2024.04.25. - Márk

Négykerékmeghajtású elefántlábak

Az elefántok lábai a négykerék-meghajtású terepjárókhoz hasonló elven viszik elõre a világ legnagyobb szárazföldi emlõseit - derül ki egy brit kutatási eredményébõl.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College. RVC) londoni kutatóinak vizsgálata szerint az elefántok lábai a négykerékmeghajtású jármûvekhez hasonlóan külön-külön biztosítják az állat haladásához szükséges erõt.

Ez viszont teljesen egyedi megoldásnak számít a többi négylábú állathoz képest, amelyek a hátsókerék-meghajtású jármûvekhez hasonlóan a hátsó lábaikat a gyorsításra a mellsõ lábaikat pedig a fékezésre használják.

"A kutatók eddig úgy vélték, hogy minden négylábú állatra igaz a lábak közötti munkaelosztás, azaz a mellsõ lábaknak nagyobb szerepe van a lassításban, a hátsó lábaknak pedig a gyorsításban" - mondta John Hutchinson, a kutatás vezetõje, hozzátéve, hogy ez a megállapítás azonban nem mondható el az elefántokról.

Az elefántok lábai kevésbé ruganyosak, és ez különösen a nagyobb sebességû futásnál érezteti hatását. Ezért van az, hogy az elefántok mozgása a többi emlõshöz képest lomhább, mert a normál gyalogláshoz képest a futás 50 százalékkal több energiát emészt fel.

Az elõrehaladáshoz szükséges legkisebb erõ kifejtése érdekében az elefántok szinkronban tartják lábaik függõleges irányú mozgását, a lábak vízszentes irányú ellentétes mozgása azonban jelentõs energiabefektetésbe kerül.

A kutatók az állatok mozgását hat fiatal ázsiai elefánton vizsgálták fejlett háromdimenziós technológiával. A lábak mozgási pontjait fényvisszaverõ pontokkal jelölték, miközben az elefántokat különbözõ sebességgel nyomásérzékelõs padlón vezették át.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra