2024.03.29. - Auguszta

Tibeti masztiff

Tibeti masztiff
A tibeti masztiff tiszteletet parancsoló megjelenésû, igen erõs testfelépítésû kutya. Hátvonala erõs és vízszintes, mellkasa széles és mély, a könyöke alá nyúlik. Hátával egy vonalban tûzött farkát járás közben a hátára görbíti; a farok lógó helyzetben nem érhet a csánk alá. A hátsó lábak igen izmosak. Szorosan zárt ujjú mancsai nagyok és erõsek, az ujjak közt szõrösek. A hátsó lábakon farkaskarom is elõfordulhat. Válla izmos, szép formájú, széles és erõs nyakán gyengén fejlett lebernyeg látható. Feje viszonylag széles, nehéz és erõs.A stopp határozottan kirajzolódik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az arcorri rész széles, és minden irányból négyzetes alakúnak tûnik. Orrtükre széles, erõsen pigmentált, orrlyukai tágak. Felsõ ajkai kissé rálógnak az alsókra. Szemei picit ferde metszésûek és igen kifejezõ tekintetûek. A közepes nagyságú, háromszögletû fülek oldalt tûzöttek és a fej mellett lelógók. A tibeti masztiff harapása lehetõleg ollószerû legyen, de a harapófogó-szerû harapás is elfogadható. A fedõszõrzet dús, félhosszú, testhez simuló, érdes tapintású és merev, míg az aljszõrzet gyapjas jellegû. Szõrzete a nyakán sörényt-, a vállán, gallért alkot. Combján és farkán igen hosszú, dús szõrzet fejlõdik; pofáján, fülein és lábain rövid és sima a szõr, de itt is bõven akadnak hosszabb szálak. A mellsõ végtagok hátsó oldalán és a hátsó lábak sarkán dús, zászlószerû szõrzet nõ. Legjellemzõbb a fekete vagy szürke színû, cserbarna rajzolattal díszített szõrzet. Néha látni egyszínû fekete, szürke vagy arany példányokat is. A mellkason és a lábujjakon lehetnek fehér foltok – de nem túl nagyok. A halvány bézs és krémszínû szõrzet nem elfogadható.

A tibeti masztiff nyugodt, méltóságteljes, kiegyensúlyozott kutya, amelybõl büszkeség sugárzik. Noha családjához igen hûséges és odaadó, természetében a tartózkodó vonások és a függetlenség jegyei is jelen vannak. Nagyon érzékeny, és szeret családja közelében lenni. Saját területén belül igen magabiztos. Számára természetes dolog, hogy õrizze a családot és az otthonát – erre biztatni sem kell. Nem ugat sokat, de ha veszélyt érez, kiereszti a hangját. A lakásban általában békésen viselkedik, de a szabadban – idõnként – meglepõen mozgékony. Szõrzete minden idõben megfelelõ védelmet nyújt. Testileg és szellemileg is lassan érõ kutya. Ez a kutya nagyon szereti a családját, és rendkívül hûséges. Az összes többi háziállatot sajátjának tekinti, és úgy is kezeli. Ha megfelelõ volt a szocializációja, feltehetõleg nem lesz gondja a macskákkal és az egyéb kisebb haszonállatokkal sem. A gyerekekkel szemben igen toleráns, türelmes és óvatos. Idegeneket nem enged be, amíg a gazdája azt nem jelzi, hogy meg lehet bízni bennük. A birtokán kívül nem tanúsít territoriális viselkedést, de az idegenekben másutt sem bízik. Elõfordul – fõként, ha kan –, hogy a többi kutyával szemben domináns módon viselkedik. Ritkán kezdeményez verekedést, de nem is tér ki a más által provokált harc elõl.

A tibeti masztiffnak következetes és igazságos nevelésre van szüksége – ezt lehetõleg a nyugodt természetû gazdától kapja meg, akit a kutya nem tud eltántorítani eredeti szándékától, és aki természetes tekintéllyel rendelkezik. A szigorú, túl sokat követelõ nevelés nem sokat ér, sõt akár ronthat is az állat viselkedésén. Ha viszont jól fognak hozzá a tanításhoz, könnyen megtanulja az új parancsokat, és engedelmes lesz. Ez az eb kiváló családi kutya, amelynek azonban nagy helyre van szüksége a lakásban és azon kívül is. Természetes feladatának tekinti a család és otthona védelmét. Független természete miatt a kutyás sportokra nem különösebben alkalmas. Az engedelmességi próbákat sem kedveli, a képzés inkább csak makacsabbá teszi. A szuka évente általában csak egyszer tüzel.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra