2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Abesszin

Abesszin
Az abesszin macska eredete bizonytalan, de az biztos, hogy egyike a legrégebben ismert fajtáknak. Elsõ példányait az abesszin háborúból hazatérõ brit katonák vitték magukkal Angliába, ahol a befogott egyedekbõl önálló fajtát hoztak létre. Fajtaként Angliában 1882-ben ismerték el. Az elsõ Nagy-Britanniába hozott abesszint Zulának hívták és Barrett-Lenard kapitány feleségének kedvence volt, még a fényképe is megjelent 1874-ben. Az USA-ban elõször 1902-ben jelent meg, de hivatalosan csak 1986-ban ismerték el a fajtát.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az 1930-as években több kiváló példányt szállítottak az Egyesült Államokba, ezek képezik a mai tenyésztési programok alapját. Az abesszin macska csillogó szõrû, közepes, vékony alkatával a házimacskák vad õseire emlékeztet. Ruganyos, vékony, de izmos teste van, hosszú lábakkal. A kis fej ék alakú, a pofa lágy vonalú, szeme nagy, borostyán, mogyoró, vagy zöld színû. Farka közepesen hosszú, elvékonyodó. A fénylõ szõrzet kellemes tapintású, puha szerkezetû. Napi egyszeri, kézzel való átsimítás ajánlott. A nyak és a torok környéke, valamint a hasoldal világosabb árnyalatú. Több színváltozata létezik. A legelterjedtebb a rézvörös (sorrel), melynek bundája vörösesbarna. A vadas (ruby) változat égetett barna, sötétebb sávozottsággal. Az õzbarna (fawn) abesszin macska bundája bézs színû, õzbarna sávokkal, a végtagok belsõ oldala, a hasi oldal halvány. A kék melegkék színû, palakék sávokkal. Az aljszõrzet, a végtagok belsõ oldala és a has krémszínû, az orrtükör sötétrózsaszín.

Az abesszin macska intelligens, barátkozó természetû, de nem "ölmacska". Önálló jelleme van, aktív, érdeklõdõ, kíváncsi. Nagyszerû házimacska,tarthatjuk lakáson belül és kívül is. Halk, csengõ hangja van, nem túl beszédes, nem "beszél" feleslegesen. Kiváló társaság, ragaszkodó, mindig tudni akarja, mi történik a környezetében. Ha elhanyagolva érzi magát, különféle, számunkra idegesítõ játékot eszel ki, hogy magára vonja a figyelmet. Általában túl sok levezetendõ energiája van, éppen ezért szinte sosem ül az ölünkbe hosszú ideig, nagyon mozgékony.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra