2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megszabadítják láncaiktól az elefántokat Indiában

Minden indiai állatkertben és cirkuszban élõ elefántot vadvédelmi parkokba és védett területekre kell költöztetni, ahol az állatok szabadabban legelhetnek és kóborolhatnak - a döntést pénteken hozták nyilvánosságra.

B. K. Gupta, az indiai központi állatkerti szervezet képviselõje szerint a rendelet 26 állatkert és 16 cirkusz összesen 140 elefántját érinti. Elmondása szerint a döntést elsõsorban állatvédelmi aktivisták tiltakozására reagálva hozták, akik kifogásolták, hogy sok elefántot fogságban, gyakran órákon keresztül láncra verve tartanak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A jelenleg állatkertekben és cirkuszokban élõ elefántokat olyan, a kormány által fenntartott "elefánttáborokba" költöztetik, amelyek védett területek vagy nemzeti parkok közelében helyezkednek el. Itt szabadon kóborolhatnak és legelhetnek, de a hagyományos elefántgondozók továbbra is rajtuk tartják majd a szemüket.

Néhány elefántgondozó szkeptikusan áll hozzá az elefántok vadrezervátumokba való költöztetéséhez. Ezeket a területeket már eddig is sok kritika érte az emberi élõhelyekre gyakran betörõ állatok miatt.

Kutatások szerint a vadon élõ elefántok tovább és jobb egészségben élnek, valamint jobbak szaporodási mutatóik is - mondta el Rámán Sukumar, a bangalori indiai tudományos intézet ökológiaprofesszora. Az állatkerti elefántok gyakran korábban pusztulnak el, nagyobb eséllyel kapnak el betegségeket és sûrûbben szenvednek elhízás vagy ízületi gyulladás miatt, mint vadon élõ társaik.

Indiában a becslések szerint 28 ezer elefánt él erdei rezervátumokban és nemzeti parkokban, többnyire az ország déli és északkeleti területein. További 3500 állatot tartanak fogságban: a többségük templomokban él vagy az emberek fakitermelõ táborokban dolgoztatják õket, ahol a faanyag emeléséhez vetik be izmos ormányukat. Ezeknek az állatoknak a jövõjérõl egyelõre nem született döntés.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra