rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Karomvágás kutyáknál

 • Share on Tumblr

  Aki kutyát vagy macskát tart, bizonyára ismeri a karmok jelentõségét. E folyamatosan növõ képzõdmények a lakásban tartott állatok esetében különösen sok problémát okozhatnak, s nemcsak a nekik otthont nyújtó embereknek, hanem a kedvenceknek is.

  A túlnõtt karom számukra is kellemetlenségek forrása, ezért röviden tartása - ha szükséges: karomvágással - gazdáik egyik kötelessége. Mi a teendõ kutyák esetében?

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A kiskutyák esetében a karomvágás elengedhetetlen, hiszen a kölykök még az anyjuk mellett vannak, nem sokat mozognak, és nem koptatják a karmukat. Emiatt az túlnõ, könnyen beakadhat, letörhet, nem is beszélve arról, milyen kellemetlen, ha karmukat - akár csak játékból is - bõrünkbe mélyesztik.

  A felnõtt állat karmainak a kopása viszont attól függ, hogy milyen talajon koptatja azt. Ha betonon, vagy aszfalton jár mindennap, akkor a karomvágással nem kell majd bajlódnunk, ha viszont csak a lakásban, a szõnyeggel borított padlón, akkor bizony szükség van a segítségre. Öregkorban pedig a szaruképletek növekedése felgyorsul, ezért elõfordulhat, hogy gyakrabban kell karmot vágatni, mint korábban.

  Hogyan vágjuk le a kutya túlnõtt karmait?

  Az elsõ feladat a megfelelõ eszköz kiválasztása. Az embernél használatos eszközök a kutyák számára nem megfelelõek, hiszen az õ szaruképleteik sokkal keményebbek, és vastagabbak, ezért ne próbálkozzunk se körömollóval, se pedig a barkácseszközök közé tartozó csípõfogóval, harapófogóval! A megfelelõ, speciális karomvágók állatfelszerelési boltokban kaphatók, és távtartóval is el vannak látva, hogy ne vágjuk könnyen túl a karmokat.

  A karmot bárki levághatja, de mivel a karomban vérerek és idegek is találhatók, ezért jobb szakemberre bízni a mûveletet. Sajnos nem egyszerû feladat, még akkor sem, ha látszólag annak tûnik is! A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy nem lehet egyszerre sokat levágni a megnõtt karomból, mert a benne lévõ ér és ideg nagyon közel a karom végéhez, így ha túl sokat sikerül levágni, akkor az fájni is fog, és egy ideig erõsen vérzik is. A karom színe is sokat számít. Világos (fehér) színû karom esetén napfénynél jól látszik a benne futó ér. Feketén pigmentált karom esetén azonban nem látjuk az eret, így könnyen belevághatunk. A másik fontos dolog, hogy a túlnõtt karomban túlnõ az azt tápláló ér is, és elõfordul, hogy az egyébként normál hosszúságúra levágott karom mégis vérzik. Ezt még a szakembernek (állatorvos, kozmetikus) sem sikerül minden esetben ezt elkerülni. A vérzés általában pár perc múlva magától eláll, de ezt elõsegíthetjük, ha az állatot belekarmoltatjuk egy egyszerû szappanba. A szappanforgácsok eltömeszelik a járatot, és mechanikusan megállítják a vérzést.

  A karom levágásával megpróbálkozhatunk mi magunk is, de elsõ alkalommal mindenképpen kérjünk segítséget.

  Hogyan fogjunk hozzá? Elõször az állatot rögzíteni kell, mert ha ficánkol, könnyen belevághatunk a karomba. Kiskutyákat ölben, a nagyobb kutyákat pedig segítséggel tudjuk rögzíteni. Kérjünk meg valakit, hogy az adott lábat szilárdan tartva segédkezzen nekünk. Ha a kölyök nagyon eleven, akkor azt az idõpontot válasszuk, amikor evés után édesdeden alszik, és (viszonylag könnyen) hagyja magát. Ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk e mûvelethez kedvencünket, akkor késõbb már nem fog problémát okozni a karomvágás, mert az állat egyszerû rutinnak fogja majd fel.

  A karmok közül elsõsorban az úgynevezett farkaskarmok nõnek túl a legkönnyebben. Ezek számfeletti ujjak, és a hátsó végtagokon okoznak nagy gondot, mivel ezek nem érnek le a földre, így hamar és könnyen túlnõhetnek. Alapvetõen két gondot okoznak: a túlnõtt karom könnyen beakadhat, és leszakadva súlyos vérzést okozhat, illetve egyszerûen belenõhet a bõrbe, belefúródhat az izomba és az állat lesántulását okozhatja. A farkaskarmokat a születést követõen (ha vannak) az állatorvos rutinszerûen teljes egészében levágja. Ez napos korban csupán egy vágás, felnõtt korban viszont altatással járó komoly mûtét, amit mindenképpen ajánlatos elvégeztetni.

  Ha valamelyik lábujj kifordul és nem szabályos (talajra merõleges) irányban növekszik, akkor szintén szükséges a karomvágás. Nem tud megfelelõen kopni az idõsebb, már kevesebbet mozgó ebek karma sem, így õk is rendszeres kontrollt igényelnek.

  Akkor kell a karmot vágatni, ha a nyugalmi testhelyzetben álló kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja, illetve ha járáskor hallani a karmok kopogását. A normális, rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.

  Kevés olyan egészséges kutya van, amelyiknél e mûveletet rendszeresen el kell végezni, mert ha egy kutya a fajtának megfelelõ tartási körülmények között él, akkor járkál, és szaladgál annyit, hogy ugyanannyi karom növekszik, mint amennyi lekopik. Az egyensúly akkor borul föl, ha valamilyen betegség vagy anyagcserezavar folytán intenzívebbé válik a szaruképzõdés, vagy a kutya kizárólag puha talajon és padozaton járkál.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Gazdival együtt feküdhet be a cica a kórházba

  Egy brit kórház azt tervezi, hogy az emberek mellett a jövõben kutyáknak és macskáknak is nyújt kezeléseket. A komoly pénzhiánnyal küszködõ ipswichi kórház vezetése extra bevétel reményében akarja beindítani az új szolgáltatást.

 • Folyóra fagyott hattyú

  A madár elaludhatott az Aue parti vizén, és mire felébredt, jégbe fagyott a lába. A részben mirelithattyút egy kutyáját sétáltató férfi fedezte fel, õ értesítette a rendõröket, akik megpróbáltak mindent, ám nem tudtak kellõen közel férkõzni a csõrével vadul támadó, termetes madárhoz, ezért hívták a tûzoltókat. Azok nyolcan száguldottak a hattyú megmentésére. A madarat nagy nehezen, de sikerült komolyabb sérülés nélkül kiszabadítaniuk.

 • Negyven földközi-tengeri halfaj tûnhet el

  A Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat tartalmazó "vörös listáján" cápák, ráják és csontoshalak is szerepelnek.

 • Kölykeivel együtt a kislányt is megszoptatta a család kutyusa

  Vistea-ban, a Brassó közelében fekvõ településen egy kutya "fogadta örökbe" az egyik roma család hároméves kislányát. A gyerek kedvenc játszótársa volt a nagyszõrû eb, akivel órákat töltött el a kertben felügyelet nélkül.

 • Tömeges csigagyilkolásra készülnek Dániában

  A lassú állatkák olyan gyorsan szaporodnak, hogy kiirtani nem lehet õket - de miért is kellene? "Pusztítsátok el a csigákat!" - ezzel a felhívással fordult olvasóihoz a Politiken címû koppenhágai lap, felszólítva õket, hogy kezdjenek harcot a Dániát sújtó csapás ellen. Connie Hedegaard dán környezetvédelmi miniszter asszony azzal a gondolattal foglalkozik, hogy törvényileg kötelezzék csigák pusztítására az állampolgárokat.

 • Egyre több kutya válik a szívféreg áldozatává - mázli története

  Egyre több kutya válik a szívféreg áldozatává - mázli története"Mázlit tegnap megultrahangoztuk. Kezeltük... volna... Végül sok tépelődés után elaltattuk... A szívében és a nagyerekben összesen 22 féreg volt. Gondolkodtunk sokat, mert ennyi féreggel, amik már az ultrahangon látszódtak akár egy műtét is szóba kerülhetett volna, talán még team is lett volna, akik a műtétet megpróbálják - persze a siker ígérete nélkül, de akkor is egy esély lehetett volna. De Mázli állapota lassan, és biztosan olyan irányba haladt, ami alapján egy műtét mondhatni teljesen lehetetlen lett volna. A vénái már tegnap sorra szétdurrantak, vélhetően a vérfogyás, a kialakult autoimmun hemoliticus anaemia, és mindenféle következmények miatt. "

 • Kutyák gyomrában rejtették el a kábítószert a csempészek

  Több mint egymillió font értékû kokaint rejtettek el kutyáik gyomrában milánói kábítószercsempészek.

 • Tengeri kígyót találtak a svéd partoknál

  Egy három méter hosszú evezõhalat (Regalecus glesne), a tengerészlegendák tengeri kígyóját sodorta partra a víz a svéd partoknál.

 • Csudabuda Bogarak

  Futkározik a FUTRINKA.
  Õ ilyen lótifuti!
  Közben itt-ott jót ebédel
  rovarnépbõl, - az tuti!

 • Hét méteres kígyót találtak kirándulás közben

  A tûzoltóság emberei azt hitték, hogy a kerékpáros túrára induló telefonáló egy mérgezõ kígyót talált, de végül "csak" egy óriáskígyót fogtak be az egyik kedvelt németországi erdei út mellett.

 • Karácsonyfadíszek rénszarvasból

  Bloomington (Illinois állam) - Rénszarvasból készítenek karácsonyfadíszeket az Egyesült Államokban, de nem a húsából, sem a csontjából, agancsából, sem a bõrébõl.

 • Lerágta gazdája fejét a kutya

  Gyilkosságnak vélte elõször a rendõrség annak a férfinak az esetét, akit fej nélkül találtak meg barcelonai lakásában.

 • Kényszermunka kutyakínzásért

  Moszkva - Egy év kilenc hónap szigorított kényszermunkára ítélt egy moszkvai bíróság egy 49 éves férfit, amiért az "különös kegyetlenséggel" és "elõre megfontolt szándékkal" megölt egy kutyát.

 • Vaddisznó invázió a budai hegyekben

  A tavalyi rekord makktermés és az enyhe tél következtében szaporodtak el idén a vaddisznók. Az ember közelségéhez hozzászokott állatoknak ideális életteret jelentenek a lakott területekhez közeli erdõségek. A nappal az erdõben megbúvó állatok, este és hajnalban bejárnak a házak kertjeibe, ahol rendszeresen feltúrják a gyepet, a virágágyásokat és megdézsmálják a gyümölcsfákat. Az esetek többségében inkább bosszúságot okoznak...

 • Egy egész utca postáját blokkolja egy eb

  Egy egész utcában blokkolja a postaforgalmat immár egy teljes hónapja egy kutya Nagy-Britanniában.

 • Faroktollával muzsikáló kolibri

  Megfejtették amerikai kutatók az Észak-Amerikában honos Anna-kolibri (Calypte anna) énekének rejtélyét. A hang, amelyet a hím udvarlás közben hallat, a levegõtõl származik, amely áthatol a zuhanórepülés közben szétterjesztett faroktollain.

 • Elszabadult ló okozott kavarodást Orosházán

  Elszabadult egy ló pénteken Orosházán. Az állatot egy kocsi elé fogta be a gazdája, és egy Zombai utcai kovácsmûhely felé haladtak.

 • Eben guba: alkalmi ruhák kutyáknak

  Kutyának szolgál alkalmi ruhákkal egy nõ Németországban: esküvõi öltözékek mellett például a bajor októberfesztre passzolóval.

 • Medvék tépték szét a részeg asszonyt

  Egy Donyeck megyei állatparkban két medve marcangolt halálra egy ittas, 55 éves nõt.

  Az Ukrán Katasztrófavédelmi Minisztérium közleménye szerint az eset kedden történt a sztarobesevszki járási Pridorozsne község állatparkjában.

 • "Emberszabású" egerek a rákgyógyászatban

  Az állatkísérletekben ártalmatlannak tûnõ gyógyszerek klinikai kipróbálásuk során nem várt biológiai reakciót válthatnak ki, amelynek kiküszöbölésére izraeli tudósok a laboratóriumi állatok és az emberek közé "emberszabású" egereket iktatnának be.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása