rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Donki cica történetei

 • Share on Tumblr

  A cikk két valóságon alapuló állatos történetét az állatbarát Lelkes Miklós vetette papírra.

  1.
  Donki a téeszmacska

  Téesznek hívták egykor a föld közös megmûvelésére, közös gazdálkodásra alakult mezõgazdasági társulást: a termelõszövetkezetet. Én errõl nagyon tájékozott voltam, mert nem ritkán három dolgot is csináltam egyszerre: legyekre vadásztam, a néprádiót hallgattam, és számtanpéldákat oldogattam. A légyvadászatból megérdemeltem a jelest, néprádió-hallgatásból talán szintén, számtanból pedig... no, ezt hagyjuk!

  A néprádió hatására viharzott ki belõlem az ötlet, amikor öcsém a szobába beviharzott:
  - Alapítsunk téeszt!

  Nagy kertünk volt, városban ugyan, de háziállatokkal népes. Nem volt a dolognak semmi akadálya.

  Magamat egybõl kineveztem elnöknek. Öcsémnek meg kellett elégednie a szakemberséggel: mezõgazdász lett, akkor agronómusnak mondták. Kedvencünket, a fekete-fehér foltos Donki cicát pedig megtettem álltagondozónak, szántóvetõnek és fõegerésznek. A cica csak ez utóbbit akarta teljesíteni, de pillanatnyilag azt sem tudta, mert a kertbõl kijelölt téeszföldön egyetlen egér sem volt. Így dolgavégezetlen távozni akart.

  - Nono! - markoltam meg erélyesen a bundáját. Maga belép és máris kilépne?! Ez nem öntudatos magatartás!

  Öcsém arra utasítottam, hogy ásson gödröt. Abban lesz a cica mindaddig, amíg nem tesz le kilépési szándékáról.

  Öcsém buzgón dolgozott, ásó híján kislapáttal. Kiderült: a cica mindig nagyobbat tud ugrani felfelé, mint amekkorát a lefelé ásott gödör láttán gondolunk. Hozzáteszem: amíg a gödörben tartózkodott addig is nagyon kishitûen nyávogott közös jövõnkrõl. Úgy látszik, nem szokta hallgatni a néprádiót.

  Adtunk neki néhány vékonyka kolbászkarikát, de az is kiderült: a téeszbõl való kiugrás gondolata csak arra az idõre megy ki fejecskéjébõl, amíg eszik. Evés után megint kiugrott a gödörbõl.

  Kivettem, elõvettem. A kezem megpróbált beszélni a fejével, de a nem eléggé öntudatos cica tudatosan megkarmolt. Ezt követõen menedéket keresett a kerítésen túl, vagyis külföldön. Akkor úgy mondták ezt: disszidált.

  - Majd visszajön, ha téeszünk virágzásnak indul és nagykanállal eszünk! - jósolgattam. Akkor majd könyörög, hogy tag lehessen!

  Intézkedtem, hogy az üresen maradt gödörbe bekerülhessen a tyúk. Csibéi viszont már nem fértek el mellette a gödör alján, így azoknak másik gödörben adtunk téeszmunkát: kukackeresést. A tyúk pedig tojástojásra kapott utasítást. Akkora kotkodácsolást csapott, mintha már egy tucat aranytojással gyarapította volna a téesz vagyonát, pedig még nem tojt egyetlen közönségeset sem, csak lármázott. A libát papírdobozban helyeztük el, amelynek közepén libafej és libanyak kidugására alkalmas lyuk volt. Annak meg ez nem tetszett, pedig még sétálhatott is, igaz, csak a dobozzal együtt.

  A tyúk fülsüketítõen kotkodácsolt, a csibék kétségbeesetten csipogtak, a liba iszonyúan gigágázott.

  Édesapánk kijött a házból és erélyes szavakkal feloszlatta a téeszt. Úgy látszik, nem hallgatta elég figyelmesen a néprádiót. Akkortájt ez volt az egyetlen feloszlatott téesz az országban.

  Donki cica közben hazajött külföldrõl. Téesz-állását úgysem kapta volna vissza, még ha nem is oszlott volna fel a téesz, mert orroltunk rá. Gödörlakását is zároltuk, de, azt hiszem, nem is tartott volna rá igényt. Mivel édesanyánk csirkét pucolt a konyhában, átment az élelmiszeriparba béleltakarítónak.

  2.
  Donki megsértõdik

  Feladatot kaptunk édesanyánktól, öcsém és én: rázzuk ki a szõnyeget az udvaron. Nagy volt a szõnyeg, nehéz, és ráadásul nem varázsszõnyeg. Nem repült velünk, hanem velünk vitette magát. Gondoltuk: ez méltánytalanság!

  Némi vigaszt nyújtott, hogy kedvenc cicánk, a fekete-fehér foltos Donki, kijött velünk a szõnyegrázáshoz. Ez érthetõ volt. Ám az nem, hogy miért bújt bele fejjel az esõcsatorna földközeli nyílásába. Nincs ott egér!

  Hátsó fele, így farka is kilógott és érdekesen ide-oda farkincált. Megfogtam a farkát, gyengéden meghúztam, majd pedig gyorsan elszaladtam. A cica kibújt az esõcsatornából és kíváncsian nézegetett köröskörül, tudakolta:

  - Ki húzta meg a farkam?! Ki volt az a csintalan csirkefogó farokfogó?!
  Nevettünk rajta. Méginkább nevettünk, amikor ugyanez ugyanígy háromszor megismétlõdött.
  Ekkor kegyetlen ötletünk támadt: rátesszük Donkit a szõnyeg közepére, mindketten megfogjuk a szõnyeg két-két sarkát, hirtelen megrántjuk és hipp-hopp! - fellendítjük a cicát a magasba.

  Igy tettünk. Szállt a por szerteszét, szállt a cica az ég felé. Mindjárt vissza is esett a szõnyegre, ijedt arccal, panaszos nyávogással.

  Ezt a mûveletet olyan jó csínynek tartottuk, hogy még kétszer megismételtük. Akkor viszont hirtelen rádöbbentünk: nagyon csúnya dolgot csinálunk! Ez a cica a kedvencünk. Miért bántjuk?! Meg kell õt vigasztalnunk!

  Leengedtük a szõnyeget. Donki leugrott róla, elfutott, be a bokorba. Oda nem mehettünk utána vigasztalni, mert a bokor nagyon karmolós természetû volt. Ismertük már.

  A baj nagyságára csak késõbb döbbentünk rá. Donki megsértõdött. Nem állt szóba velünk és megtörtént az, ami még sohasem: ha simogattuk - nem dorombolt!

  A békéltetõ próbálkozások eredmény nélkül végzõdtek. Donki még a kolbászdarabkát sem fogadta el tõlünk. Reggel nem nyivákolt az ajtó elõtt, mint szokta, hogy be akar jönni hozzánk, gyerekekhez, az ágyba.

  Már majdnem sírtunk. Három nap telt el így. Akkor észrevettem, hogy édesanyánk nyers májat szeletel a konyhában. Macskaügyességgel elcsentem néhány darabkát.

  A nyers máj hatásosabb volt az engesztelõ szavaknál. Megette. Utána megsimogattuk. Újra dorombolt! Szent volt a béke.

  Indiánüvöltéssel rohantunk ki vele a kertbe. Ezt követõen úgy bántunk vele, mint egy cicakirállyal, - no, nem mondom, néha csak úgy, mint egy cicaherceggel, cicagróffal, cicabáróval, cicaköznemessel...

  Írta: Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Crinmula

  Régen történt, a barnabõrû emberek földjén, Indiában. Élt ott egy nagyhatalmú fejedelem, gyémántszemû palotában, sürgõ-forgó szolganéppel körülvéve, kincseskamrájában számtalan drágasággal. Legfõbb kincsének azonban Cirinmulát, az éjfekete cicát tekintette. Jogosan!

 • Meghívó: Civil kerekasztal

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitációval közösen és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal Civil kerekasztal rendezvénysorozatán belül civil önkéntesekkel és óvodai szakeberekkel közösen állatok világnapi fejlesztő rendezvényt tart. A program célja, hogy pedagógusok és szabadidős szakemberek közösen dolgozzák fel a a természetben élő állatok, a házi kedvencek és a gazdasági haszonállatok kérdéskörét. Regisztrálni a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig (pedagógusok és civil önkéntesek számára) munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Ő itt Simba, a kiskutya

  Ő itt Simba, a kiskutyaEz az édes pofa kutyus egyébként Leonbergi fajtájú. A németországi Leonberg városából származó nagytestű kutyafajta, melyet azért tenyésztettek ki, hogy a város címerében látható oroszlánhoz hasonlóan a város jelképe legyen. Családi kutyaként kimondott gyerekszeretetével tünteti ki magát. Marmagassága kb. 72–80 cm, és akár 80 kg súlyú is lehet. Bár a képen látható lány nem egy termetes teremtés, ez a csodálatos kutyus tényleg oroszlánhoz hasonlítható. Gyönyörű állat, ugye, a kutya ártáke pénzben nehezen fejezhető ki, de nem olcsó, annyi biztos.

 • Vb-2010 - Keselyûagyas jóslás

  A kihalás fenyegeti Afrika egyik legnagyobb testû madarát a labdarúgó világbajnokság miatt, mert a hiedelem szerint a keselyû agyának füstölésével megjósolhatók a mérkõzések eredményei.

 • Kutyák csak egészséges embereknek

  A lengyel parlament úgy döntött, hogy kötelezõ pszichológiai vizsgálatnak kell mindazoknak alávetniük magukat, akik agresszívnek tartott kutyák tulajdonosai.

 • Elszabadult görények okozhatnak káoszt a Kanári-szigeteken

  Felelõtlen vadászok sodorták veszélybe a Kanári-szigetek állatvilágát. A tenerifei La Laguna Egyetem kutatói felfedezték, hogy elszabadult vadászgörények egyre inkább megtelepednek a vadonban, sõt szaporodnak is.

 • Kutyamentés a Sárgán

  Kutyamentés a SárgánMajdnem tragédiával végződött két kutya románca a szegedi Sárga üdülőtelepen - A szerelem néha előre nem látható bonyodalmakat okoz, még az állatoknál is. Egy kankutya ugyanis a fejét azért dugta be az Öreg Honvéd Kisvendéglő melletti üdülő kerítésének résén, mert megtetszett neki az udvarban szaladgáló szuka. A románc egy darabig kifejezetten kellemes lehetett, de amikor a kan ki akarta húzni a fejét a résen, rá kellett döbbennie, hogy csapdába esett. Kedvese nem hagyta cserben, igyekezett segíteni a kiszabadulásban, ám nem sokat tehetett.

 • Lelkes Miklós: Az emberről, akinek igen nagy lábujja volt, meg a macskájáról

  Hol volt. hol nem, volt egy ember, akinek igen nagyra nőtt a nagy lábujja és úgy hívták: Nagylábujjú Balambér. Volt egy macskája is, amelyiknek viszont a termete volt nagy, de azért sokkal kisebb volt egy oroszlánnál, őt úgy hívták: Bundás Berci.

 • 12 év börtönt kapott a levágott tehénért

  Egy nepáli nõt 12 év börtönre ítéltek, mert megölt egy szent tehenet. A nepáli bíróság - a világ egyetlen hindu birodalmában - bûnösnek találta azt az asszonyt, aki megölte és megette a szent tehenet.

 • Emelkedett a zergék száma a Magas-Tátrában

  Emelkedett a zergék száma a Magas-Tátrában. A "zergeszámlálás" eredménye szerint a Magas-Tátrában összesen 841 zerge él, közülük 699 a hegység szlovák, míg 142 a lengyel oldalán - közölte Jozef Hybner, a szlovákiai Tátrai Nemzeti Park (TANAP) képviselõje. A 2010 õszi összeíráskor 631 zergét találtak, közülük 472 a szlovák, míg 159 a lengyel oldalon élt.

 • Egy 120 kilós oroszlánnal él együtt egy dél-afrikai nő

  Egy 120 kilós oroszlánnal él együtt egy dél-afrikai nőA dél-afrikai Annel Snyman kedveli a macskaféléket: egy kifejlett, 120 kilós oroszlánnal él együtt. A másfél éves kis Timba még aprócska gombolyag volt, amikor gazdájához került, Annel azonban olyannyira megkedvelte a kisoroszlánt, hogy képtelen volt visszaszoktatni őt a vadonba. Timba azóta szépen fejlődik, már 120 kilót nyom, és napi négy-négy és fél kiló húst fogyaszt. Legjobb barátja Annel kutyája, akivel gyakran játszanak együtt. A hatalmas vadállat természetesen egy pillanat alatt összeroppanthatná a kutyust, de szemmel láthatóan vigyáz rá...

 • Állatvédõk nem engedik a sirályok lelövését

  Kudarcot vallott a genovai légi forgalom küzdelme a repülõtér területére költözött sirály-kolóniával szemben, a gépek közlekedését akadályozó madarakat eddig sehogy sem sikerült rávenni a távozásra.

 • Durva: fejbe lõtte szomszédja kutyáját

  Állatkínzás miatt állítanak bíróság elé egy 63 éves városföldi férfit, aki az ügyészség szerint rókacsapdával fogta meg a szomszédja kutyáját.

 • Csörgõkígyó mart meg egy fiatalembert Zsolnán

  Pozsony - Állítólag csörgõkígyó mart meg egy fiatalembert a szlovákiai Zsolnán (Zilina).

  Hogy a 20 éves férfit a város kórházában kezelik, azt a kórház igazgatója, Daniela Bekeová is megerõsítette, de részleteket - tiszteletben tartva az ápolt családjának kívánságát - nem volt hajlandó elárulni. Arról sem nyilatkozott, van-e a kórháznak megfelelõ ellenszere.

 • Kóbor kutya okozott halálos balesetet

  Kóbor kutya okozott súlyos közlekedési balesetet Belgiumban - egy német autós "segítségével". A brüsszeli lapok beszámolója szerint a szerencsétlenség (amelyben egy ember meghalt, hét másik megsérült, ez utóbbiak között van egy csecsemõ és két rendõr) két belgiumi nagyvárost: Namurt és Liege-t összekötõ autópályán történt.

 • Hibridpintyet találtak Baranyában

  Az erdei és a fenyõpinty hímjének jegyeit viselte magán az a madár, amely egy pécsi gyûrûzõ hálójában akadt fenn a közelmúltban.

 • Kutyastrand

  Nicosia - Kutyastrand nyílt meg Cipruson, az elsõ, amely kifejezetten ebek számára szolgál.

  A fürdõhelyen persze emberek is élvezhetik a tengert és partot, ám törvény által engedélyezett a kutyák jelenléte, fürdõzése is.

 • A tilalom ellenére ezrével ölik le a teknõsöket Madagaszkáron

  A halászati tilalom ellenére is több ezer végveszélyben lévõ teknõst fognak ki és ölnek meg évente a madagaszkári halászfaluk lakói.

 • Kukkolják a pandákat

  Csengdu - A kínai Óriáspanda Tenyésztõ és Kutató Központ tudósai hatalmas parkot hoztak létre, ahol természetes környezetükben figyelhetik meg a veszélyeztetett állatfaj példányait.

 • Hogyan hat a hangrobbanás a krokodilokra?

  Nem várt hatással vannak a téli álmot alvó krokodilokra a vadászgépek keltette hangrobbanások, felkeltik a párzási érzetét az állatokban.