2024.04.20. - Tivadar

2010 júliustól kötelezõ az ebek mikrocsipes megjelölése!

2010 július 1-tõl jogszabály teszi kötelezõvé Magyarországon a kutyák mikrocsipes megjelölését a kedvtelésbõl tartott állatokról szóló, februárban elfogadott kormányrendelet értelmében.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A rendelet szerint júliustól ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minõsülõ más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel, azaz bõr alá ültetett mikrocsippel történõ megjelölése után lehet. A lapka egy rizsszemnyi méretû, szövetbarát üvegbõl készült elektronikus eszköz, amelyet tûszúrással ültetnek be a kutya bõre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A csipben nincs semmilyen mozgó eszköz vagy elem, amely meghibásodhatna, lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amelybe 15 jegyû számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban.

A mikrocsipet csak állatorvos ültetheti be a kutyák bõre alá. A beavatkozás ára rendelõnként változik, általában 3000-6000 forint körüli összegért végzik el.

Az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett a mikrocsip megléte is kötelezõ. Számos uniós országban a lapkák segítségével vezetnek pontos nyilvántartást az országban élõ kutyák számáról, és a megjelölés feltétele az állatok biztosíthatóságának is.

Többek között a pontosan vezetett nyilvántartásnak is köszönhetõ, hogy Nyugat-Európában számos biztosítótársaság szakosodott a kedvtelésbõl tartott kutyák betegség- és balesetbiztosítására. Ezzel szemben Magyarországon a biztosítással rendelkezõ kutyák száma elenyészõ, pedig az komolyan mérsékelhetné a fertõzések, balesetek vagy szervi megbetegedések kezelése után kiállított állatorvosi számlák összegét.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra