rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Karomvágás kutyáknál

 • Share on Tumblr

  Aki kutyát vagy macskát tart, bizonyára ismeri a karmok jelentõségét. E folyamatosan növõ képzõdmények a lakásban tartott állatok esetében különösen sok problémát okozhatnak, s nemcsak a nekik otthont nyújtó embereknek, hanem a kedvenceknek is.

  A túlnõtt karom számukra is kellemetlenségek forrása, ezért röviden tartása - ha szükséges: karomvágással - gazdáik egyik kötelessége. Mi a teendõ kutyák esetében?

  A kiskutyák esetében a karomvágás elengedhetetlen, hiszen a kölykök még az anyjuk mellett vannak, nem sokat mozognak, és nem koptatják a karmukat. Emiatt az túlnõ, könnyen beakadhat, letörhet, nem is beszélve arról, milyen kellemetlen, ha karmukat - akár csak játékból is - bõrünkbe mélyesztik.

  A felnõtt állat karmainak a kopása viszont attól függ, hogy milyen talajon koptatja azt. Ha betonon, vagy aszfalton jár mindennap, akkor a karomvágással nem kell majd bajlódnunk, ha viszont csak a lakásban, a szõnyeggel borított padlón, akkor bizony szükség van a segítségre. Öregkorban pedig a szaruképletek növekedése felgyorsul, ezért elõfordulhat, hogy gyakrabban kell karmot vágatni, mint korábban.

  Hogyan vágjuk le a kutya túlnõtt karmait?

  Az elsõ feladat a megfelelõ eszköz kiválasztása. Az embernél használatos eszközök a kutyák számára nem megfelelõek, hiszen az õ szaruképleteik sokkal keményebbek, és vastagabbak, ezért ne próbálkozzunk se körömollóval, se pedig a barkácseszközök közé tartozó csípõfogóval, harapófogóval! A megfelelõ, speciális karomvágók állatfelszerelési boltokban kaphatók, és távtartóval is el vannak látva, hogy ne vágjuk könnyen túl a karmokat.

  A karmot bárki levághatja, de mivel a karomban vérerek és idegek is találhatók, ezért jobb szakemberre bízni a mûveletet. Sajnos nem egyszerû feladat, még akkor sem, ha látszólag annak tûnik is! A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy nem lehet egyszerre sokat levágni a megnõtt karomból, mert a benne lévõ ér és ideg nagyon közel a karom végéhez, így ha túl sokat sikerül levágni, akkor az fájni is fog, és egy ideig erõsen vérzik is. A karom színe is sokat számít. Világos (fehér) színû karom esetén napfénynél jól látszik a benne futó ér. Feketén pigmentált karom esetén azonban nem látjuk az eret, így könnyen belevághatunk. A másik fontos dolog, hogy a túlnõtt karomban túlnõ az azt tápláló ér is, és elõfordul, hogy az egyébként normál hosszúságúra levágott karom mégis vérzik. Ezt még a szakembernek (állatorvos, kozmetikus) sem sikerül minden esetben ezt elkerülni. A vérzés általában pár perc múlva magától eláll, de ezt elõsegíthetjük, ha az állatot belekarmoltatjuk egy egyszerû szappanba. A szappanforgácsok eltömeszelik a járatot, és mechanikusan megállítják a vérzést.

  A karom levágásával megpróbálkozhatunk mi magunk is, de elsõ alkalommal mindenképpen kérjünk segítséget.

  Hogyan fogjunk hozzá? Elõször az állatot rögzíteni kell, mert ha ficánkol, könnyen belevághatunk a karomba. Kiskutyákat ölben, a nagyobb kutyákat pedig segítséggel tudjuk rögzíteni. Kérjünk meg valakit, hogy az adott lábat szilárdan tartva segédkezzen nekünk. Ha a kölyök nagyon eleven, akkor azt az idõpontot válasszuk, amikor evés után édesdeden alszik, és (viszonylag könnyen) hagyja magát. Ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk e mûvelethez kedvencünket, akkor késõbb már nem fog problémát okozni a karomvágás, mert az állat egyszerû rutinnak fogja majd fel.

  A karmok közül elsõsorban az úgynevezett farkaskarmok nõnek túl a legkönnyebben. Ezek számfeletti ujjak, és a hátsó végtagokon okoznak nagy gondot, mivel ezek nem érnek le a földre, így hamar és könnyen túlnõhetnek. Alapvetõen két gondot okoznak: a túlnõtt karom könnyen beakadhat, és leszakadva súlyos vérzést okozhat, illetve egyszerûen belenõhet a bõrbe, belefúródhat az izomba és az állat lesántulását okozhatja. A farkaskarmokat a születést követõen (ha vannak) az állatorvos rutinszerûen teljes egészében levágja. Ez napos korban csupán egy vágás, felnõtt korban viszont altatással járó komoly mûtét, amit mindenképpen ajánlatos elvégeztetni.

  Ha valamelyik lábujj kifordul és nem szabályos (talajra merõleges) irányban növekszik, akkor szintén szükséges a karomvágás. Nem tud megfelelõen kopni az idõsebb, már kevesebbet mozgó ebek karma sem, így õk is rendszeres kontrollt igényelnek.

  Akkor kell a karmot vágatni, ha a nyugalmi testhelyzetben álló kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja, illetve ha járáskor hallani a karmok kopogását. A normális, rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.

  Kevés olyan egészséges kutya van, amelyiknél e mûveletet rendszeresen el kell végezni, mert ha egy kutya a fajtának megfelelõ tartási körülmények között él, akkor járkál, és szaladgál annyit, hogy ugyanannyi karom növekszik, mint amennyi lekopik. Az egyensúly akkor borul föl, ha valamilyen betegség vagy anyagcserezavar folytán intenzívebbé válik a szaruképzõdés, vagy a kutya kizárólag puha talajon és padozaton járkál.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egy galamb mentette meg a majom életét

  Noha meglehetõsen szokatlan párt alkotnak, egy galamb és egy makákó elválaszthatatlanná vált egy kínai állatmenhelyen. A 12 hetes majmot eldobta magától az anyja, és már közel volt a pusztuláshoz, amikor Kanton tartományban egy állatkórházba vitték.

 • Elfogadhatatlan kegyetlenség az állatokkal szemben

  Újra egyesítik erõiket az állatvédõ szervezetek annak érdekében, hogy megértessék a tenyésztõkkel és kereskedõkkel: felesleges a levágásra ítélt lovakat, birkákat vagy csirkéket hosszú utazásnak kitenni, érdemesebb lenne inkább a már feldolgozott húsukat szállítani. Több állatvédõ szervezet sürgeti a nagy állatexportõr országok kormányait, hogy szigorítsák - és tartassák is be - az élõ állatok szállítására vonatkozó szabályokat.

 • Meghívó: Adventi fények

  Az Orpheus Önkéntes Közösség az Angyali.hu Alapítvánnyal és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen meseolvasást és közös történetmondó adventi beszélgető kört tart. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt várunk, hogy közösen adjunk és kapjunk élményt. A programon lelkes önkéntes meseolvasók, önkéntes moderátorok segítenek, hogy dinamikus legyen minden történés.

 • 80 birka vándorolt be egy sportboltba

  Nem várt, és ezúttal négylábú vendégek érkeztek a tiroli St. Anton síterepének egyik üzletébe. Az állatokat a síterep sétálóutcáján hajtották, amikor a vezérbika betért a sportüzletbe, majd õt követte még körülbelül 80 társa.

 • Házicica, házimacska, macskák

  Házimacska: Földünkön mintegy 300-400 millió macska él. Ezek nagy többsége "közönséges" házi-macska, s csak elenyészõ részük fajtatiszta, törzskönyvezett jószág. Egy japán mondás szerint: "Ha az ember egy kutyát 3 napig etet, az 3 évig sem felejti el. Ha azonban egy macskát etetsz 3 évig, az már 3 nap múlva sem fog emlékezni rád." Nos, ez a mondás kicsit leegyszerûsíti a cicák viselkedését, de az tény, hogy a macska csak félig-meddig háziasodott, és ez sok mindent megmagyaráz.

 • Az EU korlátozta a lehalászást

  Az Európai Unió tagállamainak halászati miniszterei a 2006-os évre csökkentették a lehalászási kvótákat és szûkítették a lehalászási évadot azzal céllal, hogy megakadályozzák az olyan veszélyeztetett halfajták kipusztulását, mint például a közönséges tõkehal (Gadus morrhua).

 • Állatkölyköket evett az õsbéka

  A Kréta-korban élt állatnak páncélja és fogai voltak
  Hetvenmillió éves, hatalmas béka megkövült maradványaira bukkant Madagaszkáron brit és amerikai kutatók csoportja.

 • Marhavadászati szezon Hawaiin

  Marhavadászati idény kezdõdik Hawaiin. A cél a környezet védelme, az ok pedig, hogy viszonylag sok a kóbor tehén.

 • Nyíllal lõtt medvét egy bakfis

  Nyíllal lõtt termetes medvét egy 17 éves amerikai lány. A középiskolás bakfis még csak nem is számszeríjjal - nyílpuskával - terítettre le a több mint 2 mázsás mackót, hanem íjból repítette belé nyilát. Az eset vadászaton történt, Ontarióban, azaz nem véletlenül és nem önvédelembõl. A lány 15 méterrõl végzett a feketemedvével.

 • A család kutyája mentette meg a 3 éves kislány életét

  A család kutyája mentette meg az életét annak a hároméves lengyel kislánynak, akire egy mocsárban találtak rá. Czarus egész éjjel a testével melegítette a csuromvizes Juliát.

 • 18 napig bóklászott az erdõben a macska

  Elõbb 1600 kilométert autózott, majd 18 napra bevette magát az erdõbe egy macska az Egyesült Államokban, mielõtt visszakerült gazdájához. A tízéves, Annie névre hallgató házi kedvenc Wisconsin államból indult útjára, egyszerûen felugrott az éppen Virginiába költözõ szomszéd família kisbuszára. A család csak három nappal és 1600 kilométerrel késõbb vette észre a potyautast. "Hirtelen valami elõugrott a dobozok közül" - mondta a családfõ. "Mindent figyelembe véve egész jól nézett ki, noha három napig étlen-szomjan autózott" - folytatta a férfi.

 • Pulykák akadályozták a forgalmat

  Idén különös esemény zavarta meg a Hálaadás ünnepét New York külvárosában. Tizenöt vadpulyka masírozott be a városba, több helyen a forgalom is leállt. Aztán az állatok, ahogy jöttek, úgy el is tûntek, még vacsoraidõ elõtt. A pulykák csütörtök reggel tûntek fel a város határában. A kis csapatot egész nap bámészkodók hada követte, az állatok azonban egy óra magasságában el is hagyták a várost. A rendõrségnek is meggyûlt a baja a madarakkal, azok ugyanis több helyen akadályozták a forgalmat.

 • Fennakadást okozott az ijedt kenguru

  Az ausztráliai Melbourne-ben egy eltévedt kenguru okozott felfordulást.

  A jószág rémülve kereste a hazafelé vezetõ utat. Az állatmentõk és a rendõrök csak sokadik próbálkozásra tudták kézrekeríteni az ijedt állatot. A melbourne-i rendõrök gyakorolott állatmentõk segítségét kérték a kétségbeesett jószág kézrekerítésére. A terv egyszerû volt, a kivitelezés annál nehezebb. A kenguru nem adta könnyen magát, felöklelt egy rendõrtisztet, majd feldöntött egy nézelõdõ kisgyermeket.

 • Lappföldi spicc

  Leírása: Közepes termetû, spiccszerû kutya. Koponyája széles, szeme sötétbarna. Füle rövid, hegyes, felálló. Teste téglalapra rajzolható. Végtagjai kissé rövidek, erõteljes csontozatúak. Farka közepes hosszúságú, a hátára kunkorodik. Szõrzete dús, sûrû, a nyakán gallért alkot.

  Színe fekete-barna, fehér vagy medvebarna. Lehet egy-vagy többszínû is. Eredete: Svéd fajta. Származása vitatott, feltehetõen régi északi vadászebek és a vikingek által Svédországba került juhászkutyák keveredése révén alakult ki.

 • Ásóval akarta agyonütni kutyáját az asszony

  Kikötötte, és egy ásóval ütlegelte engedetlen kutyáját egy asszony pénteken Kaposvárott; állatkínzás miatt eljárást indítottak ellene.

 • Baromfipárral a szemét ellen Belgiumban

  Tyúkot kap a szerves hulladék elpusztításához egy belga város ötven családja.

 • Telefont is kiszimatolják a börtönõr kutyák

  Trenton (New Jersey) - Mobiltelefonokat kiszimatoló kutyákkal razziázik a hatóság New Jersey állam mind a 14 börtönében.

  Az ebek - különleges képzés után - képesek a kikapcsolt telefont is megtalálni. Október közepe óta szaglásznak, hol az egyik, hol a másik börtönben. Hogy hány telefont szedtek eddig össze, arra nem tért ki az állami fegyintézetek minisztériumának szóvivõje.

 • Valószínûleg visszament a barnamedve és bocsa Szlovákiába

  Aggtelek - Vélhetõen visszabarangolt a Magyarországra áttévedt barnamedve és bocsa Szlovákiába, a két állat nyomai átvezettek a határon, a vadászok pedig nagy valószínûséggel ezeket az állatokat láthatták szlovákiai Almás (Jablonca) térségében - mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Õrszolgálata osztályvezetõje hétfõn.

 • Egyre népszerûbb a kenguruhús Ausztráliában

  Sydney - Az emberek is egyre inkább besegítenek a kengurufölösleg elfogyasztásába az ötödik kontinensen - tûnik ki az ausztráliai statisztikai hivatal legfrissebb jelentésébõl. Eddig a nemzeti jelképet nem szívesen ették az ausztrálok, de a helyzet változóban van.

  A most közzétett adatok szerint tavaly az úgynevezett szelektív ritkítás keretében leölt erszényeseknek csaknem a felét - pontosan 48 százalékát - emberi fogyasztásra dolgozták fel. 2002-ben még csak 36 százaléknyi került az ausztrálok asztalára.

 • Delfinek és fókák õrjáratban a katonai bázison

  Delfinek és fókák teljesítenek õrszolgálatot mostantól az Egyesült Államok hadseregének Washington állambeli tengerészeti támaszpontján: a besorozott állatok feladata lesz riasztani, ha illetéktelenek túl közel úsznak a bázishoz.