2024.04.23. - Béla

Kimúlt egy igen ritka leopárd

Moszkva - Rendkívül ritka, amuri leopárd tetemére bukkantak az Oroszországi Primorjei (Tengermelléki) területen.

A dögöt Razdolnoje településtõl mintegy 10 kilométernyire találták az usszuri tigrisek megmentésére hivatott "Tigris hadmûvelet" munkatársai. Usszurijszkba, az ottani mezõgazdasági akadémiára vitték, hogy szakértõk derítsék ki, mitõl múlt ki az állat. Nem tartják kizártnak, hogy vadorzók áldozata lett, de azt sem, hogy egy tigris ölte meg.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az amuri, vagy távol-keleti leopárd (Panthera pardus orientalis) a legészakibb leopárd alfaj. Egyes források szerint csak a Primorjei terület délnyugati részén él, mások szerint Kínában és Koreában is elõfordul.

Állománya azonban - legalábbis Oroszországban - alig 30 egyedre csökkent, így a kipusztulás szélén áll, s ez környezetvédõk szerint elsõsorban az élettér szûkülésének - a lombos erdõk visszaszorulásának, a barbár irtásoknak, az erdõtüzeknek, és nem kis részben az út- és csõvezeték-építéseknek a következménye.

A figyelem két éve is a fajra terelõdött, amikor vadorzók elejtették az összesen 7-15 nõstény egyikét.

Tavaly novemberben befogtak és megvizsgáltak egy nõstényt, mert a korábban vizsgált egyedeknél azonos szívproblémákat találtak, és attól tartottak, hogy ezt a beltenyészet miatt genetikai tényezõk okozzák. Az Aljonának elnevezett állat azonban egészségesnek bizonyult, a vizsgálatok után szabadon engedték.

Mivel az állomány a kihelyezett kamerák és a nyomok tanúsága szerint az utóbbi két évtizedben nem csökkent, a szakértõk szerint van remény az alfaj fennmaradásának biztosítására, egyebek között úgy, hogy máshol befogott állatokat telepítenek élõhelyükre. Ezzel a módszerrel Floridában sikerült az összesen tíz egyednyi leopárdpopuláció létszámát mintegy százra növelni.

A távol-keleti leopárd bundája foltos, testhossza 110-140 centiméter, farka további 80-90 centis, súlya elérheti az 50 kilogrammot. Kis és nagyobb emlõsökkel, madarakkal táplálkozik, magányosan él, egyszerre általában 2-3 utódnak ad életet, várható élettartama 20 év körül van.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra