2024.04.19. - Emma

Nápolyi masztiff

Nápolyi masztiff
A nápolyi masztiff erõteljes, izmos kutya. Megjelenése egyszerre rusztikus és fenséges. Bõre laza, ez fõként a fején feltûnõ. Oldala felhúzott, a széles, izmos far csak enyhén lejtõs. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, erõs farkát a harmadjára kurtítják. Az igen izmos mellkasa széles és a könyökig vagy valamivel lejjebb ér. A váll izmos, hosszú és kissé lejtõs. A lábak izmosak és erõs csontúak. Farkaskarom nincs. A mancsok ovális alakúak, igen nagyok, zártak és íveltek, a hátsó mancsok valamivel kisebbek a mellsõknél.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nyak rövid, zömök és izmos, rajta laza lebernyeg található. A masszív, rövid fej szélessége a pofacsontok között mérve valamivel szélesebb, mint amilyen hosszú. A stopp határozott. A fajta sajátossága a szemzugtól a száj sarkáig futó bõrredõ. A jókora orr oldalról nézve nem nyúlhat az ajkak felé. A húsos, vastag ajkak lelógnak. A háromszögletû fülek viszonylag kicsik, a pofa mellett lógnak. A szemek nagyjából kör alakúak, de a fölöttük lévõ laza bõr miatt kicsinek és enyhén ovális alakúnak tûnnek. Mélyen ülnek, a szemhélynak pedig szorosan rájuk kell simulnia. A nápolyi masztiff harapása ollószerû vagy harapófogó szerû. A sima szõrzet legfeljebb 1, 5cm-es lehet, sûrû, testhez simuló és finom tapintású. A nápolyi masztiff leggyakrabban kékesszürke színben látható, de elfogadható a szürke, fekete, barna vagy rókavörös szín is. Minden színnél lehet csíkozottság.

Megfelelõ nevelés esetén a nápolyi masztiff kiegyensúlyozott, csendes és nyugodt kutya lesz. Igen erõsen kötõdik gazdájához és a családjához, hozzájuk hûséges és engedelmes. Érzékenyen reagál az otthon hangulatára. Az eddigiek ellenére sem nevezhetõ könnyen tarthatónak, mivel nagyon bátor, szívós, domináns és magabiztos természetû – ez fõként a kanokra igaz. A saját területét elszántan vigyázza, és általában megérzi, hogy a közeledõ személy jó vagy rossz szándékú. Kiváló õrzõ-védõ kutya. Ha úgy érzi, hogy a család tagjait veszély fenyegeti, vagy a családtagok távollétében hívatlan látogató érkezik, azonnal cselekvésbe lendül. A kanok az utcán és a lakásban is domináns módon viselkedhetnek más kutyákkal szemben, a szukák többnyire kevésbé rámenõsek.

A nápolyi masztiff a gyerekekkel általában barátságosan viselkedik, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Ha fiatal korában kedvezõ tapasztalatokat szerez a macskákkal és más háziállatokkal, akkor jól megfér velük. A család barátait vidáman üdvözli, de az idegenekkel szemben eleinte védekezõ módon viselkedik. Nem kedveli a tapintatlan idegeneket, csak akkor megy oda hozzájuk, ha úgy döntött, hogy ezt nyugodtan megteheti.

A helyes jellemfejlõdéshez a jó genetikai háttér mellett nélkülözhetetlen a megfelelõ nevelés és szocializáció is. Ezt a hatalmas kutyát kiegyesúlyozott, õszinte, harmonikus és következetes módon kell nevelni. A legtöbbet egy nyugodt, következetes, természetes tekintéllyel rendelkezõ gazda hozhatja ki belõle. Ám ennek az ellenkezõje is lehetséges, nápolyi masztiffot nem szabad bosszantani vagy felizgatni. A fajta nem való kezdõ kutyásoknak, sem ideges, elfoglalt, gyengekezû vagy szeszélyes személyeknek. A nápolyi masztiff természetébõl adódóan hevesen védelmezi gazdáját, családját és otthonát, vagyis ehhez semmiféle ösztönzésre nincs szüksége. A nápolyi masztiff igen népszerû társ.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra