2024.04.18. - Andrea, Ilma

Agresszió helyett diplomácia csimpánzéknál

Bécs - A majmoknál sokrétû a kurkászás szerepe - nemrég derült ki például, hogy a jávai majmok a szexért különbözõ idõtartamú kurkászással "fizetnek". Most a minnesotai egyetem majomkutatói felfedezték, hogy diplomáciai szerepe is van.

Azok a kistermetû csimpánzhímek, amelyek különösen szorgosan ápolgatják fajtársaik szõrzetét, csekély testi erejük ellenére is jó eséllyel pályázhatnak vezérszerepre csapatukban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatók tíz éven keresztül figyelték meg egy tanzániai nemzeti park csimpánzait. A majmok különbözõ taktikákat alkalmaztak, hogy alfaállat - falkavezér - váljék belõlük. Egy nagyobb termetû vezérhím riválisait testi erejével gyõzte meg, egy kisebbik azonban úgy tett szert közkedveltségre, hogy fajtársai szõrzetét különösen nagy szorgalommal kurkászta. Egy közepes termetû egyed keverte a két módszert, és szintén sikeresnek bizonyult.

"A csimpánzoknál a szövetségesek keresése is sikerre vezet" - erõsítette meg Kevin Langergraber antropológus, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója a Der Standard címû osztrák lapnak. "A kurkászásnak igen fontos szociális szerepe van náluk. A csimpánzok kosz és rovarok után kutatva ujjaikkal átfésülik társaik szõrzetét, és kiszedegetik a benne élõsködõket. Ezzel egy idõben masszázst is végeznek, amely kellemesen ellazítja a partnert."

Hormonális vizsgálatok kimutatták, hogy eközben a stressztõl is megszabadulnak az állatok. "Az is ismert, hogy a kurkászás tartja életben a szociális viszonyokat. Amelyik csimpánz a másikat kurkássza, azt reméli, hogy ezt követõen az megosztja vele élelmét. Vagy éppen koalíciós partnert keres ahhoz, hogy alfaállat válhasson belõle." Langergraber szerint a csimpánzok ébrenléti idejük akár egy ötödét is "elkurkásszák".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra