2024.04.18. - Andrea, Ilma

Sem élve, sem holtan nem hagyhatják el Egyiptomot a krokodilok

Legyenek élõk, vagy holtak, a nílusi krokodilok nem hagyhatják el Egyiptomot - döntöttek a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláíró országai csütörtökön a Katar fõvárosában, Dohában zajló nagyszabású konferencián.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A tanácskozáson Egyiptom kérelmezte, hogy újra engedélyezzék az egykor a kihalás által veszélyeztetett, ám manapság állítólag több ezres állományú faj példányaival folytatott kereskedelmet. A kérelmet azonban elutasították, többek közt Etiópia és az Európai Unió képviselõinek szavazataival.

Állatvédõk szerint a Nílusban egyáltalán nem él több krokodil, és a felsõ-egyiptomi Nasszer-tóban élõ példányok számáról szóló becslések is rendkívül pontatlanok. Az állítólagos több ezres populáció helyett a szakemberek eddig mindössze 386 krokodilt számoltak össze.

Mexikó javaslatát a púpos krokodilokkal való kereskedésre viszont, ha korlátozásokkal is, de elfogadták. A tilalom feloldását azzal indokolták, hogy az állomány az utóbbi 30 évben regenerálódott, Mexikó ráadásul sikeres tenyésztési programot folytat a krokodilfaj tenyésztésére.

A CITES elõírásai szerint minden határozathoz a 175 aláíró ország kétharmadának támogatása szükséges.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra