2024.03.29. - Auguszta

Mirõl árulkodik a hiénakacaj?

Amikor a hiénák "nevetnek", kutatók szerint rengeteg mindent elárulnak magukról: a kiadott hangok alapján a fajtársak értesülnek a másik koráról, helyzetérõl és valószínûleg a rangsorban elfoglalt helyérõl is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A hallgatózók mindebbõl le tudják szûrni, hogy milyen követelései lehetnek a hangadónak, és esetleg kit enged maga mellé a "terített asztalhoz" - írták a kutatók. - A nevetés mintegy segélykiáltás gyanánt a hiéna helyzetérõl is tájékoztatja társait.

A hangok tehát fontos részét képezik az állatok összetett társas rendszerének. A hiénák szigorúan rendezett csoportokban élnek, amelynek élén a rangidõs nõstény áll. Õt követi a többi nõstény, és csak a rangsor végén helyezkednek el a hímek. A csoportba újonnan bekerült hímeknek különösen érdekbevágó, hogy mihamarább értesüljenek arról, ki hol helyezkedik el a rangsoron belül, hogy mielõbb javíthassanak helyzetükön.

A berkeleyi Kaliforniai Egyetem és a francia St. Etienne-i Egyetem kutatói 26 fogságban tartott foltos hiéna (Crocuta crocuta) kiáltását rögzítették, majd hasonlították össze. A kiadott hangok kiértékelésénél meglepõen nagy változatosságot találtak hangmagasságban, hangszínben és más jellemzõkben.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra