2024.03.29. - Auguszta

Legelészett a röpképtelen óriás moa

Wellington/Canberra - Valószínûleg legelészett a röpképtelen óriás moa - derítették ki ausztrál kutatók, akik a rég kihalt madaraknak Új-Zéland déli részén fellelt ürülékét vizsgálták.

A moafélék vagy moák (Dinornithidae) egykor Új-Zéland szigetein élt, hatalmasra nõtt röpképtelen madarak voltak, a struccalakúak (Paleognathae) rendjének egyik családját alkották. Közülük a legkisebbek alig 1 méter magasak és 18 kilogramm tömegûek voltak, a legnagyobbak magassága pedig elérte a 3 métert, testsúlyuk pedig a 250 kilogrammot. Mintegy tíz röpképtelen moafaj élt Új-Zéland két szigetén, túlnyomó részük az erdõkben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A moák kihalása a maorik betelepülése után kezdõdött, s a XVIII. század elejére tehetõ a teljes kipusztulásuk.

Az õsi DNS-t vizsgáló ausztrál központ munkatársai mintegy 1500 darab madárürüléket elemeztek. A legrégebbi 4000 éves volt, a legfrissebb néhány évszázados.

Korszerû DNS-elemzési technológia segítségével a kutatók beazonosították, hogy mely fekália mely moafajhoz tartozhatott, az ürülékben talált növénymaradványokat és magvakat pedig a jelenkori új-zélandi vegetációval vetették egybe.

"Azonosítottuk az általunk ismert növényeket. Ám akadtak számunkra teljesen ismeretlenek is, ezek a növények valószínûleg már eltûntek a Föld színérõl" - hangsúlyozta a kutatásokkal kapcsolatban Alan Cooper, a DNS-központ igazgatója.

Mint rámutatott, az óriásmadarak a legkülönfélébb növényekkel táplálkoztak.

"E növényeknek legalább a fele 30 centiméter magas volt, így a jelek szerint a moák leginkább legelésztek. Ez lényegesen eltér a korábbi elképzelésektõl, amelyek szerint a moák táplálékául a fák és bokrok levele-termése szolgált" - magyarázta Alan Cooper.

A vizsgálatok eredményeit összefoglaló tanulmány a Quaternary Science Reviews címû tudományos folyóiratban látott napvilágot.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra