2024.04.20. - Tivadar

Nemzetközi együttmûködés a szibériai daru megmentésére

Távolabb kerül a kihalás veszélyétõl a fenséges szibériai daru egy nemzetközi összefogásnak köszönhetõen, mely egyebek közt Kína, Oroszország és Irán közt jött létre - mondta el szerdán az ENSZ illetékese.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fehér tollazatú, álló helyzetében 1,4 méter magasságú madarat a kihalás veszélye fenyegeti, mert becsült egyedszáma már csupán 3000 és 3500 között van.

A vándormadár vonulási útján lévõ négy országnak, Kínának, Iránnak, Kazahsztánnak és Oroszországnak köszönhetõen a szibériai daru jövõje fényesebbnek látszik - közölte Claire Mirande az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) éves találkozóján az indonéziai Bali szigetén.

A szibériai daru körülbelül 5000 kilométert vándorol minden évben a Szibéria északi részén található költõhelyeitõl Iránig vagy Dél-Kínáig. A költözési útvonalán lévõ vizes élõhelyek jelentõs része azonban a mezõgazdaság miatt kiszáradóban van.

Mirande, a szibériai daru vizes élõhelyeinek megmentésére szervezõdött projekt igazgatója elmondta: a UNEP kulcsszerepet játszott abban, hogy a programban részt vevõ országokban a madár két fõ vonulási útvonala mentén fekvõ 16 kritikusan fontos vizes élõhely megõrzése és rehabilitációja elinduljon.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra