2024.04.20. - Tivadar

Rövid pórázra kerültek az állattartók - 41/2010 (02.26) kormány rendelet a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

Megjelent a kedvtelésbõl tartott állatok kíméletérõl és védelmérõl szóló rendelet, amely szabályozza, hogyan is kell a kedvencekkel bánni. Nem tartható gömbakváriumban az aranyhal, kutya tíz négyzetméternél kisebb területen, vagy négy méternél rövidebb láncon. A civil állatvédelmi ombudsman leginkább az ellenõrizhetõséget hiányolja.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Minimum harmincöt centiméter - legalább ekkora helyet kell biztosítani egy madárnak az állatkereskedésekben egy most megjelent, bár nagyobb részt csak júliustól életbe lépõ kormányrendelet alapján. de nem szabad túlzsúfolni a tengerimalacokat és a hörcsögöket sem, sõt, azt is megszabták egy képletben, hogy mennyi víznek kell jutnia egy centiméternyi halra - sorolja a földmûvelésügyi tárca illetékese. Kocsner Tibor hozzáteszi: valamennyi társállatként értékesített, vagy forgalmazott állathoz „használati útmutatót” kell adni, amelyben teljes körû felvilágosítást kell adni az új állattartónak.

Még többeket érinthet az otthoni kedvencek tartásának szabályozása. Az akváriumot le kell fedni, és gömb alakúban egyáltalán nem tartható hal. Kutyát tíz négyzetméternél kisebb helyen nem lehet tartani, tilos négy méternél rövidebb eszközzel kikötni, állandó jelleggel pórázon tartani pedig egyáltalán nem szabad. Mindezt az állatvédelemért felelõs hatóság ellenõrzi majd, legtöbbször a jegyzõ, a minisztériumi illetékes azonban nem számít ara, hogy emiatt jegyzõi ellenõrzésnek vetnék alá bármelyik állattartót. A rendeletalkotás célja alapvetõen ugyanis nem az emberek zaklatása, hanem a felelõs állattartásra való nevelés – mondja Kocsner Tibor.

A rendelet alapján kutyát csak úgy lehet eladni, ha azonosító csippel van ellátva, számos állat, például a majomfélék kereskedését pedig megtiltják. Nem lehet majd tartani mosómedvét és például kanadai vörös mókust sem. ám ha valakinek már most van egy mosómedvéje, és megfelelõen tartja, nem szaporítja, és nem kereskedik vele, akkor nem kobozzák el tõle - mondta a földmûvelésügyi tárca illetékese. A rendelet alapján nem lehet automatából állatot értékesítenisem, bár ilyenre nem is volt példa, viszont csomagküldõvel utazott már állat, amit szintén megtiltanak mostantól.

A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szövege a Magyar Közlöny 2010. évi 27. számában olvasható a 66. oldaltól.

A kormányrendelet letölthetõ innen <<<
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra