2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A delfinek képesek kikapcsolni cukorbetegségüket

A palackorrú delfinek a cukorbetegekhez hasonlóan rezisztensek az inzulinnal szemben, de ezt a rezisztenciát képesek ki- és bekapcsolni - fedezték fel amerikai kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Véleményük szerint ha sikerülne megtalálni ezt a "kapcsolót" az emberben, az sokat segítene a cukorbetegség kezelésében.

A San Diegó-i székhelyû National Marine Mammal Foundation kutatói idomított delfinektõl vettek vért. Az állatok napközben folyamatosan "nassolnak", éjjel azonban koplalnak.

Éjszaka olyan kémiai változások mennek végbe a vérükben, amelyek a cukorbeteg emberekre jellemzõ - magyarázta a BBC hírportálja (www.news.bbc.co) szerint Stephanie Venn-Watson, az alapítvány állatorvosa.

Elmondta, hogy a vércukorszintet csökkentõ inzulinhormon nem hat a delfinekre, amikor koplalnak, reggeli közben pedig egyszerûen visszakapcsolnak normál üzemmódra.

A cukorbetegeknek inzulinrezisztenciájuk miatt állandóan ellenõrizniük kell vércukorszintjüket.

A delfinek valószínûleg azért fejlesztették ki e képességet, hogy ellensúlyozzák fehérje dús, de szénhidrátban szegény étrendjüket. Nagy agyuknak ugyanis szüksége van a cukorra, amelyet így inzulinkapcsolójuk segítségével éjjel a vérben tudnak tartani.

Mivel már az ember és a delfin genetikai állományát is szekvenálták, Venn-Watson azt reméli, hogy az orvosokkal összefogva a cukorbetegek javára tudják majd fordítani felfedezésüket: a két genom összehasonlításával talán sikerül megtalálni a delfin kapcsolóját kódoló gént az emberben is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra