rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A madagaszkári tarka gekkó terráriumi tartása

 • Share on Tumblr

  (Paroedura pictus Peters, 1854)

  Bemutatása:

  Madagaszkár nyugati, déli és keleti részén terjedt el, alfajai nincsenek.
  Száraz helyeken, száraz erdõkben, szavannán, félsivatagokban él.
  Éjszaka aktív, nappal rejtõzködik; kövek alatt, sziklarepedésekben húzza meg magát.
  A természetben pókokat, termeszeket és rovarokat eszik.

  Nagy és széles feje van, amit a henger alakú testétõl, keskeny nyak választ el.
  Változatos színûek, de a testének felsõ része csoki barna, amit különbözõ fehér minták díszítenek. Ezek a minták egyedenként nagy változatosságot mutatnak: szabálytalan pöttyös formáktól, egészen a szabályos „halcsont” mintáig.

  Hasa piszkos fehér.

  A testet apró pikkelyek fedik, amin apró szemölcsök láthatóak. A jól tartott egyedek farka vastag és némi ízeltséget mutat.

  A hímeknél már fiatal korban nagyon jól láthatóak a kloákánál elhelyezkedõ nagy herék.

  Nagy szemei vannak, pupillái függõlegesek. Végtagjain öt ujj található. A kifejlett gekkók 12-15 cm-re nõnek meg.

  Terráriumi tartása:

  Magyarországon még nem annyira elterjedt, pedig nem igényes fajról van szó, ezért tartása kezdõknek is ajánlott.

  Egy hímet és két-három nõstényt tarthatunk együtt egy minimum 40x30 cm. alapterületû és 30 cm. magas terráriumban. Igaz, hogy teresztrikus, vagyis talajlakó fajról van szó, de saját állataimnál megfigyeltem, hogy a mûszikla háttéren is szívesen mászkálnak, igaz csak éjszaka.

  Egynél több hímet ne tartsunk egy terráriumban, mert ezek egymással szemben agresszívak.
  A gekkók már fél évesen ivarérettek, de egy éves korukig ne szaporítsuk õket, mert a korai tojásrakásba a nõstény bele is pusztulhat! Éppen ezért kb. 3 hónaposan a hímet vegyük ki egy éves korukig, ekkor a nõstény folyamatosan, kb. két hetente két tojást tojik és ez a fiatal szervezetet megviseli.

  A terrárium talaja homok, vagy macska alom lehet. Én a homokot részesítem elõnyben, de ekkor mindig egy külön tálkában rakok be mészport, amit szívesen nyalogatnak minden nap. A macskaalom esetében ezt nem kell megtenni, mert önmagában sok meszet tartalmaz.
  A terráriumban mindig legyen friss ivóvíz, amit célszerû gyakran cserélni, akár minden nap. A terráriumban legyen búvóhely, mert állataink nyugodtabbak lesznek. Ez lehet fakéreg, lapos kõ, de a mûsziklában is lehet ilyen helyet kialakítani.

  Igénylik a legalább 10-12 órás megvilágítást, amit spot izzóval oldok meg, ami egyben biztosítja számukra a 28-32 °C - os hõmérsékletet, ami éjszakára lesülyedhet 22-25 °C - ra.

  Táplálékuk - a többi gekkó fajéhoz hasonlóan - igen nagy változatosságot mutat.
  Elfogadják a tücsköt, kisebb sáskákat, viaszmoly hernyóját, csótányokat.

  A fiatal állatoknak mindennap adjuk enni, felnõtt korban elég, ha két-három naponta etetjük õket, bõségesen.

  Tavasztól-õszig a fûhálózott rovarokat is adhatunk gekkóinknak, de csak vegyszer-mentes helyrõl végezzük a begyûjtést! A takarmányt mindig „panírozzuk” be vitaminporral, mert mint a többi gyíknál, nagyon gyorsan ürül a Magnézium és a Kalcium.

  A vitamin-porzás különösen fontos, a fiatal korban lévõ állatoknál, mert a nem megfelelõ vitamin ellátás különbözõ betegségek kialakulásához, (pl. angolkor) vagy akár az állat pusztulásához is vezethet.

  Szaporítása:

  Ajánlatos az állatokat teleltetni, mert így megnõ a gekkók párzási kedve, illetve így betartjuk a természetes életciklusukat.

  A párzások este, éjszaka figyelhetõk meg. A hím udvarol a nõsténynek és tarkó harapással rögzíti, majd ezután megtörténik a kopuláció.

  Ezután a nõstény lerakja kb. 2-3 hét múlva a két meszes héjú tojását.

  Ezt követõen kb 10-15 naponként tojik a nõstény! Ezért ilyenkor nagyon bõségesen tápláljuk õket!

  A tojásokat minél elõbb rakjuk keltetõbe és kb. 25-28 ºC-on végezzük a keltetést. Keltetõ közegnek nekem a Vermiculit nagyon bevált, de jó a perlit, kókuszrost és a tõzeg is.

  A kis gekkók 40-60 nap alatt kelnek ki. Fontos a zárható doboz, mert kis korban az üvegen is képesek mászni és az ilyen „szökött” kis gekkók gyakran megfulladnak a keltetõ vízébe.

  A kis gekkókat már másnap megkínálhatjuk „XXL hangya” méretû tücsökkel.
  Én a piciket 20 X 20 X 20-as terráriumban helyezem el 5-6-osával. Talajnak finom homokot használok. A vizestál mellett mindig van mészpor és búvóhely.

  Végezetül kezdõknek és haladóknak is ajánlanám ezt a szép, érdekes és könnyen tartható gekkó fajt, ami megfelelõ gondozás mellett akár 10 évig is elélhet.

  Írta: Demeter Attila
  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A kutyám

  Unottan indulok haza,
  De tudom, otthon vár egy kutya.
  S bármi szörnyû dolog történt
  A kutyám felvidít engem önként.

 • A gazdasági válság menti meg a barna medvéket Bulgáriában

  A gazdasági válságnak köszönheti létét számos barna medve Bulgáriában, ugyanis a kedvezõtlen anyagi körülmények között, a vadászok nem engedhetik meg maguknak, hogy több tízezer eurót fizessenek egy-egy elejtett óriás után.

 • A kutyakölykök

  Sebesen folyik egy patak
  A hatalmas hegyek alatt.
  Hordaléka hol egy nagy bot,
  Hol egy kicsi gallyat sodor.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás - Kutyasimogató nap

  Témakörök: háziállatként tartható kisállatok (kutya, macska, apróbb gerincesek, hüllők, madarak, rovarok, egyebek) tartása, az állatok főbb tulajdonságai, szükséges anyagiak, megfelelő tartási helyek kialakítása. Blokkok között frissítő, gyümölcs, ebéd várja a résztvevőket. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Gyilkos rákfaj terjeszkedik Európában

  Egyre több tengerben jelenik meg az a garnélarák faj, amely fajtársaival, illetve kisebb halakkal és rovarlárvákkal táplálkozik. Legutóbb Wales közelében fedezték fel az állatokat – a szakértõk egyelõre nem tudják, hogyan juthattak el egészen a kontinens nyugati feléig.

 • Az állatvédõk nem kérnek a mókuspecsenyébõl

  Elmúltak a böjti hónapok a mókushús-imádók számára: több hónapos szünet után ismét engedélyezte a hatóság a kedves állatka fogyasztását New Jersey-ben - a New York mellett lévõ amerikai szövetségi államban ugyanis ínyencfalatnak számít. Az év elején azért tiltották be a specialitást, mert a vegyi elemzések azt jelezték, hogy túl sok ólmot és nehézfémet tartalmaz a mókusok szervezete, így az egészségre ártalmas lehet a belõlük készített pecsenye.

 • Kék vércséket pusztított a jégverés

  Kék vércséket is elpusztított a Mezõhegyes térségében dúló vihar és jégverés. Különösen a jégverés útjába esõ kékvércsetelepek szenvedtek jelentõs károkat és felnõtt madarak is áldozatául estek a lövedékként lezúduló jégnek.

 • Alkoholista medvék a Bagdadi állatkertben

  Bár az iraki háború kezdetén szinte teljesen megsemmisült, mára ismét az iraki családok kedvenc helye a bagdadi állatkert.

 • Meghívó: Környezetünkért nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Egyesülettel és a Mátrix Alapítvánnyal közösen szervezi meg a zöldség és gyümölcs osztással egybekötött közösségi napot. A szabad levegőn való kötetlen programra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 • Egyébként tudtad a kutyákról és a többi állatfajról?

  A kutya szája és fogai kétszázszor tisztábbak, mint egy emberé.

  A krokodil gyomorsava olyan erõs, hogy képes megemészteni az acélt is.
  A kékbálnának még a nyelve is nehezebb, mint egy kifejlett elefánt.

 • Paris Hiltontól elvették a macskáját

  Hilton Pradát visel - A szõke két hétre az állatorvosnál felejtette kiskedvencét, ezért az alapítvány, akiktõl eredetileg örökbefogadta, úgy döntött, nem is kaphatja vissza. A Prada néve keresztelt cicát Hilton a Kris Kelly Alapítványtól fogadta be múlt májusban, és bár már akkor vállalta, hogy elvégezteti az állat ivartalaníttatását, eddig nem kerített rá sort.

 • Kigyulladt patkány okozott tüzet

  Kigyulladt patkány okozott legalább 1 millió dolláros - negyedmilliárd forintos - tûzkárt az Egyesült Államokban.

 • Édesszájú gólyák

  Sárgabarackos gyümölcskenyér, vékonyan vajazva - ez a gólyák egyik kedvenc eledele az Antwerpen melletti Planckendael településen. Mint a Het Laatste Nieuws címû holland nyelvû belga lap írta, a helyi állatkertben ugyan kapnak a gólyák elég táplálékot, de egyszer valaki megismertette egyikükkel a szardínia finom ízét. Mivel a planckendaeli állatkertben felettébb lazák a biztonsági rendszabályok, a szardíniától elbûvölt gólya követte a faluba jótevõjét, de nem egymagában, hanem vitte magával éhenkórász barátait is. Azóta a gólyák nap mint nap bekopognak csõrükkel a fõutca házaiba, eleségért esedezve.

 • Durva: Megöltek és megcsonkítottak két marhát egy zalai telepen

  Ismeretlen tettesek a közelmúltban kétszer is garázdálkodtak a Zala megyei Bekeháza szarvasmarha-telepén. Két állatot megöltek, kettõt pedig megcsonkítottak. A gazdaság kára csaknem egymillió forint.

 • Medvepuszi tehénnek

  Hygiene (Colorado állam) - Igazi medvepuszit kapott egy tehén az Egyesült Államokban, melyet viszonzott: a két állat egy coloradói mezõn játékosan - vagy csak ismerkedõn - összedörzsölte az orrát és hancúrozott egyet.

 • Nyolc hattyút lõtt fejbe egy ismeretlen (képpel)

  Sokkolta Blackford lakóit, hogy egy ismeretlen nyolc hófehér hattyút lõtt le a folyóparton. A tettes igencsak haragudhatott a madarakra, ugyanis volt, amelyiket közvetlen közelrõl háromszor is fejbe lõtte.

 • A kutyás bácsi

  A kutyás bácsiNaponta kétszer sétált el a házunk előtt, 11 éven át, minden áldott nap. Zuhogó esőben, tomboló szélben, tikkasztó nyári hőségben, szakadó hóesésben, Karácsony Szentestéjén, mindig, hiszen Mackónak kellett a mozgás. Amíg kicsi volt azért, hogy szokja a környéket, a többi kutyát, amikor öregedni kezdett azért, hogy fájós izületeit karbantartsa. Csak a Szilveszter volt kivétel, ilyenkor inkább otthon pihengettek, nehogy a kutyus megijedjen a petárdák és tüzijátékok hangos, fényes durrogásától.

 • Kutyakölyköket szült egy macska

  Az eset zavarba ejtette a tudós társadalmat Brazíliában

  Kiskutyáknak adott életet egy cica Brazíliában. Az állat gazdájának elmondása szerint a szomszéd kutyájával történt légyott után lett vemhes házi kedvence, amely most 6 utódot hozott világra. Ezek közül 3 kismacska lett, de ezek a szülés után elpusztultak. A 3 kutyakölyök azonban életben maradt.

 • Végzetes medvelátogatás a gyorsétteremben

  Montreal - Nem nyúlt a gyorsétterem választékához az a medve, amely a nyugat-kanadai Kitimatt városában kereste fel a létesítményt, de ez sem mentette meg: az eset megismétlõdésének elkerülése végett kilõtték.

  Rebecca Branton a Brit-Kolumbia északi részén lévõ munkahelyén, egy Subway étteremben a nyitás után éppen levest készített, amikor a megfigyelõ kamerára pillantva látta, hogy belépett az elsõ vendég: egy barnamedve.

 • Az óriáslazac lehet az elsõ kereskedelmi forgalomba hozott genetikailag módosított állat

  A lazac nem növekszik télen, és három év, mire teljesen kifejlõdik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét.