rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Új orangutántelepet fedeztek fel Borneón

 • Share on Tumblr

  Budapest/Bécs - Nem áthatolhatatlan, élettõl nyüzsgõ dzsungel, sem a sötétség legmélyebb bugyra, ahova bemerészkedtek a természetvédõk. Valójában egy igencsak átlátható erdõ Borneó keleti részén, és mégis meglepõ felfedezést tettek itt: 219 orangutánfészekre bukkantak, amelyek létezésérõl eddig senki nem tudott.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A 219 fészek a Nature Conservancy környezetvédelmi szervezet szakértõinek közlése szerint akár kétezer orangután otthona is lehet - írja a Der Standard címû osztrák lap online változata. (Az erdõlakó orángutánok az éjszakát is a fák ágai között töltik, alvófészkeket készítenek maguknak).

  Valószínûleg a hegyvidéki, tápanyagszegény környezetnek köszönhetõ, hogy ilyen észrevétlenül éldegélhettek itt a fõemlõsök. Ezen a vidéken ugyanis senki sem akart olajpálmát vagy más, jól exportálható növényt termeszteni.

  Borneó szigetének Indonéziához tartozó keleti részén már régóta keresnek orangutánokat a kutatók. A fészekszámlálás pedig mindennek az alapja - hiszen a vadon élõ emberszabásúak olyan félénkek, hogy nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki megpillanthassa õket.

  A bennszülött Nardiyono, a kutatócsoport terepi vezetõje szerint elképzelhetõ, hogy az újonnan felfedezett populáció egykor egy másik csoportból szakadt le. 1997-ben és 1998-ban ugyanis nagy erdõtüzek pusztítottak Borneón. Lehetséges, hogy egyes állatok a tüzek elõl erre az új területre menekültek, és megtelepedtek.

  Erik Meijaard, a Nature Conservacy kutatója elmagyarázta, hogy az orangutánok a Pongo pygmaeus morio alfajhoz tartoznak, amely sötétebb szõrszínével különbözik a többi orangutántól. "Jól alkalmazkodnak szokatlan körülményekhez, akár a magashegységek erdeiben is elboldogulnak" - mondta Meijaard. "Erõs állkapcsuk van, kérget és leveleket esznek. Agyuk azonban meglehetõsen kicsi, gyakran viccelõdünk is, hogy buták".

  Bár az új populáció felfedezése örvendetes hír, mégsem biztos a faj fennmaradása. Élõhelyüket az esõerdõ irtása egyre csak pusztítja - az olajpálma egyre több területet követel magának. A pálmaolajat élelmiszerek, higiénés és kozmetikai termékek tartalmazzák.

  A kutatók arra figyelmeztetnek továbbá, hogy azok a területek, amelyeken még élnek majmok, többnyire parányiak. Így sok csapat egymástól elszigetelten él, és már nem tud szaporodni egymással - a genetikai állomány pedig leszûkül.

  Ma már csupán 50-60 ezer orangután él a szabad természetben. Kilencven százalékuk Indonéziában, a maradék pedig Malajziában honos.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Harmadára fogyott hízó

  Peking - A harmadára fogyott le egy hízó Kínában, mivel a disznó a május 12-i földrengés miatt 36 napon át jószerivel csak faszenet evett és esõvizet ivott.

  A szecsuáni katasztrófa elõtt még másfél mázsát nyomott a sertés, de most - hogy rábukkantak a romok közt - alig lehet ráismerni, "csontváza" régi önmagának.

 • Ritka majomkölyök az Állatkertben

  Újabb kölyökkel gyarapodott az aranyhasú mangábék csapata a Fõvárosi Állat- és Növénykertben. Az igazi ritkaságnak számító, a világ csupán tíz állatkertjében látható nyugat-afrikai majomfaj az összes állatkert közül Budapesten szaporodik a legjobban.

 • A kutyák agyonetetése is állatkínzás

  Kutyája kóros túlsúlyossága miatt bíróság elé került egy brit testvérpár, mert a túltáplálás is vétség, sõt állatkínzásnak minõsül. A szigetországban most elõször foglalkozik bíróság egy betegesen elhízott eb ügyével.

 • Bûnös a macskafülfúró

  Bûnösnek ítélte a bíróság a macskaékszerezõ nõt az Egyesült Államokban.

 • Kínába tartó tigriscsont-szállítmányt foglaltak le indiai vámosok

  Mintegy 230 ezer dollár (52 millió forint) értékû, Kínába tartó tigriscsontot és egyéb állati testrészt foglaltak le indiai vámosok, rövid idõn belül ez volt a harmadik olyan csempészszállítmány, amelyet minden bizonnyal a hagyományos kínai orvoslásban akartak felhasználni.

 • Éhes panda a disznóólban

  Rajtakaptak egy éhes kínai pandát, amint csontdarabokat ropogtat egy disznóólban.

 • Megölheti a kíváncsiság az elvadult ausztráliai macskákat

  Ausztrál kutatók az országban kóborló macskák millióinak kíváncsiságát tennék próbára, ami azonban az elvadult állatok életébe kerülhet.

 • Skót lógófülû

  1961-ben egy perthshire-i farmon született egy kismacska, amelynek fülei a fejére lapultak. A farmer, William Ross úgy döntött, elkezdi tenyészteni a vonalat, és így született meg a skót lógó fülû macska. A fajtát az 1978-as amerikai kiállításon ismerték el gyõztesnek, és a tenyésztés fõ központja ma is az Egyesült Államokban található. A skót lógó fülût normál fülû macskákkal kell pároztatni, mert különben valószínûleg ízületi vagy porcproblémák merülnek fel. Bár a tenyésztõ állítja, hogy a lógó fül nem okoz kellemetlenséget a macskáknak, félõ, hogy a fajta hajlamos a fülatkára vagy a süketségre.

 • Megadta a nevét és címét az elveszett papagáj, így gyorsan hazakerült

  Egy elveszett tokiói papagáj miután befogták, és egy állatmenhelyre került, megadta a címét, és így hamarosan visszavitték a gazdájához.

 • Elsõ munkanapján megtámadták az oroszlánok az állatkerti gondozót

  A takarító le akarta rövidíteni az utat.

  Rosszul kezdõdött az elsõ munkanapja egy kínai állatkerti dolgozónak: oroszlánok támadtak rá és súlyosan megsebesítették.

 • Paris Hilton a hõs

  Paris Hilton húsz nyulat mentett meg a biztos haláltól. "Megláttam a nyuszikat az állatkereskedésben, ahol azt mondták, hogy a kígyóknak akarják odaadni õket."

 • Orruknál fogva vezetik az orchideák a darazsakat

  Az ulmi egyetem osztrák-német kutatócsapata az Európában is honos széleslevelû nõszõfût (Epipactis helleborine) figyelték meg, amelyet szinte kizárólag darazsak poroznak be: méheket vagy dongókat alig találni a virágokon.

  Erre már Darwin se talált magyarázatot.

  Most viszont megoldódott a rejtély: a nõszõfû kémiai jelek segítségével úgy tesz, mintha hernyók dézsmálnák.

 • Pózoló cicák naptáron - fotókkal

  A cica tulajdonosok tudják, hogy néha nagyon emberszerûek tudnak lenni kedvenceik.

 • Egyes polipok lepényhalakat utánoznak

  A polipok még a szakértõket is rendszeresen meglepik.

 • Ember harapott embert ebek miatt

  Játszadozó kutyák miatt harapott meg egy ember egy másikat az Egyesült Államokban.

 • Állatos viccözön #2

  Várunk további "szalonképes" állatos vicceket e-mailben!

 • Ülepükrõl is felismerik egymást a csimpánzok

  Ülepükrõl is felismerik fajtársaikat a csimpánzok - mutatta ki egy amerikai kísérlet.

  A Georga állambeli Emory Egyetemen hat felnõtt csimpánzt vizsgáltak. Valamennyinek sikerült összepárosítani csimpánzpofákról és csimpánzfenekekrõl készült fényképeket. A sikernek azonban volt egy feltétele; az, hogy a majmok ismerjék a képeken szereplõ állatokat. "A fotókat nem csupán társaik képmásaként fogták fel, hanem gondolatban összekapcsolták a rajtuk szereplõ példányok egész testével, és így sikerült egymás mellé rendelni az arcokat és a hátsókat" - mondta Frans de Waal kutatásvezetõ.

 • Kínaiul tanítják az amerikai pandavendéget

  Kínai nyelvre akarnak okítani egy amerikai óriáspandát Kínában.

 • Nagy árat fizetett az ajándék hüllõ miatt

  Jogosulatlan állattartás miatt bíróság elé állítanak egy férfit az amerikai Attleboro-ban, mert a környezetvédelmi hivatalhoz fordult, hogy segítsenek eltávolítani egy ajándékba kapott alligátort a lakásából.

 • Lelõttek egy nõre támadó házi csimpánzt Amerikában

  Hartford - Megtámadott és súlyosan megsebesített egy nõt egy éveken át háziállatként tartott, jól idomított csimpánz Connecticut államban. A rendõrök végeztek az állattal.

  Az áldozat barátnõjét akarta meglátogatni, aki lakásában tartotta a 90 kilogrammos, 15 éves majmot.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása