2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megérkezett Bo, a washingtoni elsõ kutyakölyök

Washington - Megérkezett, itt van Bo, a várva várt washingtoni elsõ kutyakölyök: a fekete-fehér portugál vízikutyát Edward Kennedy szenátor ajándékozta az elnöki családnak.

Barack Obama elnök két lánya választott a kis kutyának nevet Bo Diddley (1928-2008), a legendás afroamerikai gitáros-énekes, a blues és a rock neves elõadója után.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A fõvárosi újságírók hónapok óta találgatták, mikor érkezik meg az Obama által lányainak már tavaly megígért eb a Fehér Házba. Bo hivatalosan csak kedden debütál a nyilvánosság elõtt, a róla szóló hír azonban már szombat éjjel kiszivárgott.

A két Obama-lány, Malia és a Sasha nemcsak a gitáros-énekesre emlékezett a névadással: unokatestvérük macskájának is Bo a neve, és édesanyjuk, Michell Obama apjának beceneve Diddley volt - olvasható a vasárnapi The Washington Postban, amely képpel illusztrált, címoldalas, a szomáliai kalózdrámáról szóló anyagnál is terjedelmesebb cikkben számolt be a kutyáról.

Bo kitûnõen alkalmas lesz a fehér házi fogadásokra: szmokingfekete szõre, fehér mellénye és mancsai vannak, pofácskáját kackiás kecskeszakáll díszíti.

Az annak idején a Watergate-botrányt leleplezõ The Washington Post büszkén tudatta, hogy õk írták meg elõször: Bo az Obama-család kutyája. Az exkluzív értesülést komoly egyezkedés elõzte meg: korábban a The New York Times számolhatott be elsõként a first lady konyhakertjérõl, a The Washington Postnak ígérték azonban az elsõ eb sztoriját.

Belsõ információk szerint az Obama-família tagjai odavannak a 6 hónapos kutyakölyökért, amely állítólag szobatiszta és eddig nem rágcsálta meg egyik bútort sem az elnöki rezidencián. Bo illedelmes, ugyanis alapos kiképzést kapott Kennedy szenátor kutyatrénereitõl, méghozzá egy titkos, Washington melletti helyszínen.

A kutyatartás gyakorlatias kérdéseit - ki fogja sétáltatni, ki eteti - még nem döntötte el az elnöki család; Bo az elsõ kiskutya nemcsak Malia és Sasha, hanem szüleik, Barack és Michelle életében is. Szakértõk azonban figyelmeztetnek: a portugál vízikutya energikus, nagy a mozgásigénye, sokat kell vele játszani. Az sincs még eldöntve, hogy Bo melyik szobában, kivel fog aludni.

Az már február végén eldõlt, hogy portugál vízikutya lesz az új "elsõ eb" a Fehér Házban, Obamáék azelõtt a labrapudlin (labrador
retriever és pudli keveréke) is gondolkodtak.

Barack Obama már az elnökválasztás estjén megígérte lányainak, hogy kapnak egy négylábút a washingtoni elnöki rezidenciáravaló beköltözéskor. Az elnök korábban csak annyit közölt, hogy nagyobbik lánya, a 10 éves Malia allergiája miatt úgynevezett hipoallergén kutyát keresnek, amelyet egy állatmenhelyrõl szeretnének örökbe fogadni.

Kennedy szenátor - akinek három portugál vízikutyája (PWD) is van, Sunny, Splash és Cappy - feleségével, Victoriával sokat ecsetelte az elnök párnak, milyen erényei vannak ennek a kutyafajtának. "Nem is lehetnénk boldogabbak (...) biztos, hogy Bót imádni fogják a lányok és szüleik is" - olvasható a Kennedy-pár közleményében.

Obama azon szándékával kapcsolatban, hogy menhelyrõl szerettek volna örökbe fogadni kutyát, már korábban kétségek merültek fel: ugyanis szinte kizárt, hogy egy ilyen gondosan tenyésztett kutyafajta példányai menhelyen kössenek ki.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra