rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Mese az icipici nyulacskáról, aki mindenáron tojást akart kifesteni

 • Share on Tumblr

  Volt egyszer egy erdõ, - megjegyzem: ott van most is, ahol volt.
  Volt benne egy icipici nyúl, - megjegyzem: most is ott van benne, de már nem picike, mert felnõtt.
  Volt az erdõben egy híres tojásfestõ, a Nyúlmester, - megjegyzem: most is ott van benne, még a tojásfestést is oktatja a Gyorslábú Nyuszkóról elnevezett Nyúlegyetemen.

  Megjegyzem... Most már ne jegyezzek meg semmit, hanem folytassam a mesét?
  Rendben, kicsi Kelemen, én ezt is megtehetem! Nem jegyzek meg semmit sem, ha ez túl kellemetlen!

  Nos ez az icipici nyúl, Nyuszimuci Amáliácska, nagyon szeretett volna tojásokat festeni, ezért folyton a Nyúlmester körül lábatlankodott, amikor az a húsvéti tojásokon munkálkodott. Megjegyzem: a lábatlankodás nem találó szó erre,
  mivel éppenhogy ott lábaskodott a lábaival, de megbotlott a legnagyobb tojásfestõ ecsetben, és ráesett az egyik tojásosdobozra. Hat tojás elkezdte mutogatni a sárgáját. Megjegyzem: amelyik tojás a sárgáját mutogatja, abból
  már nem lesz húsvéti tojás.

  Nyúl mester kedvelte az icipici nyulacskát, kíváncsiságáért is, tojásfestési vágyaiért is, továbbá tudta: a tojás törékeny jószág és Amáliácska nem akarta ezt a tojásbalesetet. Ekképpen szólt hát hozzá:

  Amáliácska! Ezen eset
  miatt tojásunk most kevesebb.
  Ám ne nyeríts most, akár bús ló:
  e hiány könnyen pótolható!
  Fuss el tojásért a faluba,
  ahol Kotkot tyúknéni laka!
  Hozz, szép nagyokból, féltucatot, -
  de ne idõzz ám sokáig ott!

  Ebbõl a kis nyúlszózatból láthatjátok, hogy Nyúlmester nem csupán tojásra, ecsetre, festékre költõ volt, hanem verset is költött.

  Szaladt a picike nyúl, Amáliácska, a faluba, de még sohasem látott tyúkot. Ez nem csoda, mert az erdõbõl látni lehetett a falu szélét, de a faluban kapirgáló tyúkot nem. Megjegyzem: messzelátóval, vagyis távcsõvel látni lehetett
  volna, de az erdõben nem volt távcsö, illetve az erdésznek, Bambura Bálintnak volt egy, de az sohasem adta kölcsön a nyulaknak. Igaz, a nyulak sem merték elkérni tõle, mert szigorú ember volt Bambura, ráadásul még puskája is volt.
  Az elsõ kerítésnél Amáliácska kedves, bájosan szõrös, nyájasképú, a napon sütkérezõ állatot pillantott meg. Azt gondolta, hogy ez a tyúk, de meg kell jegyeznem: több nap, mint kolbász, több állat, mint ahány tyúk. A cica - mert az
  volt, minek tagadjuk? - nem is vállalta a tyúkságot, hanem így nyávogott:

  Tudás pofidról még nem les le,
  te kis barnácska és füleske!
  Nem vagyok tyúk! Egérre várok,
  s amíg meg nem jön: szundikálok.

  Továbbfutott Amáliácska. Kissé félénken kérdezte egy küszöbön heverészõ, hatalmas, nagyfogú négylábútól:

  - A Tisztelt Néni a tyúk?
  A kutya - mert az volt, minek tagadjuk? - sértõdötten ugatott:

  VAÚ! VAÚ! Te tyúknak nézel?!
  Eszecskéd összement, - vagy széjjel?!
  Van csõröm?! Kapirgálós lábam?!
  Sohasem járok tollruhában!
  Én õr vagyok, ki õriz házat,
  s az idegennek ugatást ad.

  Megijedt a nyulacska, elinalt. Annyit azonban villámgyorsan megjegyzett: csõrös és tollas állatokat kell keresgetnie, közöttük lesz a tyúk.

  Az egyik udvarban éppen ilyenek sétálgattak. No volt ott gi-gá-gá!, - fülek mentek világgá! Felhangzott a háp-hápháp!, - megijedt a kisvilág. Rájött mérges trú-rú-rú!, boszorkányos nagy hangú.
  No meg kot-kot-kot is volt ott, némileg szelídebben!

  A kis nyuszi átbújt a kerítésen és félénken belekezdett a mondókájába, észre sem vette, hogy, mint a Nyúlmester, már õ is rímesen beszél:

  A tyúknénit keresem.
  Hozzá küldött Mesterem.
  Tojást kér, féltucatot.
  Fest rájuk holdat, napot,
  kék, meg piros virágot,
  csillagdíszes világot,
  zöldben futó kiscsibét, -
  pelyhest, arany színe szép!
  Egy tojásra, meglehet,
  talán én is festhetek...
  Jön a Húsvét, nem vitás:
  kell most ám a sok tojás!

  Hû de felélénkült az amúgyis nyüzsgõ baromfiudvar! Minden szárnyas ismerte Nyúlmestert, a hét hegyen, hét völgyön, hét réten, hét mezõn túl is híres tojásfestõt. Mind kiáltoztak, hogy õk is adnak tojást, õk is!
  Kézikocsit húztak oda az addig csak mérgeskedõ, de most hirtelenében megszelídült pulykák. Telerakták tyúk-, liba-, kacsa-, meg pulykatojással.
  No de el tud húzni ennyire megrakott kézikocsit picike nyulacska, még ha Amáliácskának hívják is?!
  Nem tud. de segített neki három liba.

  Miként történt a többi, azt már a képzeletetekre bízom.Megjegyzem: ha arra bízom, akkor biztosan jóra bízom. Egykettõre kitaláljátok nélkülem is, hogy megengedte-e Nyúlmester a pici Amáliácskának a tojásfestést vagy nem!

  Azt viszont valószínûleg nem sejtitek, hogy miként tért vissza az erdõbõl az üres kézikocsival a három liba, legfeljebb vidám libaénekükrõl gyaníthattok valamit, amelyik így hangzott:

  Büszketollas Liba Lalin, rápingált nyuszi.
  Lesz is érte Lilikétõl száz libapuszi!
  Liba Feri tollán lelhetsz tojásremeket.
  Liba Mici, ha meglátja, csókokért remeg!
  No és végül: Liba Marci rátartian jár.
  Fehér szárnyán Nyúlkirálynõ, - és a Nyúlkirály!

  Lelkes Miklós
  (2009)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fájdalomdíj a Télapónak

  A dán légierõ fájdalomdíjat fizetett a Télapónak, mert felelõsek voltak egyik rénszarvasának halálában. Az állat ugyanis sokkot kapott, amikor alacsonyan elszállt fölötte két F-16-os vadászgép.

 • Életre bukkantak az Antarktisz 183 méter vastag jégtakarója alatt

  Egy rákszerû állatra és egy medúzafélére bukkantak kutatók az Antarktisz közel kétszáz méteres jégtakarója alatt, ott, ahol legfeljebb pár mikroba létezését feltételezték volna.

 • Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év után

  Az oroszlán és az őt felnevelő emberek találkozása egy év utánTöbb olyan család is van a világon akik nem éppen mindennapi háziállatokat tartanak. A hírben szereplő emberek felneveltek egy árva kisoroszlánt, majd visszaküldték Afrikába. Egy év múlva elmentek meglátogatni a már felnőtt oroszlánt. (Előre figyelmeztették őket, hogy az oroszlán nem fog emlékezni rájuk).

  Elképesztő jelenetsorok következnek...

 • Az afgán agár története

  Az afgán agár eredete úgy 6-8 ezer évvel ezelõttre tehetõ. Létezik olyan elmélet, miszerint az afgán agár volt az egész kutyafaj megmentésére kiválasztott fajta: a nagy özönvíz idején ez a kutyafajta nyert bebocsátást Noé bárkájába. Ez az elmélet többé-kevésbé logikus is lehet, mivel Noé bárkája azokon a területeken hajózott, ahol az afgán agár eredetileg élt; így természetesnek tûnik, hogy Noé ezt választotta.

 • A világ elsõ biztonsági õr cicája

  Millie az elsõ macska biztonsági õr a világon, jelenleg Nagy -Britanniában "dolgozik".

 • 9 napra fent ragadt a fán a macska

  Kilenc napot töltött egy macska az Egyesült Államokban egy 50 méter magas fa tetején, mert nem mert lemászni róla.

 • Zsákba rakta a kutyáját

  Állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Dorogi Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztálya egy 34 éves kesztölci férfi ellen, aki 2013. február 1-jét megelõzõ idõben kutyáját élve egy zsákba rakta, és egy szeméttel teledobált mélyedésbe dobta.

 • Modern angol harcos, a gyíkfejû kakas

  Miután államilag betiltották Angliában a kakasviadalokat, kiállítási célokra a kecses, finom felépítésû viadorok kerültek elõtérbe. Nem csak az angol futballdrukkerek harciasak, hanem a kakasaik is? Miután államilag betiltották Angliában a kakasviadalokat, kiállítási célokra a kecses, finom felépítésû viadorok kerültek elõtérbe. A viadalokat szem elõtt tartó régi tenyésztési irány harcos kakasai ennek a célnak már nem feleltek meg, ezért lassanként a "modern játékok" állatai léptek a helyükbe. Természetesen a modern harcosok õsei az óangol harcosok voltak, de a típus javítására bekeresztezték õket a malájokkal. Így a modern angol harcosok magasabb állásúak és karcsúbbak lettek.

 • Törvényi inkonzisztencia miatt Magyarországon lehetséges a kutyák prém és élelmezési célú tenyésztése

  Törvényi inkonzisztencia miatt Magyarországon lehetséges a kutyák prém és élelmezési célú tenyésztéseAz immár megszokott jogalkotási slendrián munka következtében egy jogi kiskapu nyílt arra, hogy az EU és a józan magyar hagyományokkal ellentétesen lehetőség nyíljon a kutyák élelmezési célú illetve szőrmehasznosítás céljából történő tenyésztésére, forgalmazására és feldolgozására. Ez a jogi ellentmondás az ELTE AJTK-n tűnt fel egy szakembernek. Az alábbiakban közöljük írását. És az sem ártana ha az állatvédő szervezetek erre felhívnák a felületes jogalkotók figyelmét, mielőtt Magyarország az Európában elő távolkeleti közösség kutyahús beszállító nagyhatalma lenne.

 • A szúnyogcsípés újabb veszélyei - szívférgesség

  A szúnyogcsípés újabb veszélyei - szívférgességMájusban menetrendszerűen megjelentek a vérszívó szúnyogok, hogy csípésükkel sok kellemetlenséget okozzanak nem csak az emberek, de a házi kedvencek számára is. Meddig tart a szezon, mikor csíp a szúnyog, és mely betegségek írhatók a vérszívó számlájára? Az alábbi összeállításból kiderül! A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak, és elsősorban a meleg, nedves környezetet kedvelik. Hazánkban jellemzően májustól szeptemberig vannak jelen, általában 1-6 hétig élnek. Idegesítő zümmögésük számukra pozitív tartalommal bír – valójában nem más, mint nászra hívó hang.

 • Négyszázöt éves korában hunyt el a világ legidõsebb állata

  Négyszázöt évig élt egy kagyló az Izland körüli vizekben, ezzel hivatalosan ez a példány számít a Földön valaha legtovább élõ állatnak. A tudósok remélik, hogy a puhatestû szöveteinek vizsgálata segíthet az öregedés folyamatainak jobb megértésében.

 • A nagy rejtőzködő: Momo kutyus

  A nagy rejtőzködő: Momo kutyusAndrew Knapp kanadai fotós egy rendkívül ötletes ás aranyos fotósorozatot készített Momo nevű kutyájának segítségével. A fényképész minden egyes fotón “elrejtette” Momót, akit néhány képen első ránézésre észre sem lehet venni. Andrew Knapp először csak magát és a rokonait szerette volna megörvendeztetni a kutyájáról készült képekkel, de azoknak akkora sikerük lett, hogy végül még könyvben is kiadták a különleges fotókat. Mára pedig már a világ minden pontján Momo után nyomoznak az internetezők, aki egyébként nagyon türelmesen viselte a fotózást.

 • A királyi család kutyájának elaltatását követeli az ellenzék

  Dánia - A dán királyi család tacskójának "kíméletes elaltatását" követeli a dán ellenzék, miután a kutya súlyosan megmarta az uralkodó egyik testõrét.

 • Mókust nevelõ kutya

  Mókust nevel kölykeivel egyetemben egy kutya az Egyesült Államokban, teljesen önszántából.

 • Ado 1 százalék

  Ado 1 százalékA négylábú védencek nevében is hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával az állatok mentését segítik. Angyalaink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az Orpheus Gazdikeresõ Programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szeretõ gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentõ tevékenységkor a hála a segítõk felé irányul, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Köszönjük!

 • Medúza miatt hanyatló kaviárbiznisz

  Tönkreteheti a növekvõ medúzaállomány a Kaszpi-tengeren virágzó kaviár-üzletet. A szapora állat egyszerûen kiszorítja a vízbõl a többi élõlényt.

 • Ivartalanították a pécsi állatkert vízilovát

  Ivartalanították Bálintot, a pécsi állatkert tizennégy éves, kéttonnás vízilovát. A veszélyes mûtétre azért volt szükség, mert õ és "arája" esetleges újabb utódait nem tudná eltartani a vadaspark - közölte az intézmény igazgatója szerkesztõségünkkel.

  Szatyor Miklós beszámolt arról, hogy az operációt a hétvégén végezte el egy francia-osztrák-magyar állatorvoscsoport.

  Bálint jól van, s várhatóan néhány napon belül teljesen felépül.

 • Komodói varánusz támadt egy 83 éves indonéziai nőre

  Seprűvel verte vissza egy komodói sárkány támadását egy 83 éves indonéziai nő. Az állat megharapta, az asszony kezét húsz öltéssel varrták össze.

 • Kidobták a kutyát a másodikról

  Kidobtak egy kutyát egy emeletes ház második emeletérõl Kaposvárott, az állat elpusztult - értesült a HavariaPress. A másfél éves pulit a hétvégén, "büntetésbõl" dobta ki a gazdája a Zaranyi lakótelep egyik emeleti lakásából.

 • Illegális hiúzvadászatra invitál egy cseh utazási iroda

  A kihalás fenyegette, ezért szigorúan védett hiúz kilövésére szervez vadásztúrákat külföldi turistáknak egy cseh utazási iroda. - A hiúz nagyon ritka, ezért kilövése rengeteg pénzbe fog kerülni - mondták az Ústi nad Labem-i székhelyû M,plus utazási irodánál a Mlada Fronta Dnes címû cseh lap riporterének, aki hiúzvadászat iránt érdeklõdõ ügyfélnek adta ki magát.