rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A hiú majomkirály

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Volt egyszer Afrikában egy majom, akit a többi majom királlyá választott.Talán azért, mert hangosabban tudott ordítani a többinél, talán azért, mert õ akkor kezdett el ordítani, amikor a többiek már berekedtek a sok ordítástól.

  A királynak mindig felajánlják szolgálataikat a haszonlesõk-tányérlesõk, még ha az csak majomkirály is.Ezek között volt a róka.
  Jól kijöttek egymással, mert a majom nagyon hiú volt, a róka pedig nagyon értett a hízelgéshez.Nemsokára így szólt a majomkirályhoz:
  - Te olyan nagy, erõshangú, okos, daliás és vitéz király vagy, hogy nem elégedhetsz meg a majomnépséggel, mint alattvalóiddal.Hirdesd ki, hogy más állatokra is kiterjeszted uralkodói hatalmad!
  Ez igen tetszett a majomkirálynak.Mindjárt fel is ordított a magasban kóválygó keselyûknek:
  - Mától Ti is az én alattvalóim vagytok, én pedig nektek is királyotok!
  A keselyûk gúnyosan vijjogtak le neki:
  - Nézz csak fel, te alattunk való, alattunk lakó! Mint lehetnénk mi, akik feletted vagyunk, alattvalóid?! Királyunk pedig majd akkor leszel, ha már csak fekszel a földön, nem mozdulsz többé, és mi befogadunk, ha nem is a szívünkbe, de a gyomrunkba!
  No, persze, nem király színe elé való az ilyesfajta visszabeszélés.A róka hízelgõn vigasztalta a majomkirályt:
  - Még egy kicsit vonakodnak elismerni Téged, Felség, ezek az ostoba görbecsõrû szárnyasok, de már kezdenek hozzászokni a gondolathoz, hogy a királyuk leszel! Kopasz a fejük teteje, de mi majd méginkább megkopasztjuk õket!
  A majomkirály a közeli tóban hûsölõ vizilovaknak is odaordított:
  - Ezentúl ti is az én alattvalóim vagytok, nagytestûek!
  A vizilovak egymásra hunyorítottak: úgy látszik, ennek a majomnak megárthatott az erõsen tûzõ napsütés!Nem ritka az ilyesmi Afrikában! Szólni azonban mit sem szóltak.Válaszra sem méltatták.
  A róka diadalmasan súgta oda a majomkirálynak:
  - Ezek, Felség, belenyugodtak a dologba. Holnap majd kivetjük rájuk a viziadót!
  A majomkirály a legelészõ zebrákat, antilopokat is alattvalóinak nyilvánította.Azok szintén nem tiltakoztak ellene, mivel nem vitatkozni akartak, hanem legelni, és a kettõ együtt nem megy: mindkettõhöz elengedhetetlenül szükséges a száj.
  A majomkirály a rókát, kérésére és szolgálatai jutalmául, kinevezte kincstárnoknak.A többi majom köteles volt csigákat, halakat, madártojásokat és más ehetõ dolgokat hozni a kincstárba.A róka ezekbõl a majomkirálynak is adott ugyan, de elõbb mindig saját hasát tömte dagadtra.Persze, azért buzgón hangoztatta:
  - Elsõ mindig a Felséges Úr, a mi Királyunk...
  Magában azonban hozzátette:
  - ...énutánam.
  A majomkirálynak fejébe szállt az elképzelt-beképzelt dicsõség. Kijelentette a rókának, hogy õ akar lenni az oroszlánok királya is.
  A róka errõl megpróbálta lebeszélni, mivel tudta: ha összedõl a királyság, esetleg a haszonlesõnek fel is út, le is út.Mehet máshová hízelegni, pedig itt már jól behízelegte magát.Legyintett egyet és megjegyezte:
  - Az oroszlánok, Felség, lusta, büdös, faragatlan állatok...Nem érdemes õket egy ilyen nagy királynak, mint Felséged, alattvalói közé fogadnia!
  A majomkirály azonban nem tágított.Összeordította a majomcsordát és egy magas fa tetejérõl leüvöltözött:
  - Az oroszlán az állatok királyának hiszi magát, de csak egy nagy, lusta, négylábú macska! Ezentúl minket, majmokat, fognak szolgálni ezek a büdösszagú faragatlanok!
  A fa alatt összegyûlt majmoknak tetszett az a gondolat, hogy õk sokkal különbek az oroszlánoknál.Helyeslõen visszaüvöltöttek.
  A majomkirály befejezte szónoklatát és elkezdett lefelé mászni a fáról.Amikor leért, meglepõdött.Sem kincstárosa, a róka , sem pedig a percekkel ezelõtt szavait még lelkesen helyeslõ majomsereg nem volt sehol.Hát senki sem hajlong elõtte, senki sem dícsérgeti kiváló szónoklatát?!
  Ez már szinte felségsértés!
  Nos, ha a róka és a többi majom nem is volt látható, azért valaki-valami mozgott a fûben.Hamarosan kiderült, hogy kicsoda-micsoda.
  Egy oroszlán!
  A majomkirályt egy ilyen büdös, lusta, faragatlan kicsoda-micsodától most csak a csoda menthette volna meg, de az sem volt sehol!
  Másnap, mivel a majomkirály nem került elõ, a majmok új királyt választottak.A róka alázatosan hajlongott az új király elõtt:
  - Azt hiszem, Felségedbõl nagyobb király lesz, mint bármelyik elõdje volt...
  Az új majomkirály kidüllesztette mellét, nagyot fújt és vérvörös szemekkel rivallt a rókára:
  - Lesz?! Csak lesz?! Nem látod, hogy legalább egy fejjel nagyobb vagyok, mint az elõdöm?! Ostoba veresbundás!
  Rögvest parancsot adott néhány szolgamajomnak, hogy a rókát dobálják meg kókuszdióval, ûzzék el innen.Nincs szüksége birodalmában ilyen rövidlátó szamárra, aki nem látja, hogy õ máris mennyire elõdei fölé magasodik!
  A róka ezt nem várta meg.Amíg a majmok elindultak kókuszdiókért, addig õ kereket oldott.Nem csak a majmokat szidta, saját magára is rettenetesen mérges volt:
  - Hej, mikor tanulom meg végre, hogy hízelgés elõtt számba kell venni a hiúság nagyságát!Ám ki gondolta volna, hogy ez a majom olyan hiú, mint száz hiú majom együttvéve?! Ej-ej, de kínos, eltévesztettem a mértéket!
  A róka a mértéket nem csak a hízelgésben, hanem a bosszankodásban-mérgelõdésben is eltévesztette.Emiatt nem figyelt eléggé oda az útra és hirtelen belezuhant a feketebõrû vadászok által ásott, gallyakal, fûvel álcázott nyílású verembe.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Zenélő állatok

  Zenélő állatokAz állatok természetes környezetének hiányát hangszerekkel próbálják pótolni a washingtoni Smithsonian állatkertben. Havonta többször elektromos zongorát visznek a ketrecekbe, amelyet az állatkert lakói kíváncsian vesznek körül. – Néhányan játszani kezdenek rajta, míg mások csak figyelnek. Az a célunk, hogy használják természetes adottságaikat, ne unatkozzanak, és legfőképp: érezzék jól magukat – mondta az állatkert szóvivője, Jen Zoon. De más hangszereket is szívesen kipróbálnak az állatok.

 • Macskaháborút hirdetett

  Macskadzsihádot hirdetett meg egy férfi az Egyesült Államokban, Chattanooga városának egy peremkerületében. A macskák közül nem mindegyiket tekinti szent háborújában ellenségnek, csak a kóborokat, és közülük is elsõsorban azokat, amelyeket szomszédasszonya etetget. Az ellenség létszáma tíz körül van.

 • Dagi delfinek fogyókúrán

  Tokió - Pocakot eresztettek a delfinek egy japán tengeri parkban, ezért fogyókúrára fogták õket.

  A Kinoszaki parknak mind a 19 delfinje "úszógumit" növesztett és elnehezült a bemutatók gyakorlataihoz: nem tudott elég magasra ugrani. A méricskélések kimutatták, hogy meghíztak, volt, amelyik 10 kilót is magára szedett, pedig ugyanannyi makrélával - 14 kilóval - és más hallal etették õket, mint korábban.

 • Pontyot gyászol a brit horgásztársadalom

  Döglött halat gyászol a brit horgásztársadalom, a szigetország vélhetõen legöregebb pontyát és egyben legnagyobb édesvízi halát.

 • Mikrosütõben ölte meg hörcsögét egy férfi

  Kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte egy angol bíróság azt a férfit, aki a mikrohullámú sütõben megölte Suzie-t, a hörcsögét.

 • Kutya riasztotta el a betörõket

  A Készenléti Rendõrség és a Hevesi Rendõrkapitányság járõrözõ rendõrei kedd este tizenegy körül Tarnaszentmiklós belterületén arra lettek figyelmesek, hogy egy ház udvari kapuja nyitva van, és azon kiszaladt egy kutya.

 • A kutyáról egymásra és akár az emberre is átterjedõ betegségek és élõsködõk

  Állat-és közegészségügyi információk

 • Elítélték a bagolykínzó focistát

  Állatkertben végzendõ közhasznú munkára és tízezer eurónyi (2,6 millió forintnyi) pénzbüntetésre ítélték azt a kolumbiai focistát, aki meccs közben brutálisan félrerúgta a pályára zuhant baglyot.

 • Macska mentette meg az újszülött életét

  Egy macska megmentette egy újszülött életét, akit egy cologne-i ház bejárata elõtt hagytak magára éjszaka, és az állat addig-addig nyávogott, míg valaki a házból felébredt.

 • A rénszarvasoknak hiányzik a biológiai órájuk

  A rénszarvasok, amellett, hogy tökéletesen alkalmazkodtak a sarkköri élethez, lemondtak biológiai órájukról is - fedezték fel brit kutatók.

 • Természetvédõk madárvadászat miatt kritizálják Montenegrót

  Radolfzell - A vándormadarak vadászata miatt bírálta a környezetvédõ német EuroNatur Alapítvány Montenegrót, ahol a vadászat ugyanis illegális, a balkáni ország kormánya mégis tolerálja ezt a cselekedetet.

 • Élõ vaddisznókat tartott otthonában egy csöglei férfi

  Élõ vaddisznókat és több tucat szarvasagancsot találtak a rendõrök egy csöglei férfi otthonában.

 • Tehén esett a bíróra

  Baleset érte a bukaresti mezõgazdasági kiállítás egyik zsûritagját: szinte agyonnyomta egy egyensúlyát vesztett tehén.

 • Leláncolt kutyát találtak egy vasúti vagonban

  Egy vasúti fülkében leláncolt, erõsen legyengült állapotú, juhászkutyára bukkant egy kocogó Bécs egyik vasútállomásán. A futó elõször a vagonból kihallatszó vonyításra lett figyelmes, majd a rendõrség és az osztrák vasúttársaság egyik alkalmazottja segítségével kiszabadította a kiéheztetett, saját piszkában fekvõ állatot.

 • Egy galamb mentette meg a majom életét

  Noha meglehetõsen szokatlan párt alkotnak, egy galamb és egy makákó elválaszthatatlanná vált egy kínai állatmenhelyen. A 12 hetes majmot eldobta magától az anyja, és már közel volt a pusztuláshoz, amikor Kanton tartományban egy állatkórházba vitték.

 • A szamár, aki börtönbe került

  Furcsa és érdekes hagyományok uralkodnak Mexikó területén. Ha egy állat hibázik, ha vét, ha valami olyasmit csinál, ami nem tetszik gazdájának, akkor börtönbe zárja és megbünteti. A szamár olyan börtönbe kerül, ahová a rabok kerülnek. Azaz emberi túlélésre alkalmas zárka csak éppen állatokkal van megtöltve!

  A szamár nem volt részeg, garázda viszont igen: egy férfit megharapott, egy másikat pedig megrúgott.

 • Barátságban a jegesmedvével

  Ilyen testi közelségbe még aligha került fotós egy hatalmas jegesmedvéhez, a ritka pillanatot egy természetfotós kollégája örökítette meg.

 • Fémevõ földigiliszták segíthetik megtisztítani a talajt

  A földigiliszták segíthetnek a növényeknek megtisztítani a szennyezett talajokat - derítették ki az angliai Reading Egyetem kutatói.

  A férgek tápcsatornáján áthaladva a fémek kis változásokon mennek át, így a növények könnyebben felveszik azokat a szennyezett talajból - írja a BBC internetes kiadása.

 • Kutyájukkal együtt járja a világot a házaspár, hogy állatokat mentsenek

  Kutyájukkal együtt járja a világot a házaspár, hogy állatokat mentsenekKülönleges életet él egy amerikai házaspár, aki elkötelezett állatvédőkként a világot járva segítenek a bajban lévő állatokon. A környezetvédő Jenny és férje, az állatorvos Jimmy Desmond több szervezet munkáját is segíti. Szinte folyamatosan úton vannak és beteg vagy elárvult állatok rehabilitációjával foglalkoznak. Az állatok gondozásában a kutyájuk, Princess is kiveszi a részét. Princess-t a gazdái a biztos haláltól mentették meg, mivel a korábban menhelyen élő kutyát elaltatásra jelölték ki. Szerencsére azonban a házaspár magához vette az “örökbefogadásra alkalmatlannak” ítélt kutyát.

 • Medve elleni gázpánik - gázriadó

  Medveriasztógáz-riadó alaszkai repülõtéren

  Juneau - Medveriasztó gáz elszabadulása miatt volt riadó egy repülõtéren Alaszkában, méghozzá akkora, hogy ki kellett üríteni az egész fõépületet.

  A Juneau-i Nemzetközi Repülõtér szellõzõrendszerébe került be véletlenül medveriasztó spray-bõl.