2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Afgán agár

Afgán agár
Az afgán agár eredeti neve: Tāzī (Arabul: تازی) Az afgánok szerint olyan õsi faja, hogy már Noé is felvette a bárkájába a "tázisz"-t, ahogy eredetileg hívják. A pasutok (afgán hegyi törzs) antilop, vadkecske, vadjuh, és ragadozók vadászatára használják. Talán az egyetlen afgán fajta, melyet hegyi vadászatokra, sõt teherhordára is befognak. Az eredeti típus lényegesen eltér a mai luxusfajtától. Az afgán agár egy kutyafajta, a Földközi-tenger keleti partvidékérõl származik, az agarak közé tartozik. Azért tenyésztették, mert nagyon jó futó és nagyon jó látása volt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az ókori kereskedelem során jutott el Afganisztánba. Több száz évig az afgán király kitûnõ vadászkutyája volt. Modern változatát 1895 után Angliában tenyésztették. Az 1970-es években luxusállatként tartották számon.

Nagyon méltóságteljes és érzékeny. Az idegenekkel szemben elég távolságtartó és sok benne a függetlenségi hajlam. Az emberek közt elterjedt tévhit, hogy nagyon buta fajta, de a butaságot ne tévesszük össze a makacssággal. Általában egy embert fogad el gazdájának, akiért mindent megtesz. Könnyen tanul, de az más kérdés, hogy engedelmeskedik-e a parancsoknak. Agár létére nem akkora a mozgásigénye, képes naphosszat egy kanapén feküdni. Nagyon kitartó, kiszemelt zsákmányát addig üldözi amíg el nem kapja.

Az afgán agár jellegzetessége a hosszú selymes szõrtakaró. Az F.C.I. által minden szín elfogadott. Másik jellegzetessége, hogy hosszú, íves farka gyûrûben végzõdik. Koponyája hosszú, fején szinte hajszerû szõr található, fülét szintén hosszú szõrtakaró borítja. Orrtükre fekete, a világos színû kutyáknál a mályva szín is elfogadott.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra