2024.04.17. - Rudolf

Ezernyi zebrát "áldoznak" éhes oroszlánoknak Kenyában

Közel négyezer zebrával és háromezer gnúval akar segíteni 2010-ben, az éhezõ oroszlánokon és más ragadozókon a kenyai vadvédelmi hatóság (KWS) az Amboseli nemzeti parkban - jelentették be szerdán.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A patások összeterelését már meg is kezdték, helikopterek segítségével elõbb egy karámba terelik, majd teherautókkal szállítják át õket az Amboselibe - ismertette a terveket a KWS egyik szóvivõje. Ez lesz az eddig legnagyobb állat-áttelepítési akció az afrikai kontinensen.

A tanzániai határ közelében fekvõ Amboseli vidékén élõ oroszlánok és hiénák az utóbbi hónapokban egyre többször vetették rá magukat az ott élõ maszájok állataira, elsõsorban marháira. "Ezzel a lépéssel megóvjuk az Amboseli ökoszisztémáját" - mondta Charles Musyoki, a KWS szakértõje.

A nemzeti parkot tavaly különösen sújtotta a szárazság, az ott élõ zebrák, zsiráfok, antilopok és egyéb növényevõk más vidékekre vándoroltak, vagy elpusztultak, mert a kiszikkadt legelõkön nem találtak több élelmet. A parkba érkezõ turistáknak pedig a Kilimandzsáróra nyíló páratlan kilátás mellett az állattetemek elkeserítõ látványával is szembesülniük kellett.

Az állatok "motorizált", mintegy 270 millió forintnak megfelelõ összeget felemésztõ vándorlásának köszönhetõen február végére helyreállhat a növényevõk és a húsevõk közötti egyensúly. Ezzel együtt az aszály által szintén sújtott marhapásztoroknak kevesebb okuk lesz félni a vadászó oroszlánoktól, és kisebb lesz a veszélye annak is, hogy a pásztorok bosszúból végeznének az oroszlánokkal.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra