rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A madagaszkári tarka gekkó terráriumi tartása

 • Share on Tumblr

  (Paroedura pictus Peters, 1854)

  Bemutatása:

  Madagaszkár nyugati, déli és keleti részén terjedt el, alfajai nincsenek.
  Száraz helyeken, száraz erdõkben, szavannán, félsivatagokban él.
  Éjszaka aktív, nappal rejtõzködik; kövek alatt, sziklarepedésekben húzza meg magát.
  A természetben pókokat, termeszeket és rovarokat eszik.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Nagy és széles feje van, amit a henger alakú testétõl, keskeny nyak választ el.
  Változatos színûek, de a testének felsõ része csoki barna, amit különbözõ fehér minták díszítenek. Ezek a minták egyedenként nagy változatosságot mutatnak: szabálytalan pöttyös formáktól, egészen a szabályos „halcsont” mintáig.

  Hasa piszkos fehér.

  A testet apró pikkelyek fedik, amin apró szemölcsök láthatóak. A jól tartott egyedek farka vastag és némi ízeltséget mutat.

  A hímeknél már fiatal korban nagyon jól láthatóak a kloákánál elhelyezkedõ nagy herék.

  Nagy szemei vannak, pupillái függõlegesek. Végtagjain öt ujj található. A kifejlett gekkók 12-15 cm-re nõnek meg.

  Terráriumi tartása:

  Magyarországon még nem annyira elterjedt, pedig nem igényes fajról van szó, ezért tartása kezdõknek is ajánlott.

  Egy hímet és két-három nõstényt tarthatunk együtt egy minimum 40x30 cm. alapterületû és 30 cm. magas terráriumban. Igaz, hogy teresztrikus, vagyis talajlakó fajról van szó, de saját állataimnál megfigyeltem, hogy a mûszikla háttéren is szívesen mászkálnak, igaz csak éjszaka.

  Egynél több hímet ne tartsunk egy terráriumban, mert ezek egymással szemben agresszívak.
  A gekkók már fél évesen ivarérettek, de egy éves korukig ne szaporítsuk õket, mert a korai tojásrakásba a nõstény bele is pusztulhat! Éppen ezért kb. 3 hónaposan a hímet vegyük ki egy éves korukig, ekkor a nõstény folyamatosan, kb. két hetente két tojást tojik és ez a fiatal szervezetet megviseli.

  A terrárium talaja homok, vagy macska alom lehet. Én a homokot részesítem elõnyben, de ekkor mindig egy külön tálkában rakok be mészport, amit szívesen nyalogatnak minden nap. A macskaalom esetében ezt nem kell megtenni, mert önmagában sok meszet tartalmaz.
  A terráriumban mindig legyen friss ivóvíz, amit célszerû gyakran cserélni, akár minden nap. A terráriumban legyen búvóhely, mert állataink nyugodtabbak lesznek. Ez lehet fakéreg, lapos kõ, de a mûsziklában is lehet ilyen helyet kialakítani.

  Igénylik a legalább 10-12 órás megvilágítást, amit spot izzóval oldok meg, ami egyben biztosítja számukra a 28-32 °C - os hõmérsékletet, ami éjszakára lesülyedhet 22-25 °C - ra.

  Táplálékuk - a többi gekkó fajéhoz hasonlóan - igen nagy változatosságot mutat.
  Elfogadják a tücsköt, kisebb sáskákat, viaszmoly hernyóját, csótányokat.

  A fiatal állatoknak mindennap adjuk enni, felnõtt korban elég, ha két-három naponta etetjük õket, bõségesen.

  Tavasztól-õszig a fûhálózott rovarokat is adhatunk gekkóinknak, de csak vegyszer-mentes helyrõl végezzük a begyûjtést! A takarmányt mindig „panírozzuk” be vitaminporral, mert mint a többi gyíknál, nagyon gyorsan ürül a Magnézium és a Kalcium.

  A vitamin-porzás különösen fontos, a fiatal korban lévõ állatoknál, mert a nem megfelelõ vitamin ellátás különbözõ betegségek kialakulásához, (pl. angolkor) vagy akár az állat pusztulásához is vezethet.

  Szaporítása:

  Ajánlatos az állatokat teleltetni, mert így megnõ a gekkók párzási kedve, illetve így betartjuk a természetes életciklusukat.

  A párzások este, éjszaka figyelhetõk meg. A hím udvarol a nõsténynek és tarkó harapással rögzíti, majd ezután megtörténik a kopuláció.

  Ezután a nõstény lerakja kb. 2-3 hét múlva a két meszes héjú tojását.

  Ezt követõen kb 10-15 naponként tojik a nõstény! Ezért ilyenkor nagyon bõségesen tápláljuk õket!

  A tojásokat minél elõbb rakjuk keltetõbe és kb. 25-28 ºC-on végezzük a keltetést. Keltetõ közegnek nekem a Vermiculit nagyon bevált, de jó a perlit, kókuszrost és a tõzeg is.

  A kis gekkók 40-60 nap alatt kelnek ki. Fontos a zárható doboz, mert kis korban az üvegen is képesek mászni és az ilyen „szökött” kis gekkók gyakran megfulladnak a keltetõ vízébe.

  A kis gekkókat már másnap megkínálhatjuk „XXL hangya” méretû tücsökkel.
  Én a piciket 20 X 20 X 20-as terráriumban helyezem el 5-6-osával. Talajnak finom homokot használok. A vizestál mellett mindig van mészpor és búvóhely.

  Végezetül kezdõknek és haladóknak is ajánlanám ezt a szép, érdekes és könnyen tartható gekkó fajt, ami megfelelõ gondozás mellett akár 10 évig is elélhet.

  Írta: Demeter Attila
  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szarvas krokodilok fenyegették távoli õseinket Afrikában

  Félelmetes szarvas krokodilok fenyegették távoli õseinket Afrikában majd kétmillió évvel ezelõtt.

 • Szarvas vágódott egy busz ablakába, megsérült a sofõr

  Berepült egy távolsági busz ablakán egy elgázolt szarvas Vokány közelében. A sofõr könnyebb sérülést szenvedett, a szarvas elpusztult.

 • A kutyák agressziójának fajtái

  Jó ha tudjuk, hogy a kutya miért haraphat!

 • Tűzvész pusztított a menhelyen

  Tűzvész pusztított a menhelyenA Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kérdésünkre elmondták, szombaton 22:45-kor érkezett a riasztás az állatmenhelyről. Egy 5x20 méteres kutyakennel palatetője égett. A tüzet vélhetően elektromos hiba okozta. A tűzoltók két egységgel voltak a helyszínen, 15 kiskutyát sikerült kimenteniük – a mentés és oltás fél egyig tartott. Mivel a szándékosság gyanúja nem merült fel, egyelőre további vizsgálatra nem kerül sor.

 • Állatok Világnapja - Persányi Miklóssal

  Különleges fagyival etette a jegesmedvéket, és halakat dobált a fókáknak az Állatok Világnapja alkalmából hétfõn az Állatkertben rendezett eseményen Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) államtitkára.

 • Algákon szörföznek a parányi vízi élõlények Új-Zélandra

  Csigák, kagylók és ászkák az Antarktisz körüli szigetekrõl szörfözve jutnak el Új-Zélandra: a több száz kilométeres utat a parti állatkák hatalmas, leszakadt algákon teszik meg - számoltak be felfedezésükrõl új-zélandi kutatók.

 • Tavaszi felmérés készült a túzokokról

  Összeszámolták a túzokokat Magyarországon: 1481 példányt vettek nyilvántartásba. A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport tagjai az idei tavasszal is szinkronizált számlálásokat végeztek a hazai túzok élõhelyeken, a két kijelölt napon a megfigyelõk átfésülték a tradicionális területeket a madarak után kutatva. Ebben az évben a második országos számolás hozta meg a szakemberek által várt eredményt, 1481 példányt vettek nyilvántartásba - közölte a Magyar Természetvédelmi és Madártani Egyesület (MME).

 • Brutális állatkínzás Hódmezővásárhelyen - durva fotók!

  Brutális állatkínzás Hódmezővásárhelyen - durva fotók!Brutálisan megkínzott kutyát találtak a Dél-Alföldi Lovasudvar kerítéséhez bálamadzaggal kikötve Vásárhelyen. A szerencsétlen jószág pofáját szigetelőszalaggal ragasztották körbe, valószínűleg több napja lehetett így, mert a pofájának egy részén elhaltak a szövetek. Feltehetőleg életben marad, de sokat fog szenvedni, mire felépül. A szőre, a húsa is lejött a fél pofájáról. Csöpögött a vére. Valószínűleg már jó néhány napja rajta volt a szalag. Nem szűkölt, nagyon enervált állapotban volt – mesélte Gálné Bánfi Katalin, a lovasudvar tulajdonosa.

 • Illegális halkereskedõ magyarok Olaszországban

  Magyar horgászok tettenérésérõl beszél az olasz sajtó.

  Illegális harcsakereskedelemmel és állatkínzással gyanúsítják egy magyar horgászcsoport vezetõjét az olasz pénzügyõrök - közölte az olasz Libertá címû lap internetes kiadása.

 • Elpusztult Prince Chunk

  Jobb létre szenderült Prince Chunk, aki az egyik legkövérebb macskaként vált ismertté pár évvel ezelõtt. Szívproblémák okozták a halálát, bár az utóbbi idõben sokat fogyott. Közben egy újabb tanulmány hívja fel a figyelmet az állatok körében is terjedõ elhízás veszélyeire.

 • Egy spániel kapta az állati bátorság legrangosabb brit érdemérmét

  Ismét kutya, egy spániel kapta az állati bátorság legrangosabb brit érdemérmét, a Dickin Medalt. A megtiszteltetést nem érte meg, belepusztult gazdája halála miatti bánatába Afganisztánban.

 • Pózoló sündisznó - kreatív fotósorozat egy süniről

  Pózoló sündisznó - kreatív fotósorozat egy sünirőlShota Tsukamoto Darcy nevű házi kedvencéről, egy sündisznóról készített fotósorozatot, ahol a kis süni vidáman pózol a kamerában. Viszont ezek a képek nem szokványosak és Darcy,a süni még pózol is – már amennyire egy sün képes erre. A fotós szerint Darcy imádja, amikor fényképezik és mindemellett nagyon nyitott, barátságos és egyáltalán nem fél az emberektől. Bizony nem látni minden nap ilyen sünikről készült képeket. Ellenben a kutyás és macskás poszterekkel úton-útfélen találkozni lehet. A süni nagyon aranyos a képeken, tündéri, ahogy "pózol".

 • Borsónyi békát fedeztek fel Borneó szigetén

  Borsó-nagyságú békát fedeztek fel tudósok a délkelet-ázsiai Borneó szigetén, a legkisebbet, amely Ázsiában, Afrikában vagy Európában található.

 • Meghívó: Szeged Napja, Orpheus Önkéntes Közösségi stand

  Meghívó: Szeged Napja, Orpheus Önkéntes Közösségi standSzeged város meghívására az Orpheus Állatvédő Egyesület Önkéntes programja a Szeged Napi rendezvényen vesz részt. A 100 ezer főt megmozgató rendezvényen az Orpheus Önkéntes Közösség program standja szeretettel várja az önkéntesség iránt és az egyesület életével kapcsolatban érdeklődőket. A programon helyet biztosítottunk bemutatkozási lehetőséggel az ÉT-REND Egyesületnek, az Angyali.hu Alapítványnak, a Mátrix Közhasznú Alapítványnak, a Karitáció Szociális Alapítványnak és más szervezeteknek is. Lesz frissítő, játékos programok, nasi, szakmai és élmény kiadványok.

 • Az apró csivava kergette el a betörőket

  Az apró csivava kergette el a betörőketAz Egyesült Amerikai Államokban egy kiskutya igazi nagy tettet hajtott végre. Elűzte a betörőket. Paco, a csivava éppen szundikált a kis bolt előtt, amikor álarcot viselő betörők rontottak be az ajtón és a pénzt követelték az eladótól. Üres pénzes zacskót nyújtottak át neki, jelezve, hogy töltse tele a teljes bevétellel. Csakhogy a kiskutyát felébresztették a zajjal, amire ő hevesen reagált, ugyanis éles hangon ugatni kezdett, majd minden félelem nélkül rávetette magát a banditákra. Harapta a bokájukat, tépte a ruhájukat. A rablók annyira megijedtek ettől az akciótól és a hangzavartól, hogy inukba szállt a bátorság és elfutottak.

 • Nyakörve mentette meg a kutya életét

  Egy kutya a csodával határos módon saját lábán jár azután, hogy lezuhant egy 12 méteres szikláról, miután egy nyulat üldözött.

 • Pelikánt láttak a Gellérthegy felett

  Az utóbbi hónapokban több helyen is feltûnt Magyarországon a pelikán (gödény) két példánya, egyikük a fõvárosban. A Magyar Madártani Egyesület csütörtöki közlése szerint feltehetõen a Duna vonzotta Budapestre, táplálkozó területein ugyanis befagytak a vizek, és a komoly hótakaró miatt nem jut táplálékhoz.

 • Viadorbikát klónoztak Spanyolországban

  Spanyol tudósok bejelentése szerint sikeresen klónoztak elsõként egy bikaviadalokhoz használatos bikafajtát.

 • Nem lesz kaviár az amerikaiak asztalán?

  Az Egyesült Államok a napokban betiltotta a beluga kaviár importját. A Kaszpi-tenger "étkezési kaviárt szolgáltató" tokhalai közül a beluga van a legnagyobb veszélyben, de még nem áll a kihalás elõtt. A beluga-kaviár kilója 5 ezer eurós áron forog a kereskedelemben.

 • Lelkes Miklós: Belebumba kalandja

  Belebumba majom volt, csimpánz. A cirkusz egyik tréfás jelenetében ő volt, a bohóc mellett, a másik főszereplő. Eredetileg Bumbának hívták, de a cirkusz nézőközönsége egyszer így biztatta:

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása