rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Milyen hüllõt válasszak?

 • Share on Tumblr

  Egyre népszerûbb hazánkban a hüllõ és kétéltû tartás.

  Sokan azért tartanak hüllõt, mert szereti megfigyelni az állatait, a táplálkozásukat, a szaporodásukat és a róluk való gondoskodás sok örömöt okoz.

  Sokan persze sznobizmusból tartanak ilyen állatokat, nem a természet és az állatok iránt érzett szeretet és alázat vezérli õket, hanem a környezetüknek szeretnék megmutatni, hogy õk mennyire „különleges” és „extrém” emberek.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Amikor dolgoztam állatkereskedésekben – plázákban – tisztelet a kivételnek – sok emberen éreztem ezt.

  Nekik nem lehet megmagyarázni, hogy fagyasztott egérrel etessen, mert kíméletes és praktikus megoldás. Sokan az élõ egeret vittek, mert látni akarták a gyilkolást és azt, ha esetleg szenved az egér.

  Sokan tartanak már olyan mérges kígyót, is amit megoperáltak, a méreg-berendezést eltávolították, mert egy két méteres kobra mégiscsak kuriózum a lakásban, ellenben fél az állattól, semmilyen gyakorlata nincs, sem a szükséges engedélyek nincsenek a birtokában.

  Az ilyen megcsonkított állatot tartó embereket nem fogadják be és kivetik magukból, az igazi terraristák!

  A mérges kígyó mérge, a zsákmányszerzés mellett, elõemészti a takarmány állat szöveteit, így tudja rendesen megemészteni a táplálékot.

  Napjainkban nagyon-nagy a választék, az ázsiai házi gekkóktól, egészen a kajmánig!

  Mindenkinek magának kell eldönteni, milyen állat csoport tetszik, kígyók, gekkók, varánuszok, békák, pókok, sáskák stb.

  Szinte csak a képzelet és a pénztárca szab határt.

  St. Pöltenben 2008. szeptemberében voltam „Exotica” börzén, ott láttam egy királypiton színváltozatot, ami 4000 euróba került, de egy smaragd varánusz ára is 1000 euró.

  Mivel élõ állatra nincs garancia és elpusztul egy ilyen drága állat, az bizony anyagilag is megterhelõ, nem beszélve az állat eszmei értékérõl, életérõl!

  Két fajta állatokat lehet beszerezni:

  Az elsõ csoport, a vad-befogásból származó hüllõk

  Ezekbõl rengeteg van szinte minden kereskedésben találkozhatunk velük.

  Az ilyen kereskedés más veszélyt is rejt magában. A Föld minden részérõl importált állatok nagyon sok élõsködõt és kórokozót hordoz magában, kivétel nélkül szinte mind!

  Ezek átterjedhetnek más állatokra is, pl.: takarmányegérre stb.

  Sõt léteznek emberre veszélyes kórokozók is (humanopatogén), ilyenkor zoonózisról beszélünk.
  Ahol ezeket az állatokat befogják, ezeken a farmokon sokáig embertelen körülmények között vannak az állatok tartva, nem kapnak vizet sem.

  Ilyenkor a köszvény lép fel és leáll az állatok veséje, ami a pusztulásukhoz vezet.

  Én amikor importból származó díszhalakkal foglalkoztam, rajtam egy rejtélyes börbetegség jött ki, amirõl nem tudták, hogy mi lehet. Kb. fél év alatt gyógyultam meg!

  A természetben nem viseli meg az állatot, együtt él velük, a terráriumban, ezek a paraziták és kórokozók, az ideális körülményeknek köszönhetõen felerõsödnek és elpusztítják az állatokat!
  Gondoljunk csak arra, hogy Ázsiában nem olyan régen a Sarsvírus szedte az áldozatait, aminek akár egy kígyófaj is lehet a vivõgazdája. A tudomány még a mai napig nem tisztázta teljes egészében az Ebolavírus természetes rezervoárjainak a körét, ami egy kígyó is lehet. De egészen kézzelfogható példa a lóencephalitis vírusa, mely az embert is képes megbetegíteni (agyvelõgyulladást okoz az emberben). A kórokozó egyik rezervoár csoportja a hüllõk körébõl kerül ki.

  Sokszor átterjedhetnek más állatokra is. Nekem egy amerikából importált honduraszi
  királysikló tavaly 15-20 állatomat fertõzött meg, ezek mind el is pusztultak! Entamoeba nevû parazita volt, ami egysejtû és szépen lassan lerágják az állat bél falát, ami elhal.
  Ez szerencsére nem humanopatogén, mert 35 °C - körül elpusztulnak.

  Ezeket a vadon fogott állatokat minden esetben 8 hétig karanténozni kell, ha lehet külön szobában, nem érintkezhet a többi állattal. Leginkább a békák nagy része vadon-fogott, de a karantén után velük nem szokott gond lenni, de azért 1-1 állat elpusztul, ez pedig kivédhetetlen.

  A másik csoport a tenyésztett állatok

  Itt a probléma, hogy az egyik ilyen fontos szempont a hosszú ideje, kis egyedszámra épülõ tenyésztés, ami a rokon tenyésztést okozza.

  Ilyenkor a zárt tenyészetben megnõ a terméketlenség, romlik a keltetési arány, gyakori a csökkent vitalitású utódok megjelenése.

  Ebben az esetben jó hatású a fogságban tenyésztett populációra néhány, megfelelõen megválasztott, vadbefogásból származó, idegen géneket hordozó hím kígyó beszerzése.

  A tenyésztett állatoknál, nem nagyon áll fenn parazita és kórokozó fertõzés veszély, de lehetnek kivételek!

  Megismerve a tenyésztett és a vadbefogásból származó állatok beszerzésének elõnyeit és hátrányait azt tartom, hogy a fogságban jól szaporodó, nagy egyedszámban tenyésztett állatok esetén nem érdemes vadbefogásból származó egyedeket beszerezni.

  Ezeket a dolgokat vásárlás elõtt nagyon fontosak tartom átgondolni!

  Demeter Attila

  Felhasznált irodalom:
  Dr. Gál János: Királysiklók a terráriumban (Kitaibel kiadó 2007)
  Dr. Gál János: (2006): Egzotikus állatok egészségvédelme I. Hüllõegészségtan. Bollók és Társa BT.,


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Pelikán csipkedte a meteorológust egyenes adásban

  Pelikán csipkedte egy idõjárás-jelentõ farát élõ adásban egy ausztrál tévécsatornán.

 • A határban csavargó kutyákat lelövik, ugye?

  A határban csavargó kutyákat lelövik, ugye?A kóbor kutyák által okozott természetkárosítás kapcsán mind együtt kellene gondolkodnunk, mégpedig abba az irányba, hogy a háziállatok összes cselekményéért az állat tartója a felelős. Állatot elhagyni, kitenni, kóborrá tenni bűncselekmény, amiért a gazda akár börtönt is kaphat(na, ha valakit a hatóság részéről érdemben érdekelne és nyomozna az állatkínzók után). Ehelyett a vadász - természetvédő szerint az állatvédő 'lelkiző seggfej', az összes kóbor macska és kutya kiirtást érdemel, az állatvédők szerint a vadász 'otromba gyilkos'... az állatait szabadon engedő 'gazda' meg megfoghatatlan és legtöbbször ismeretlen marad...

 • Elkobozzák a hangoskodó kakasokat

  Begyûjtik a kukorékoló kakasokat Szváziföld fõvárosában - közölte a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán csütörtökön. Egy régi törvény szerint tilos ugyanis "kellemetlenséget" okozni.

  A tilalom alá esik a zajszennyezés és bizonyos állatok tartása is. A fõvárosban sokan panaszkodtak a hangoskodó madarakra, ezért a városi tanács elkobozza a törvényszegõ kakasokat - mondta Mbabane tanácsának szóvivõje. A városban tilos ugyanis kakasokat tartani, de tyúkból akár tizenkettõt is nevelhetnek egy háztartásban.

 • Ruhr-vidéki vándormacska

  Potyautasként, egy autó hátsó tengelyén utazott kilométereken át egy macska a németországi Ruhr-vidéken.

 • Az orvvadászok ellen küzdenek Indiában

  India állami, a vadállatok ellen elkövetett bûntettek megakadályozását célzó irodát nyitott, hogy ezzel is megkettõzze erõfeszítéseit a tigrisek és egyéb, veszélyeztetett állatok orvvadászata ellen.

 • Fókavész: 48 tetem hat nap alatt

  A dán hatóságok szerint fókavész fenyeget Észak-Európában, ugyanis a dániai Anholt szigetére 48 fóka tetemét sodorta a víz 6 nap alatt. A Der Spiegel címû hamburgi hetilap online változata szerint a beteg állatokat megölik, hogy megakadályozzák a járvány kiterjedését.

 • A kóbor kutyus segített a mentőcsoportnak kimenteni a kutyakölyköket a csatornából

  A kóbor kutyus segített a mentőcsoportnak kimenteni a kutyakölyköket a csatornábólNem mindennapi mentőakciónak lehettek szemtanúi a törökországi Muğla városának lakói. Erhan Erol, a tengerparti város egyik állandó lakója értesítette a tűzoltókat, hogy kutyakölykökre lelt, akik egy vízelvezető csatornába szorulva nyüszítettek. A népszerű turistaközpont, Bodrum közelében található tengerparton a bajba jutott ebeket a fulladás veszélye fenyegette. A kiérkező tűzoltóknak sikerült elzárniuk a csatornát az emelkedő tengerszinttől, de mint megrémülve tapasztalták, a kanális túl szűk volt ahhoz, hogy a kutyákhoz férjenek.

 • Madárparadicsom Milánó belvárosában

  Spontán madármenedék jött létre Milánó egy belvárosi területén, miután bürokratikus akadályok meggátolták a telek beépítését.

 • Héjákkal a varjak ellen

  Moszkva - Újabb két héjapárt telepítettek a moszkvai Tyoplij Sztan természetvédelmi területre.

  A városi önkormányzat környezetvédelmi illetékesei szerint a héjákat azért bocsátják szabadon a Moszkva délnyugati részén lévõ parkban, hogy elõsegítsék a szürkevarjak létszámának ellenõrzését.

 • Medvékre és farkasokra is lõhetnek a szlovén vadászok idén

  Hetvenöt barnamedvére és egy tucat farkasra adtak kilövési engedélyt a vadászoknak a szlovéniai hatóságok az idei szezonra.

 • Meghívó: Civil nyílt nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitáció, a Mátrix Közhasznú Alapítvány közösen Civil nyílt napot tart. A program célja, hogy a lakosság megismerje a jótékonyság fontosságát, illetve a bajban lévők érezzék, hogy a civil szervezetek élménykekel, és egyéb segítséggel tudnak hathatósan segíteni. A program részeként a résztvevők családtagjai között 1000 Mikulás csomag kerül kiosztásra. A programra érintettség esetén sok szeretettel várjuk Önt is!

 • Rekordalom: 18 kölyköt hozott világra egy ír szetter

  Tizennyolc kölyköt hozott világra egy kutya a németországi Neverinben. Az Anny névre hallgató, négyéves ír szetter egy kutyatenyésztõ család házi kedvence.

 • Durva: Megöltek és megcsonkítottak két marhát egy zalai telepen

  Ismeretlen tettesek a közelmúltban kétszer is garázdálkodtak a Zala megyei Bekeháza szarvasmarha-telepén. Két állatot megöltek, kettõt pedig megcsonkítottak. A gazdaság kára csaknem egymillió forint.

 • Kutyavilág jön az üdülő kutyákra! Ugatni tilos, a póráz kötelező!

  Kutyavilág jön az üdülő kutyákra! Ugatni tilos, a póráz kötelező! Elindult az önkormányzatoknál a tilalmi rendeletalkotás második hulláma. A helyi képviselő-testületek megmondhatják, mik „a közösségi együttélés alapvető szabályai” náluk, és szinte bármiért 150 ezres bírsággal fenyegethetnek, ami szerintük ebbe nem fér bele: a póráz nélküli kutyasétáltatástól kezdve a 14 év felettiek hintázásáig. Aki nyaralni indul a kutyájával a Balatonra, nem árt, ha előtte alaposan körülnéz az üdülőhely rendeletei között, mert előfordulhat, hogy 150 ezer forintos bírságot vesz a nyakába a kutya pancsolni hagyásával.

 • Feketebogaras Sámuel

  Feketebogaras Sámuel onnan kapta nevét, hogy szeretett a palotakertben bogarászni.Egyébként Feketebogártalan Bámulmér feketebõrû király kedvenc cicája volt, szép fekete szõrû, és nem szorult rá a bogarászásra, csak kedvtelésbõl csinálta.

 • Magasugró gepárd

  Csúcsot ugrott a St. Louis-i állatkert egyik fiatal gepárdja, amikor három méteres magasságba emelkedve kiszökött kifutójából. Az egyéves virgonc gepárd a sziklás sávra ugrott, amely a látogatókat elválasztja az állatoktól. A környéket kiürítették és a gepárdot 27 perc múlva megtalálták, nyugtatószert kapott és sértetlenül visszakerült a helyére. Az állatkert illetékesei nem tudnak magyarázatot adni a rendkívüli magasugrásra, számtalan elméletet ötöltek ki, a legvalószínûbbnek azt tartják, hogy a gepárd a társaival játszott, és eközben alakult úgy, hogy hirtelen nagyot ugrott.

 • Macskameteorológus élõben a tévében

  Berlin - Macska mászkált be élõ tévéadásban Németország vezetõ meteorológusának idõjárás-jelentésébe.

  A kandúr odabaktatott Jörg Kachelmann lábához és nekidörgölõdzött felkunkorított farokkal. A meteorológus nem zökkent ki mondandójából, közben felvette a macskát a karjába, a kandúr pedig besegített az adásba: egyik mellsõ lábával a térképre mutogatott - talán egérben gazdag helyre.

 • Szemen lõtt macska

  Állatkínzás Hajdúnánáson?

  Légpuskával meglõtték egy asszony macskáját - az állat szeme megsérült.

 • Százéves teknõs vett magához egy árva vízilovat Kenyában

  A közel egyéves vízilovat Kenya délkeleti részén, az Indiai-óceán közelében találták. Egyedül bolyongott, vélhetõen csak õ élte túl a cunamit, ami pár nappal korábban pusztított azon a területen. A kiszáradt állatot a Lafarge Park nevû rezervátumba szállították Mombassába, hogy ellássák.

 • Tûzipók: önkifüstölés

  Reno - Pókokat akart agyoncsapás helyett kifüstölni családja házának kertjébõl egy 17 éves fiú az Egyesült Államokban, ám ehelyett csaknem magát és családját füstölte ki házukból.

  Bár néhány pókot is.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása