rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Mese az icipici nyulacskáról, aki mindenáron tojást akart kifesteni

 • Share on Tumblr

  Volt egyszer egy erdõ, - megjegyzem: ott van most is, ahol volt.
  Volt benne egy icipici nyúl, - megjegyzem: most is ott van benne, de már nem picike, mert felnõtt.
  Volt az erdõben egy híres tojásfestõ, a Nyúlmester, - megjegyzem: most is ott van benne, még a tojásfestést is oktatja a Gyorslábú Nyuszkóról elnevezett Nyúlegyetemen.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Megjegyzem... Most már ne jegyezzek meg semmit, hanem folytassam a mesét?
  Rendben, kicsi Kelemen, én ezt is megtehetem! Nem jegyzek meg semmit sem, ha ez túl kellemetlen!

  Nos ez az icipici nyúl, Nyuszimuci Amáliácska, nagyon szeretett volna tojásokat festeni, ezért folyton a Nyúlmester körül lábatlankodott, amikor az a húsvéti tojásokon munkálkodott. Megjegyzem: a lábatlankodás nem találó szó erre,
  mivel éppenhogy ott lábaskodott a lábaival, de megbotlott a legnagyobb tojásfestõ ecsetben, és ráesett az egyik tojásosdobozra. Hat tojás elkezdte mutogatni a sárgáját. Megjegyzem: amelyik tojás a sárgáját mutogatja, abból
  már nem lesz húsvéti tojás.

  Nyúl mester kedvelte az icipici nyulacskát, kíváncsiságáért is, tojásfestési vágyaiért is, továbbá tudta: a tojás törékeny jószág és Amáliácska nem akarta ezt a tojásbalesetet. Ekképpen szólt hát hozzá:

  Amáliácska! Ezen eset
  miatt tojásunk most kevesebb.
  Ám ne nyeríts most, akár bús ló:
  e hiány könnyen pótolható!
  Fuss el tojásért a faluba,
  ahol Kotkot tyúknéni laka!
  Hozz, szép nagyokból, féltucatot, -
  de ne idõzz ám sokáig ott!

  Ebbõl a kis nyúlszózatból láthatjátok, hogy Nyúlmester nem csupán tojásra, ecsetre, festékre költõ volt, hanem verset is költött.

  Szaladt a picike nyúl, Amáliácska, a faluba, de még sohasem látott tyúkot. Ez nem csoda, mert az erdõbõl látni lehetett a falu szélét, de a faluban kapirgáló tyúkot nem. Megjegyzem: messzelátóval, vagyis távcsõvel látni lehetett
  volna, de az erdõben nem volt távcsö, illetve az erdésznek, Bambura Bálintnak volt egy, de az sohasem adta kölcsön a nyulaknak. Igaz, a nyulak sem merték elkérni tõle, mert szigorú ember volt Bambura, ráadásul még puskája is volt.
  Az elsõ kerítésnél Amáliácska kedves, bájosan szõrös, nyájasképú, a napon sütkérezõ állatot pillantott meg. Azt gondolta, hogy ez a tyúk, de meg kell jegyeznem: több nap, mint kolbász, több állat, mint ahány tyúk. A cica - mert az
  volt, minek tagadjuk? - nem is vállalta a tyúkságot, hanem így nyávogott:

  Tudás pofidról még nem les le,
  te kis barnácska és füleske!
  Nem vagyok tyúk! Egérre várok,
  s amíg meg nem jön: szundikálok.

  Továbbfutott Amáliácska. Kissé félénken kérdezte egy küszöbön heverészõ, hatalmas, nagyfogú négylábútól:

  - A Tisztelt Néni a tyúk?
  A kutya - mert az volt, minek tagadjuk? - sértõdötten ugatott:

  VAÚ! VAÚ! Te tyúknak nézel?!
  Eszecskéd összement, - vagy széjjel?!
  Van csõröm?! Kapirgálós lábam?!
  Sohasem járok tollruhában!
  Én õr vagyok, ki õriz házat,
  s az idegennek ugatást ad.

  Megijedt a nyulacska, elinalt. Annyit azonban villámgyorsan megjegyzett: csõrös és tollas állatokat kell keresgetnie, közöttük lesz a tyúk.

  Az egyik udvarban éppen ilyenek sétálgattak. No volt ott gi-gá-gá!, - fülek mentek világgá! Felhangzott a háp-hápháp!, - megijedt a kisvilág. Rájött mérges trú-rú-rú!, boszorkányos nagy hangú.
  No meg kot-kot-kot is volt ott, némileg szelídebben!

  A kis nyuszi átbújt a kerítésen és félénken belekezdett a mondókájába, észre sem vette, hogy, mint a Nyúlmester, már õ is rímesen beszél:

  A tyúknénit keresem.
  Hozzá küldött Mesterem.
  Tojást kér, féltucatot.
  Fest rájuk holdat, napot,
  kék, meg piros virágot,
  csillagdíszes világot,
  zöldben futó kiscsibét, -
  pelyhest, arany színe szép!
  Egy tojásra, meglehet,
  talán én is festhetek...
  Jön a Húsvét, nem vitás:
  kell most ám a sok tojás!

  Hû de felélénkült az amúgyis nyüzsgõ baromfiudvar! Minden szárnyas ismerte Nyúlmestert, a hét hegyen, hét völgyön, hét réten, hét mezõn túl is híres tojásfestõt. Mind kiáltoztak, hogy õk is adnak tojást, õk is!
  Kézikocsit húztak oda az addig csak mérgeskedõ, de most hirtelenében megszelídült pulykák. Telerakták tyúk-, liba-, kacsa-, meg pulykatojással.
  No de el tud húzni ennyire megrakott kézikocsit picike nyulacska, még ha Amáliácskának hívják is?!
  Nem tud. de segített neki három liba.

  Miként történt a többi, azt már a képzeletetekre bízom.Megjegyzem: ha arra bízom, akkor biztosan jóra bízom. Egykettõre kitaláljátok nélkülem is, hogy megengedte-e Nyúlmester a pici Amáliácskának a tojásfestést vagy nem!

  Azt viszont valószínûleg nem sejtitek, hogy miként tért vissza az erdõbõl az üres kézikocsival a három liba, legfeljebb vidám libaénekükrõl gyaníthattok valamit, amelyik így hangzott:

  Büszketollas Liba Lalin, rápingált nyuszi.
  Lesz is érte Lilikétõl száz libapuszi!
  Liba Feri tollán lelhetsz tojásremeket.
  Liba Mici, ha meglátja, csókokért remeg!
  No és végül: Liba Marci rátartian jár.
  Fehér szárnyán Nyúlkirálynõ, - és a Nyúlkirály!

  Lelkes Miklós
  (2009)


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egy macska miatt súlyosan megsérült egy nõ Szabadkígyóson

  Az úton átszaladó macska miatt borult fel egy motorkerékpáros a Békés megyei Szabadkígyóson.

 • 'Tenyészcsõdör' lesz az emberevõ krokodilból

  Canberra - "Tenyészcsõdör" lesz az a krokodil, amely feltehetõen megevett egy turistát Ausztráliában szeptember végén.

  A 4,5 méter hosszú emberevõ krokodilt nem azért szaporítják, mert annyira megszerették, vagy hogy minél több embert egyenek utódai, hanem mert nem végezhetnek vele, ugyanis védett, mivel négy méternél nagyobb. Ugyanakkor a vadonba sem engedik vissza, nehogy ismét végezzen valakivel. Állatkertben sem lenne szép mutogatni, elvégre elég kegyeletsértõ az áldozatra nézve. Ezért aztán nem maradt más, mint hogy kap egy háremet.

 • Szavazati jog - kutyáknak

  Úgy tûnik, a nõk után újabb népes csoport jelentkezhet a szavazati jogért: kedves háziállataink, az ember legjobb barátai, a kutyák.

 • Visszatérhetnek New Yorkba a méhek

  Újra hozzá kell szokniuk New York lakóinak a zümmögéshez, ugyanis a városvezetés feloldotta a méhtartás eddig érvényben lévõ tilalmát.

 • Mentőt hívott gazdájához a kutya

  Mentőt hívott gazdájához a kutyaMentőt hívott a kutya, miután gazdája rosszul lett - A négylábú pontosan tudta, mit kell tennie: elővette gazdája zsebéből a telefont, és hívta a 911-et. Tízszer. Majorból, a fekete-fehér foltos keverékből egy csapásra igazi hős lett, miután a közelmúltban valami olyat tett gazdájáért, amit kutya csak ritkán. A labrador-pitbull keverék, aki évek óta segítőkutyaként él beteg gazdája, Terry McGlade mellett, a közelmúltban ugyanis nem csak észrevette, hogy gazdája orvosi segítségre szorul, de tett is arról, hogy kapjon azzal, hogy kihívta a mentőket.

 • Angolna gondoskodik a karácsonyfa-világításról Japánban

  Környezetbarát megoldást választott egy japán akvárium, amely egy elektromos angolnával oldja meg a karácsonyfa kivilágítását.

 • Ausztráliában él a világ legnagyobb lova

  Ausztráliában él, több mint két méter magas, és puszta látványával sokakat megijeszt - ez Noddy, a világ minden bizonnyal legnagyobb lova.

 • Társasházi állattartási szabályok

  A lakótelepek betonrengetegében mindenki vágyik arra, hogy a természet egy darabkáját otthonába varázsolja egy kis állat révén, legyen az kutya, macska, madár vagy aranyhörcsög. De azt is figyelembe kell vennünk, hogy nem csak mi lakunk az épületben, következésképpen tekintettel kell lennünk a többi lakótársra is. Az együttélés szabályait, beleértve az állattartási szabályokat is, általában a társasházak házirendje szabályozza. Lássunk ebbõl néhányat.

 • Emlékmû kóbor kutyáknak

  Állatvédõk vasárnap felavatták Mexikóvárosban az ország tizenötmillió kóbor kutyájának tiszteletére felállított emlékmûvet.

  "Emlékeztetni akarjuk ezzel az embereket az állatkínzásra, mivel a kutyák köztünk élõ élõlények, és egyetlen bûnük az, hogy utcán jöttek a világra vagy felelõtlen gazdájuk volt" - mutatott rá Patricia Espana, a szobor felállítását kezdeményezõ Milagros Caninos elnevezésû szervezet létrehozója.

 • Patkány lakoma kínai módra - Árvízben elpusztult tetemekkel etetnek

  Ínyenc fogásként kínálják a kínai vendéglõk a mezei rágcsálók húsát, miután sokmillió állat pusztult el a rendkívül súlyos árvizekben.

 • Kútból mentettek ki egy kutyát

  Az avartüzek mellett egy állatmentéshez is vonultak a megye hivatásos és önkéntes tûzoltói a hétvégén. Az eb megmenekült.

 • Elefánt-invázió ellen keresnek hatásos eszközöket

  India északi részében, Asszám államban az állatvilág szakértõi a vadon élõ elefántok inváziója ellen keresnek hatásos eszközöket. Falvak, mûvelt területek megóvására erõs növényi rostokból font kerítéseket állítanak fel, amelyeket átitatnak gépkocsi-olajjal és a naga jolokia nevû chilifajta olajával. Ez a világ legerõsebb paprikája és mint ilyen, bekerült a Rekordok Könyvébe. Erõssége a Scoville-skálán meghaladja az ezer egységet. Kísérleteznek rúdra tûzött, szárított paprikával átitatott szalmabálák égetésével is.

 • Húsvéti nyúlvadászat Új-Zélandon

  Rossz idõk járnak a húsvéti nyúlra Új-Zélandon, ahol Otago államban minden évben húsvéti üregi nyúlvadászatot rendeznek, hogy megelõzzék az állat túlszaporodását.

 • Elbántak a H5N1 alvírussal az oszrák macskák

  Vírusmentessé váltak azok az ausztriai macskák, amelyek szervezetében az elsõ tesztek még a H5N1 vírusaltípus jelenlétét mutatták ki. Az osztrák egészségügyi minisztérium állatorvosi részlegének a vezetõje jelentette be, hogy a harmadik ellenõrzõ vizsgálat már egyetlen macska szervezetében sem mutatta ki a madárinfluenza vírusát.

 • A dohányfüst káros hatással van az állatokra is

  A passzív dohányzás nemcsak az emberek egészségére jelent veszélyt. Ugyanúgy nem tesz jót a kutyáknak és macskáknak sem - állítják állatorvosok. A felmérések szerint több millió embert ér passzív dohányzás környezetében, mely tüdõrákot és szívbetegséget okozhat a nem dohányzók között is. Carolynn MacAllister kutató szerint számos olyan tudományos kutatást végeztek mostanában, melyek kimutatják, hogy a passzív dohányzás a háziállatokra is komoly veszélyt jelent. A passzív dohányzás a macskáknál szájrákot és limfómát okozhat, a kutyáknál a tüdõ és az orr rákos megbetegedését válthatja ki, míg a madaraknál tüdõrákban végzõdhet.

 • Kutyákkal nőtt fel, kutyának képzeli magát a megmentett mósómedve

  Kutyákkal nőtt fel, kutyának képzeli magát a megmentett mósómedvePumpkin, az imádnivaló mosómedve igen népes rajongótáborral rendelkezik az interneten. A mosómedvét egy Bahamákon élő család fogadta be. A Nassauban élő Rosie Kemp tavaly talált rá az udvarában a néhány hónapos mosómedvére, akinek el volt törve az egyik lába. Mivel nem találták a meg az anyját, a család úgy döntött, hogy befogadják. A kis állat hamar meggyógyult és a folyamatos gondoskodásnak köszönhetően szépen cseperedett. A Pumpkin-nek elnevezett bahama-szigeteki mosómedve Rosi lányával, Laurával és az ő férjével, William-mel él.

 • Dalmata

  A dalmata erõs, vízszintes hátán jól kirajzolódik a marja. A lágyéka erõs, enyhén ívelt,a hátsó testrésze izmos, lekerekített. Farka a tövénél vaskos, majd kihegyesedik, csaknem a csánkig ér, és a kutya enyhén felfelé görbítve tartja. Mellkasa nem túl széles, de mély és tágas. A feszes, izmos vállak mérsékelten ferdék, a könyökök közel vannak a testhez. Lábai egyenesek, hengeres csontúak, a térd erõsen hajlott. Mancsai macskáéhoz hasonlóak, azaz köralakúak, szorosan zárt, erõs, íves lábujjakkal. A viszonylag hosszú és feszes nyak szépen ívelt. Viszonylag hosszú, lapos koponyával, amely a fülek között meglehetõsen széles.

 • Megerõszakolta bátyja kutyáját a hajléktalan

  Egy hajléktalan férfi 15 év börtönt kaphat szodómiáért, mert bátyja kutyájával közösült.

 • Cápára ugrott fejest a 'kamikáze' ebmentõ gazdi

  Islamorada - Fejest ugrott egy cápára egy férfi az Egyesült Államokban, hogy megmentse kutyáját, melyet már szinte teljesen elnyelt a ragadozó.

  A Floridában élõ férfi a szokásos tengerparti fürdõzésre vitte "középapró", 6 kilós kutyáját. A vízbõl hirtelen kibukkant egy másfélméteres cápa és bekapta csaknem az egész ebet. A gazdi erre ökölbe szorítva kezeit, megcélozta a cápát és fejest ugrott a hátára.

 • Megvakulhatnak a gyerekek a homokozástól

  Évente 6-8 gyerek vakul meg a homokozókban található állati eredetû ürülék miatt Magyarországon. A betegségért toxocare-pete a felelõs. A koszos játszótereken, és homokozókban rengeteg betegséget szedhetnek össze a gyerekek.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása