2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Még tíz évet ad magának a fajok megmentésére az Európai Unió

További tíz évet ad magának Európa, hogy megállítsa a kontinensen a veszélyeztetett állat- és növényfajok kihalását.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Bár ezt már idén el kellett volna érnie, az eredetileg 2010-re kitûzött célt nem tudja teljesíteni az Európai Unió, ezért a határidõt 2020-ra tolták ki az EU környezetvédelmi miniszterei. Véleményük szerint a fajok kihalásának megállításához megfelelõ eszközökre és a törvények szigorítására van szükség. A biodiverzitás (a fajok sokszínûsége) ugyanis - mint hangsúlyozták a hét eleji brüsszeli ülésükön - elfogadhatatlan sebességgel csökken, ennek pedig nagyon komoly ökológiai, ökonómiai és szociális következményei lehetnek.

Katherina Reiche német környezetvédelmi államtitkár szerint Németország jó példával járt elöl: tartotta magát ígéretéhez és ötszáz millió eurót invesztált a fajok védelmébe.

Az ENSZ 2010-et a biodiverzitás évének nyilvánította. Az állat- és növényfajok védelmével foglalkozó következõ világkonferenciát októberben tartják Nagojában, Japánban. Az ENSZ többek között a védett területekrõl és a finanszírozás irányvonalairól készül ekkor megegyezni.

A TEEB (Az ökoszisztémák és a biodiverzitás gazdasága) címû globális tanulmány adatai szerint a fajok kihalása évente 50 milliárd euró kárt okoz. "A biológiai sokszínûséget nem lenne szabad különálló, független értékként kezelni, hiszen nagyon fontos az emberek egészsége és a gazdasági jólét szempontjából is" - jelentette ki Elena Espinoza spanyol környezetvédelmi miniszter, a miniszteri ülés elnöke.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra