rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A hiú majomkirály

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Volt egyszer Afrikában egy majom, akit a többi majom királlyá választott.Talán azért, mert hangosabban tudott ordítani a többinél, talán azért, mert õ akkor kezdett el ordítani, amikor a többiek már berekedtek a sok ordítástól.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A királynak mindig felajánlják szolgálataikat a haszonlesõk-tányérlesõk, még ha az csak majomkirály is.Ezek között volt a róka.
  Jól kijöttek egymással, mert a majom nagyon hiú volt, a róka pedig nagyon értett a hízelgéshez.Nemsokára így szólt a majomkirályhoz:
  - Te olyan nagy, erõshangú, okos, daliás és vitéz király vagy, hogy nem elégedhetsz meg a majomnépséggel, mint alattvalóiddal.Hirdesd ki, hogy más állatokra is kiterjeszted uralkodói hatalmad!
  Ez igen tetszett a majomkirálynak.Mindjárt fel is ordított a magasban kóválygó keselyûknek:
  - Mától Ti is az én alattvalóim vagytok, én pedig nektek is királyotok!
  A keselyûk gúnyosan vijjogtak le neki:
  - Nézz csak fel, te alattunk való, alattunk lakó! Mint lehetnénk mi, akik feletted vagyunk, alattvalóid?! Királyunk pedig majd akkor leszel, ha már csak fekszel a földön, nem mozdulsz többé, és mi befogadunk, ha nem is a szívünkbe, de a gyomrunkba!
  No, persze, nem király színe elé való az ilyesfajta visszabeszélés.A róka hízelgõn vigasztalta a majomkirályt:
  - Még egy kicsit vonakodnak elismerni Téged, Felség, ezek az ostoba görbecsõrû szárnyasok, de már kezdenek hozzászokni a gondolathoz, hogy a királyuk leszel! Kopasz a fejük teteje, de mi majd méginkább megkopasztjuk õket!
  A majomkirály a közeli tóban hûsölõ vizilovaknak is odaordított:
  - Ezentúl ti is az én alattvalóim vagytok, nagytestûek!
  A vizilovak egymásra hunyorítottak: úgy látszik, ennek a majomnak megárthatott az erõsen tûzõ napsütés!Nem ritka az ilyesmi Afrikában! Szólni azonban mit sem szóltak.Válaszra sem méltatták.
  A róka diadalmasan súgta oda a majomkirálynak:
  - Ezek, Felség, belenyugodtak a dologba. Holnap majd kivetjük rájuk a viziadót!
  A majomkirály a legelészõ zebrákat, antilopokat is alattvalóinak nyilvánította.Azok szintén nem tiltakoztak ellene, mivel nem vitatkozni akartak, hanem legelni, és a kettõ együtt nem megy: mindkettõhöz elengedhetetlenül szükséges a száj.
  A majomkirály a rókát, kérésére és szolgálatai jutalmául, kinevezte kincstárnoknak.A többi majom köteles volt csigákat, halakat, madártojásokat és más ehetõ dolgokat hozni a kincstárba.A róka ezekbõl a majomkirálynak is adott ugyan, de elõbb mindig saját hasát tömte dagadtra.Persze, azért buzgón hangoztatta:
  - Elsõ mindig a Felséges Úr, a mi Királyunk...
  Magában azonban hozzátette:
  - ...énutánam.
  A majomkirálynak fejébe szállt az elképzelt-beképzelt dicsõség. Kijelentette a rókának, hogy õ akar lenni az oroszlánok királya is.
  A róka errõl megpróbálta lebeszélni, mivel tudta: ha összedõl a királyság, esetleg a haszonlesõnek fel is út, le is út.Mehet máshová hízelegni, pedig itt már jól behízelegte magát.Legyintett egyet és megjegyezte:
  - Az oroszlánok, Felség, lusta, büdös, faragatlan állatok...Nem érdemes õket egy ilyen nagy királynak, mint Felséged, alattvalói közé fogadnia!
  A majomkirály azonban nem tágított.Összeordította a majomcsordát és egy magas fa tetejérõl leüvöltözött:
  - Az oroszlán az állatok királyának hiszi magát, de csak egy nagy, lusta, négylábú macska! Ezentúl minket, majmokat, fognak szolgálni ezek a büdösszagú faragatlanok!
  A fa alatt összegyûlt majmoknak tetszett az a gondolat, hogy õk sokkal különbek az oroszlánoknál.Helyeslõen visszaüvöltöttek.
  A majomkirály befejezte szónoklatát és elkezdett lefelé mászni a fáról.Amikor leért, meglepõdött.Sem kincstárosa, a róka , sem pedig a percekkel ezelõtt szavait még lelkesen helyeslõ majomsereg nem volt sehol.Hát senki sem hajlong elõtte, senki sem dícsérgeti kiváló szónoklatát?!
  Ez már szinte felségsértés!
  Nos, ha a róka és a többi majom nem is volt látható, azért valaki-valami mozgott a fûben.Hamarosan kiderült, hogy kicsoda-micsoda.
  Egy oroszlán!
  A majomkirályt egy ilyen büdös, lusta, faragatlan kicsoda-micsodától most csak a csoda menthette volna meg, de az sem volt sehol!
  Másnap, mivel a majomkirály nem került elõ, a majmok új királyt választottak.A róka alázatosan hajlongott az új király elõtt:
  - Azt hiszem, Felségedbõl nagyobb király lesz, mint bármelyik elõdje volt...
  Az új majomkirály kidüllesztette mellét, nagyot fújt és vérvörös szemekkel rivallt a rókára:
  - Lesz?! Csak lesz?! Nem látod, hogy legalább egy fejjel nagyobb vagyok, mint az elõdöm?! Ostoba veresbundás!
  Rögvest parancsot adott néhány szolgamajomnak, hogy a rókát dobálják meg kókuszdióval, ûzzék el innen.Nincs szüksége birodalmában ilyen rövidlátó szamárra, aki nem látja, hogy õ máris mennyire elõdei fölé magasodik!
  A róka ezt nem várta meg.Amíg a majmok elindultak kókuszdiókért, addig õ kereket oldott.Nem csak a majmokat szidta, saját magára is rettenetesen mérges volt:
  - Hej, mikor tanulom meg végre, hogy hízelgés elõtt számba kell venni a hiúság nagyságát!Ám ki gondolta volna, hogy ez a majom olyan hiú, mint száz hiú majom együttvéve?! Ej-ej, de kínos, eltévesztettem a mértéket!
  A róka a mértéket nem csak a hízelgésben, hanem a bosszankodásban-mérgelõdésben is eltévesztette.Emiatt nem figyelt eléggé oda az útra és hirtelen belezuhant a feketebõrû vadászok által ásott, gallyakal, fûvel álcázott nyílású verembe.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • 10 ezer eurót evett meg a kecske

  10 ezer eurót - 2,57 millió forintot - legelt magába egy kecske Németországban. Gazdája igencsak bánkódott, ám - a Piroska és a farkashoz hasonlón, de egész más szereposztásban - visszaszerezte a pénzt: állatorvossal mûtette ki a gidából.

 • Akik megirígyelték a medvét

  Volt egy erdõszéli házikó, melyet körüldalolt száz rigó. No lehet, hogy nem éppen száz, hanem csak kilencvenkilenc... nehéz dolog ám a rigószámolás!

 • 22 méteres bálna vetõdött partra Nagy-Britanniában

  Csaknem 22 méter hosszú bálna vetõdött partra Cornwallban, Nagy-Britannia délnyugati részén.

 • Állatvédelmi törvény: nem bûvölte el a kígyóbûvölõket

  Kalkutta - Közel ezer kígyóbûvölõ demonstrált kedden Kalkuttában követelve, hogy engedjék õket élõ hüllõkkel dolgozni.

  Indiában 800 ezerre becsülik a kígyóbûvölõk számát, az õsi mesterség apáról fiúra száll, pontosabban szállt, míg 8 éve az állatvédõk követelésére be nem tiltották Indiában.

 • Kihaltnak nyilvánítottak egy madagaszkári madárfajt

  Hivatalosan is kihaltak nyilvánították azt a madagaszkári madárfajt, amelynek utolsó élõ egyedét negyedszázada látták utoljára.

 • Pusztítanak a hajócsavarok

  Egy tanulány elsõ alkalommal mutatta ki, hogy a gyorsuló motorcsónakok keltette örvénylés jelentõs mennyiségû zooplanktont pusztít el.

 • Légitámadás érte a Manchester játékosait - vadludak támadtak rájuk

  London - Légitámadás érte edzés közben a Manchester United brit focicsapat játékosait, méghozzá külföldi: egy kanadai vadlúd csapott le rájuk többször.

  "Jobb a csukafejese, mint Cristianónak!" - mondta a klub egy bennfentese a The Sun címû brit lapnak a libát méltatva és Ronaldót relatíve bírálva.

 • A szûznemzés (parthenogenesis)

  Az állatok egy nagy csoportja képes elraktározni a spermát, hogy késõbb is tudjanak szülni, tojni, petézni. Ez egy túlélõ stratégia, mert valószínüleg kevés a hím egyed egy populáción belül és a késõbbi szaporodás ne legyen veszélyben. A halaknál a cápáknál gyakori jelenség, de a guppiknál is megfigyelhetõ ez a jelenség.

  A hüllõvilágban is elõfordul: a korallkobra például 3-4 szer tesz tojást, egy párzás után.

 • Egy szamár volt a tanú a bíróságon

  Saját szamarát állította tanúként a dallasi bíróság elé az az ügyvéd, akit szomszédja azért perelt be, mert túl hangosnak és agresszívnek találta az állatot - jelentette csütörtökön az AP hírügynökség.

 • Mobiltelefon-keresõ kutya kezdte meg a munkát Brazíliában

  Megkezdte munkáját az elsõ, mobiltelefonok felkutatására képzett munkakutya Brazíliában.

 • 22 kutyát mérgeztek meg

  Feltehetõen mérgezés következtében pusztult el 22 kutya 2009 december és az 2010 januárja között Sárváron. A rendõrség állatkínzás ügyében nyomoz.

 • Oroszlánfóka támadt evezõsökre Új-Zéland partjainál

  Egy nyolcfõs egyetemi evezõscsapatot támadott meg edzés közben egy oroszlánfóka Új-Zéland partjainál.

 • Huszonkét éves a világ legöregebb kutyája - képpel

  Huszonkét éves a világ feltehetõen legöregebb kutyája. Billy brit eb, életkora emberi lépték szerint 154 esztendõnek felel meg.

 • Múzeumba kerül London bálnája

  Múzeumba kerül annak a bálnának a csontváza, amely a hét végén tett szert világhírre londoni megjelenésével.

 • Kutyavásárlás előtt van néhány fontos dolog...

  Kutyavásárlás előtt van néhány fontos dolog...Egy kutya kiváló társ és hűséges barát egyben de NEM tárgy és robot, szüksége van egy szeretetteljes falkára akiknek tagjai szeretik, odafigyelnek rá és gondoskodnak róla. Mielőtt kutyát vásárolnánk vagy fogadnánk örökbe gondoljuk át a következőket: Fontos: a kutyát magunkhoz vesszük, mely döntés az állat élete végéig kell, hogy szóljon! Nincs apelláta, nem lehet a megvásárolt házi kis kedvencet megunni, kitenni, szélnek ereszteni! A háziállatokért az ember a felelős, nem is akárhogyan, büntető jogilag és erkölcsileg is...

 • 28 éves a világ legidősebb macskája

  28 éves a világ legidősebb macskájaNovemberben betölti huszonnyolcadik életévét – macskaévben egészen pontosan a száznegyvenediket – az a Cola névre hallgató brit cica, aki így bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe is a világ legidősebb macskájaként. Eddig Linda Anno 1989. október 31-én világra jött Pinky nevezetű cirmosa büszkélkedhetett ezzel a megtisztelő címmel, de ha Mary Goldsmith, Cola 66 éves gazdája bebizonyítja, hogy kedvence 1985-ben látta meg a napvilágot, akkor rögtön megfosztja trónjától a kansasi cicust, és ezzel ő lesz a világ legidősebb macskája.

 • Támadnak a medvék a Bucsecs hegységben

  Hét sátrat szétszaggattak a medvék az elmúlt héten a Bucsecs hegységben, közölte a Dâmboviþa megyei Salvamont vezetõje. Doru Diaconescu szerint az állatok eledelt kerestek. A riadt turisták többségét a hegyimentõk szállásolták el, de voltak olyanok is, akik annyira megijedtek, hogy inkább hazautaztak.

 • Elaltatták a legöregebb jegesmedvét

  Winnipeg - Jobblétre szenderítették a világ legöregebb, egy hónap híján 42 éves jegesmedvéjét.

  Debby egy kanadai állatkertben végezte, de Oroszország sarkvidéki szigeteinek egyikén született. Egyévesen, 1967-ben került Kanadába. A mackómatróna 6 bocsnak adott életet, párjával, Sydorral 32 esztendõn át volt együtt. "Férje" 1999-ben hagyta "özvegyen" Debbyt, a hím hamvait a Hudson-öbölbe szórták.

 • Több száz ember életét mentette meg a daganatokat kiszagoló labrador

  Több száz ember életét mentette meg a daganatokat kiszagoló labradorGazdája kölyökkorától kezdve arra nevelte, hogy kiszagolja a daganatokat. Gazdáján kívül még 551 ember életét mentette meg. A tehetséges aranyszínű labrador, Daisy, különleges szimatának köszönhetően többek között gazdája életét is megmenthette. „Évekkel ezelőtt történt, de valószínűleg sosem fogom majd elfelejteni azt a néhány hetet" - mondta a kutya gazdája, dr. Claire Guest. „Daisy viselkedése velem szemben egyik napról a másikra változott meg. Először arra figyeltem fel, hogy a mancsát folyton a mellkasomra rakja, majd később az orrával kezdett bökdösni.

 • Majdnem leharapta gondozója karját egy tigris

  Majdnem leharapta gondozója karját egy tigrisGondozójára támadt egy tigris az Egyesült Államokban, az oklahomai Wynnewood településen. Joe Schreibvogel, az állatkert tulajdonosa elmondta: a gondozó a szabályt megszegve benyúlt a rácson keresztül a tigrishez, és mivel puha, vastag dzsekiben volt, nem tudta gyorsan kirántani a kezét. A ragadozó elkapta, és súlyosan megsebezte a nő bal karját. A fiatal nőt helikopterrel szállították kórházba Oklahoma Citybe, és a végtagot többórás műtéttel sikerült megmenteni. Az érintett oklahomai állatkert korábban már többször gondoskodott negatív szalagcímekről.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása