlók többnyire a déli országrészbõl jöttek.

A tigrisek testrészeivel való kereskedést 1993-ban betiltották Kínában, de tudni lehet, hogy ettõl függetlenül idõnként feltûnnek hagyományos kínai gyógyszerek, férfierõ-növelõ tonikok alapanyagaként.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra