2024.04.26. - Ervin

A kékúszója tonhal után a cápák megmentéséért folyik a harc Dohában

A kékúszójú tonhal nemzetközi adásvételének megtiltását célzó sikertelen erõfeszítések után vasárnaptól egyebek között négy cápafaj védelmérõl tárgyalnak a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) dohai találkozóján.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A washingtoni székhelyû Pew Környezetvédelmi Csoport szerint összesen 73 millió cápa akad - szándékosan vagy véletlenül - a halászok halójába.

"A cápák esetében nem a túlságosan bõkezû kvótákkal van a baj, hanem azzal, hogy egyáltalán nincsenek kvóták" - hangsúlyozta Sue Lieberman, a Pew nemzetközi igazgatója. Mint felhívta a figyelmet rá, sem a halászatuk, sem a cápauszony-kereskedelem nincs szabályozva, az ár pedig kilónkét a száz dollárt is elérheti.

A szigorító intézkedések négy cápafajra vonatkoznának: az Egyesült Államok és Palau javaslatára a csipkés pörölycápára (Sphyrna lewini), az óceáni fehérfoltú cápára ( Carcharhinus longimanus); palaui és svéd (uniós) javaslatra a heringcápára (Lamna nasus) és a közönséges tüskéscápára (Squalus acanthias). A kereskedelmi korlátozások a halak minden értékesíthetõ részére, az uszonyra, a húsra és a májolajra egyaránt kiterjednének.

A négy faj közül három szerepel a súlyosan veszélyeztetett fajokról a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által közzétett vörös listán az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger területét illetõen. A csipkés pörölycápa világszerte veszélyeztetett.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra