2024.03.29. - Auguszta

Merülési rekord cápáéknál

Egy fehér cápa 1200 méter mélyre merült le Új-Zélandtól nem messze; ilyen mély merülést még soha nem mértek a faj esetében.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A csaknem ötméteres, Shack névre keresztelt állat óceáni kóborlása során többször is alámerült egykilométeres mélységbe. Rá és 24 fajtársára a Stewart-sziget és a Chatham-szigetek partjainál szereltek jeladót az új-zélandi víz- és légkörkutató intézet (NIWA) munkatársai. A szerkezetek rögzítették az állatok mindenkori helyzetét, a merülés mélységét és az ottani vízhõmérsékletet. Hat-kilenc hónap elteltével leváltak a cápákról, majd adataikat mûholdakon keresztül továbbították a kutatókhoz.

Négy állatról két héten belül leestek a jeladók. A maradék 21-bõl ketten gyakorlatilag egyhelyben maradtak, a többiek melegebb, trópusi vizek felé vették az irányt. A kutatást megelõzõen úgy vélték a biológusok, hogy a tengeri ragadozók a hûvösebb vizeket részesítik elõnyben. Úgy tûnik azonban, hogy a nagytermetû fehér cápák télen, azaz április és szeptember között nyaralni mennek Új-Zélandról - számolt be Malcolm Francis, a NIWA tengerbiológusa eredményeikrõl a Stern címû német lap internetes kiadása szerint.

Egyes állatok "nyaralásuk" során akár 3300 kilométert is megtettek. Egy nap alatt 150 kilométert is úsztak, három hét alatt Ausztráliába értek. Az állatokat körülvevõ víz hõmérséklete 3 és 27 fok közt váltakozott.

Az ámbráscetekrõl ismert, hogy akár kétezer méteres mélységbe is lemerülnek hatalmas mélytengeri tintahalak után kutatva.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra