2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Drámai populációcsökkenés a csimpánzoknál

Drámai populációcsökkenés a csimpánzoknál
Lipcse - Drámai mértékben visszaesett az elefántcsontparti csimpánzpopuláció - a kutatók a 18 évvel ezelõtti felméréshez képest csupán az állatok tizedét találták meg a nyugat-afrikai országban. A lipcsei Max-Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatócsapata a Current Biology címû szaklapban számolt be az emberszabásúak hirtelen eltûnésérõl.

A hatvanas években Elefántcsontpart a maga százezerre becsült csimpánzpopulációjával még a majmok fellegvára volt - írták a kutatók. A nyolcvanas évek vége felé nyolc-tízezerre csökkent a számuk - ma pedig ennek csupán a tizede.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutatók szerint elsõsorban az emberi lakosság robbanásszerû növekedése, az erdõirtás és a vadorzás tehetõ felelõssé azért, hogy egész régiókból tûnt el teljesen a csimpánz.

A szakemberek eredetileg az egyes tényezõk majompopulációra gyakorolt hatását kívánták tanulmányozni. Amikor azonban alig leltek állatra, elhatározták, hogy felmérik a populáció nagyságát. Az állománybecslést most egész Nyugat-Afrikára ki fogják terjeszteni.

Nyilvánvaló, hogy a régi állományadatok már nem érvényesek. "Attól tartok, hogy a többi országban is ilyen katasztrofális a helyzet." A friss adatok egy-két év múlva fognak rendelkezésre állni - mondta Hjalmar Kühl, a kutatás egyik résztvevõje.

Mivel a csimpánz - az emberhez hasonlóan - nagyon sok idõt és energiát fektet utódjaiba, alacsony a szaporodási rátája. Ez különösen sebezhetõvé teszi az állományt. Kühl szerint azonban akad remény is. Az elefántcsontpart Tai Nemzeti Parkban stabil maradt a csimpánzpopuláció. Ez bizonyítja, hogy mûködõképesek azok a védett területek, amelyeknek kellõ anyagi eszköz áll rendelkezésükre.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra