2024.04.23. - Béla

Elszaporodtak a mérgespókok az ausztráliai nyárban

Sydney - A jelenlegi páradús ausztráliai nyári forróság rendkívüli mértékben kedvez a mérgespókok, köztük a csípésével rövid idõn belül halált okozó tölcséres pók elszaporodásának.

Mint Joel Shakespeare, a Sydney melletti hüllõrezervátum munkatársa szerdán elmondta, a nagyváros környékén mostanában különösen sok tölcséres pókot figyeltek meg.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az elmúlt héten a szakember 50 példányt kapott, miközben máskor a heti átlag tíz körül van. "A jelenlegi páradús idõjárás okozza a rendkívüli szaporulatot" - vélte a szakértõ.

Ezek a sötét színû pókok, amelyek 5 centiméteresre is megnõhetnek, Ausztráliában mindenütt elõfordulnak. Csípésük 76 percen belül halált okoz. A tartós kánikula azonban csökkentheti is a tölcséres pókok számát. "A tûzõ napfényben tíz percen belül elpusztulnak" - mondta Shakespeare.

A szakember az összegyûjtött mérgespókokból kivonja mérgüket, hogy abból aztán ellenméreg készüljön. Az ellenméreg 1982-es rendszeresítése óta Ausztráliában senki sem halt meg tölcséres pók csípése következtében.

Ausztráliában ez idõ tájt forróság tombol, Sydneyben több mint 30 fokot mérnek. Mint a The Australian címû lap az új-dél-walesi méregközpont egyik szakértõjére hivatkozva hírül adta, a kórházak a kígyó- és pókcsípést szenvedett betegek számának jelentõs növekedését tapasztalták.

Az áldozatok többsége kisgyerek vagy középkorú férfi. "A gyerekek gyakran nem fogják fel, hogy a kígyók milyen veszélyesek lehetnek, a férfiaknál pedig gyakran az alkohol is szerepet játszik" - mondta a szakember.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra