2024.03.29. - Auguszta

Amerikai staffordshire terrier

Amerikai staffordshire terrier
Testfelépítése

Az amerikai staffordshire terrier igen izmos, zömök testû kutya. Erõteljes benyomásának összhangban kell állnia a méretével. Háta rövid és egyenes. Alacsonyan tûzött farka a kutyához képest rövid, a vége kihegyesedik. Mellkasa széles és mély – annyira széles, hogy mellsõ lábai távolra kerülnek egymástól. A lábak függõlegesek, kerek keresztmetszetû csontokkal, a mancsok viszonylag kicsik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Közepes méretû nyaka vaskos és enyhén ívelt, lebernyeg nincs rajta. Koponyája közepes méretû, a pofa izmai igen erõsek, a stopp határozott, az állkapocs erõs. Arcorri része közepes nagyságú, az ajkak szorosan záródnak. Fülei magasan tûzöttek és felmeredõk vagy részben hátrahajlók. Kerek szemei alacsonyan, egymástól távol ülnek. Az amerikai staffordshire terrier harapása ollószerû. Szõre rövid, merev tapintású, a testhez simuló és fényes. Bármilyen szín megengedett, mindazonáltal a testfelület 80%-át meghaladó mennyiségû fehéret, valamint a fekete-cserbarna-májszínû kombinációt a kiállításokon nem díjazzák. Leggyakoribbak a különbözõ csíkos színezetek, valamint a vörös-bézs szín, esetleg fehér rajzolattal és fekete maszkkal.

Jelleme

Az amerikai staffordshire terrier õszinte, barátságos, egyszerû, kedves, mozgékony és szilaj kutya. Figyelmes, nagyon bátor, kitartó és nem kíméli magát. Nagyon hûséges a családjához, általában eléggé engedelmes is. A kan kissé domináns viselkedésû lehet. Ez a kutya általában jól kijön a gyerekekkel, és meglehetõsen sokat el is tûr tõlük, ám szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas. A fajtársaival való találkozás viszont gondokat okozhat. A kan különösen határozottan igyekszik bebizonyítani fölényét, de e tekintetben igen sok múlik a kutya nevelésén és szocializációján. A megfelelõen nevelt amerikai staffordshire terrier hûen õrzi a lakást és a gazdája tulajdonát, de nem viselkedik barátságtalanul az idegenekkel szemben. Ha azonban a család tagjai veszélybe kerülnek, habozás nélkül a segítségükre siet. A macskákkal és egyéb háziállatokkal – megfelelõ szocializáció esetén – jól megfér.

Méretei

Marmagasság: kan 50,5cm, szuka: 45-47cm. Testtömeg: 25-35 kg

Megjegyzés

Értelmes kutya, amely nagyon szívesen sajátít el új dolgokat. Gyorsan tanul, és ha feladatot kap, azt mindig örömmel hajtja végre. Mindazonáltal nem való engedékeny vagy következetlen, a kutyák nevelése terén tapasztalatlan személyeknek. Hihetetlenül erõs fajta, és ha a gazdája nem tudja biztos kézzel irányítani, a séta minden alkalommal komoly megpróbáltatást jelent majd a számára. Fontos, hogy a gazda következetes legyen, és minél korábban megkezdje a kis amerikai staffordshire terrier nevelését. Le kell szoktatni a póráz rángatásáról, és ha szükséges, el kell venni a kedvét más kutyák megtámadásától. A megfelelõ gazda segítségével számos különbözõ kutyás sportban vehet részt, és ott jól is teljesíthet. Jó néhány amerikai staffordshire terrier nyert már engedelmességi minõsítést. Némelyiket – bár nem sokukat – komoly munkákra is sikerült betanítani, például lavinaomlások áldozatainak a felkutatására, vagy vakvezetõ kutyának. Általános megjelenés: méretéhez képest nagy erôt mutat. Jó felépítésû, izmos, de agilis és kecses. Élénk és figyelmes környezete iránt. Zömök, nem hosszúlábú vagy agárszerû. Bátorsága közmondásos.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra