rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Milyen hüllõt válasszak?

 • Share on Tumblr

  Egyre népszerûbb hazánkban a hüllõ és kétéltû tartás.

  Sokan azért tartanak hüllõt, mert szereti megfigyelni az állatait, a táplálkozásukat, a szaporodásukat és a róluk való gondoskodás sok örömöt okoz.

  Sokan persze sznobizmusból tartanak ilyen állatokat, nem a természet és az állatok iránt érzett szeretet és alázat vezérli õket, hanem a környezetüknek szeretnék megmutatni, hogy õk mennyire „különleges” és „extrém” emberek.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Amikor dolgoztam állatkereskedésekben – plázákban – tisztelet a kivételnek – sok emberen éreztem ezt.

  Nekik nem lehet megmagyarázni, hogy fagyasztott egérrel etessen, mert kíméletes és praktikus megoldás. Sokan az élõ egeret vittek, mert látni akarták a gyilkolást és azt, ha esetleg szenved az egér.

  Sokan tartanak már olyan mérges kígyót, is amit megoperáltak, a méreg-berendezést eltávolították, mert egy két méteres kobra mégiscsak kuriózum a lakásban, ellenben fél az állattól, semmilyen gyakorlata nincs, sem a szükséges engedélyek nincsenek a birtokában.

  Az ilyen megcsonkított állatot tartó embereket nem fogadják be és kivetik magukból, az igazi terraristák!

  A mérges kígyó mérge, a zsákmányszerzés mellett, elõemészti a takarmány állat szöveteit, így tudja rendesen megemészteni a táplálékot.

  Napjainkban nagyon-nagy a választék, az ázsiai házi gekkóktól, egészen a kajmánig!

  Mindenkinek magának kell eldönteni, milyen állat csoport tetszik, kígyók, gekkók, varánuszok, békák, pókok, sáskák stb.

  Szinte csak a képzelet és a pénztárca szab határt.

  St. Pöltenben 2008. szeptemberében voltam „Exotica” börzén, ott láttam egy királypiton színváltozatot, ami 4000 euróba került, de egy smaragd varánusz ára is 1000 euró.

  Mivel élõ állatra nincs garancia és elpusztul egy ilyen drága állat, az bizony anyagilag is megterhelõ, nem beszélve az állat eszmei értékérõl, életérõl!

  Két fajta állatokat lehet beszerezni:

  Az elsõ csoport, a vad-befogásból származó hüllõk

  Ezekbõl rengeteg van szinte minden kereskedésben találkozhatunk velük.

  Az ilyen kereskedés más veszélyt is rejt magában. A Föld minden részérõl importált állatok nagyon sok élõsködõt és kórokozót hordoz magában, kivétel nélkül szinte mind!

  Ezek átterjedhetnek más állatokra is, pl.: takarmányegérre stb.

  Sõt léteznek emberre veszélyes kórokozók is (humanopatogén), ilyenkor zoonózisról beszélünk.
  Ahol ezeket az állatokat befogják, ezeken a farmokon sokáig embertelen körülmények között vannak az állatok tartva, nem kapnak vizet sem.

  Ilyenkor a köszvény lép fel és leáll az állatok veséje, ami a pusztulásukhoz vezet.

  Én amikor importból származó díszhalakkal foglalkoztam, rajtam egy rejtélyes börbetegség jött ki, amirõl nem tudták, hogy mi lehet. Kb. fél év alatt gyógyultam meg!

  A természetben nem viseli meg az állatot, együtt él velük, a terráriumban, ezek a paraziták és kórokozók, az ideális körülményeknek köszönhetõen felerõsödnek és elpusztítják az állatokat!
  Gondoljunk csak arra, hogy Ázsiában nem olyan régen a Sarsvírus szedte az áldozatait, aminek akár egy kígyófaj is lehet a vivõgazdája. A tudomány még a mai napig nem tisztázta teljes egészében az Ebolavírus természetes rezervoárjainak a körét, ami egy kígyó is lehet. De egészen kézzelfogható példa a lóencephalitis vírusa, mely az embert is képes megbetegíteni (agyvelõgyulladást okoz az emberben). A kórokozó egyik rezervoár csoportja a hüllõk körébõl kerül ki.

  Sokszor átterjedhetnek más állatokra is. Nekem egy amerikából importált honduraszi
  királysikló tavaly 15-20 állatomat fertõzött meg, ezek mind el is pusztultak! Entamoeba nevû parazita volt, ami egysejtû és szépen lassan lerágják az állat bél falát, ami elhal.
  Ez szerencsére nem humanopatogén, mert 35 °C - körül elpusztulnak.

  Ezeket a vadon fogott állatokat minden esetben 8 hétig karanténozni kell, ha lehet külön szobában, nem érintkezhet a többi állattal. Leginkább a békák nagy része vadon-fogott, de a karantén után velük nem szokott gond lenni, de azért 1-1 állat elpusztul, ez pedig kivédhetetlen.

  A másik csoport a tenyésztett állatok

  Itt a probléma, hogy az egyik ilyen fontos szempont a hosszú ideje, kis egyedszámra épülõ tenyésztés, ami a rokon tenyésztést okozza.

  Ilyenkor a zárt tenyészetben megnõ a terméketlenség, romlik a keltetési arány, gyakori a csökkent vitalitású utódok megjelenése.

  Ebben az esetben jó hatású a fogságban tenyésztett populációra néhány, megfelelõen megválasztott, vadbefogásból származó, idegen géneket hordozó hím kígyó beszerzése.

  A tenyésztett állatoknál, nem nagyon áll fenn parazita és kórokozó fertõzés veszély, de lehetnek kivételek!

  Megismerve a tenyésztett és a vadbefogásból származó állatok beszerzésének elõnyeit és hátrányait azt tartom, hogy a fogságban jól szaporodó, nagy egyedszámban tenyésztett állatok esetén nem érdemes vadbefogásból származó egyedeket beszerezni.

  Ezeket a dolgokat vásárlás elõtt nagyon fontosak tartom átgondolni!

  Demeter Attila

  Felhasznált irodalom:
  Dr. Gál János: Királysiklók a terráriumban (Kitaibel kiadó 2007)
  Dr. Gál János: (2006): Egzotikus állatok egészségvédelme I. Hüllõegészségtan. Bollók és Társa BT.,


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A legeltetett tehenek teje védi a szívet

  A legeltetett tehenek teje sokkal egészségesebb az emberi szívnek, mint az ipari állattenyésztõ telepeken élõké - mutatták ki amerikai tudósok.

  Korábbi kutatások már igazolták, hogy a friss füvön élõ, legeltetett szarvasmarhák teje ötször annyi konjugált linolsavat (CLA) tartalmaz, mint az állattenyésztõ telepeken élõ társaiké. Állatkísérletek során azt is igazolták már, hogy a CLA védi a szívet és segíthet a lefogyásban.

 • Majdnem 100 kilométert utazott az autó alvázán a koala

  Majdnem 100 kilométert utazott az autó alvázán a koalaÓriási szerencséje volt egy négyéves koalának, amikor az autópályájára tévedt. Bár egy kocsi elütötte, a kisebb sérüléseket szenvedett állat kitartóan kapaszkodott az alvázba, mígnem egy benzinkútnál a kocsiban utazó család kiszállt, s végre észrevette a potyautast.A sofőr elmondta: kisebb puffanást érzett, de nem gondolt semmi rosszra, s csak 90 kilométer megtétele után állt meg. A szívós kis koalát a közeli állatklinikára vitték, majd az Ausztrália Állatkert kórházába szállították. Teljes felépülése után visszaengedik a vadonba.

 • Újraélesztette gazdáját egy kutya

  Addig ugrált mellkasán, míg megindult a szívverése.

  Kitüntetést kapott Autsztrália Queensland államában az a kutya, amely addig ugrált az eszméletét vesztett gazdája mellkasán, míg az idõs férfinek újra indult a szívmûködése - írja az Azta.hu Aztán az utcára rohant és riadóztatta a járókelõket, de akkor már a gazda is hívni tudta a mentõket.

 • Kutyaütõ ebtolvaj: ugyanazt lopta el kétszer

  Tokió - Kutyaütõ ebtolvajt csípett el a rendõrség Japánban: a férfi másodszor is megpróbált "meglovasítani" egy kutyát, és másodszor is ugyanazon az eben bukott le.

 • Beszakadt a jég a kutyus alatt, a tűzoltók mentették ki

  Beszakadt a jég a kutyus alatt, a tűzoltók mentették kiEgy Greenville-ben található tóból mentettek ki a tűzoltók egy nagytestű kutyát, aki alatt beszakadt a jég és bármennyire is próbálkozott, nem tudott kijutni a jéghideg vízből. A Boo nevű kutyához szerencsére gyorsan megérkezett a segítség az Elsmere-i önkéntes tűzoltók személyében, akik gyorsan beeveztek csónakjukkal a kutyához és kivitték partra, ahol a többi tűzoltó törölközőkkel és takarókkal várta a bajba jutott kutyát. A gazdái szerint a barátságos kutya gyakran szokott sétálni a tónál ám korábban sosem merészkedett rá a befagyott tó jegére.

 • Elbántak a H5N1 alvírussal az oszrák macskák

  Vírusmentessé váltak azok az ausztriai macskák, amelyek szervezetében az elsõ tesztek még a H5N1 vírusaltípus jelenlétét mutatták ki. Az osztrák egészségügyi minisztérium állatorvosi részlegének a vezetõje jelentette be, hogy a harmadik ellenõrzõ vizsgálat már egyetlen macska szervezetében sem mutatta ki a madárinfluenza vírusát.

 • Állatkínzó mutatvány?

  Sosem láttunk még kötélen táncoló elefántot. Az egyik bangkoki állatparkban találtunk rá példát.

 • Látványos gólyagyûrûzés a Tápió-vidéken

  Az MME munkatársai szombaton gólyagyûrûzést rendeztek a Tápiómente nyolc településének lakosságával. A gólyagyûrûzés tudományos célú tevékenység, melynek segítségével a szakemberek a madarak vonulásáról szeretnének pontosabb képet kapni.

 • Lelõtték az izlandra tévedt jegesmedvét

  Reykjavík - Az izlandi rendõrség eredetileg meg akarta menteni azt a jegesmedvét, amely több száz kilométeres távúszás vagy jégtáblás sodródás után keveredett a szigetországba, de az állat futásnak indult, mire lelõtték - jelentette be utólag Reykjavíkban a hatóság.

 • Nem szabadul Nagy Testvér, a heroinfüggõségbõl kigyógyított elefánt

  Peking - A sikeres elvonókúra ellenére soha többé nem élhet szabadon Nagy Testvér, a négyéves elefántbika és három társa, amelyeket heronifüggõség miatt három évig kezeltek Kínában.

  Az elefántokból kábítószercsempészek csináltak drogos állatokat heroinba mártott banánból álló koszttal. A kínai hatóságok szabadították ki õket a csempészek fogságából 2005-ben a kínai-burmai határon.

 • Macskabagoly-támadás Mohácson

  Pécs - Fejberúgta egy fiókáit védõ macskabagoly a Magyar Madártani Egyesület (MME) egyik önkéntesét a minap Mohácson - közölte Bank László, az MME Baranya megyei csoportjának irodavezetõje.

 • 15 kölyke született egy ír szetternek - fotóval!

  Egy átlagos ír szetter legfeljebb hét-nyolc kölyköt hoz világra, ám Romy ennek dupláját, tizenöt csöppséget szült.

 • 700 kilómétert tett meg az ellopott kutya!

  Hétszáz kilométert tett meg gyalog egy németjuhász Olaszországban, akit a gazdájától még nyáron lopott el valaki a nyaralásuk közben a dél-olaszországi Salernoban.

  A tolvajtól gyorsan meglépett, és egy salernoi család fogadta be, de náluk sem talált nyugalmat, tõlük is folyton megszökött, mígnem végleg eltûnt.

 • A dohányfüst káros hatással van az állatokra is

  A passzív dohányzás nemcsak az emberek egészségére jelent veszélyt. Ugyanúgy nem tesz jót a kutyáknak és macskáknak sem - állítják állatorvosok. A felmérések szerint több millió embert ér passzív dohányzás környezetében, mely tüdõrákot és szívbetegséget okozhat a nem dohányzók között is. Carolynn MacAllister kutató szerint számos olyan tudományos kutatást végeztek mostanában, melyek kimutatják, hogy a passzív dohányzás a háziállatokra is komoly veszélyt jelent. A passzív dohányzás a macskáknál szájrákot és limfómát okozhat, a kutyáknál a tüdõ és az orr rákos megbetegedését válthatja ki, míg a madaraknál tüdõrákban végzõdhet.

 • Oroszlánokkal lakik egy hónapig

  Két oroszlánnal éldegél összezárva egy hónapig egy férfi az Egyesült Államokban.

 • Durva: Lelõhetik a kóbor kutyákat Egerben

  Kilövési engedélyt adott az Egerben, illetve a városhatárban kóborló kutyákra a település jegyzõje a mezõõröknek.

 • Sírva ölelte magához elveszettnek hitt kutyusát a kisfiú

  Sírva ölelte magához elveszettnek hitt kutyusát a kisfiúEgy texasi anyuka videót készített azokról a megható pillanatokról amikor kisfia végre viszontlátta a hetekkel korábban eltűnt kutyáját. Paula Williams és a kisfia, Khane hetekig kereste az eltűnt kutyát, ám minden erőfeszítésük ellenére sem találták, és egy hónap múlva már kezdték feladni a reményt, hogy előkerül szeretett kutyusuk. Paula azonban megtudta, hogy Kase nevű kutyájukat egy közelben élő család megtalálta és befogadta. Természetesen azonnal felkereste a családot, akik elmesélték Paulának, hogy az út szélén látták meg a magányosan csatangoló kutyát és mivel megsajnálták hazavitték magukkal és gondját viselték, addig amíg gazdája rá nem talált.

 • Ado 1 százalék

  Ado 1 százalékA négylábú védencek nevében is hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával az állatok mentését segítik. Angyalaink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az Orpheus Gazdikeresõ Programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szeretõ gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentõ tevékenységkor a hála a segítõk felé irányul, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Köszönjük!

 • Állatokon tesztelt termékek

  Állatokon tesztelt termékekMindenki számára ismert a látvány, amikor is állatokat szépészeti termékfejlesztési céllal kísérleti alanyként alkalmaznak. Kikötözött, leborotvált, csövekkel tűzdelt apró gerincesek, macskák, kutyák, majmok... mind - mind azt szolgálják, hogy a bőrkrém és a smink jobb legyen a vásárlóknak. Egy - egy teszthez állatok tucatjait, de olykor százait kell felhasználni, így évente húszmilliónál több az állatkísérletre felhasznált állatok száma. Az EU-ban és Magyarországon sem legális a kísérleti állatok szépészeti célú felhasználása, így a kísérleti biznisz Kínában működik, onnan a teszt...

 • Fülbevalót a majmoknak

  Fülbevalót kapnak az embereket zaklató majmok egy indiai városban, de nem azért, hogy szebbek legyenek, hanem sterilizálásuk jelölése végett.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása